به گزارش خبرنگار مهر، دشت بورالان منطقه ای واقع در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه، دشتی با 68 هزار هکتار وسعت است که علاوه بر ترکیه با جمهوری نخجوان و ارمنستان مرز مشترک دارد.
این دشت به واسطه زیبایی طبیعی در ایام گذشته به بهشت ایران معروف بوده، دشت پهناوری است که 32 روستا و 1410 خانوار روستایی و عشایری را با 100 هزار واحد دامی در خود جای داده و هم اکنون به بیابان و منطقه ای لم یزرع تبدیل شده است.
بورالان می توانست به واسطه چشمه پرآب "چشم ثریا" و مجاورت با کوه های پوشیده از برف آرارات در خاک ترکیه و حضور عشایر و روستاهای متعدد با فرهنگها و آداب و رسوم مختلف و بالاخره همسایگی با سه کشور، یکی از قطب های گردشگری ایران بویژه توریسم طبیعی باشد.
همچنین تالاب بورالان ماکو از تالاب های مهم آذربایجان غربی بوده که با 250 هکتار مساحت و چشمه های آب گرم به عنوان یکی از زیستگاه های اصلی و زمستان گذران 64 گونه پرنده، دارای اهمیت زیست محیطی است.
پدیده شنهای روان از سالهای دهه 70 به دلیل عوامل انسانی، چرای بی رویه دام و شرایط خاص جغرافیایی منطقه در اثر وجود سنگهای بازالتی و وجود تندبادهای شدید به همراه بارش بارانهای فصلی در منطقه اتفاق افتاده و اثرات این پدیده هنوز هم در منطقه قابل مشاهده است.
حدود سه هزار سال پیش گدازه های آتشفشانی ناشی از فوران رشته کوه های آرارات تاثیرات نامطلوبی بر این منطقه بجا گذاشت و به دنبال آن هوازدگی و فرسایش خاکی و بادی و چرای بی رویه دام امروز پدیده شنهای روان را در منطقه ایجاد کرده است.
اتمام عملیات آبرسانی به روستاهای منطقه بورالان ماکو اوایل سال 92
فرماندار ماکو در خصوص مسائل و مشکلات این منطقه به خصوص آب مورد نیاز از اتمام عملیات اجرایی طرح آبرسانی به روستاهای منطقه بورالان این شهرستان در اوایل سال 92 خبر داد.
حمید رضا احمدیان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه از اواخر سال گذشته عملیات آبرسانی در منطقه بورالان با 35 میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی شروع شده است افزود: هم اکنون این طرح با صرف هزینه ای بیش از 10 میلیارد ریال از پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار بوده و اوایل سال آینده به بهر برداری می رسد.
وی با بیان اینکه امسال با اعتبار بیش از 70 میلیارد ریال به مناطق عشایری شهرستان ماکو آب رسانی می شود، اظهار داشت: در این عملیات آبرسانی به بیش از 30 روستا در مناطق عشایری ماکو آبرسانی و بیش از 2 هزار و 500 نفر از اهالی منطقه بورالان در 18 روستا از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی بهره مند می شوند.
در جهت رفع مسائل و مشکلات پیش روی این طرح و تثبت شن های روان طرح های مختلفی طی سالهای اخیر اجرا شده است ولی اجرای این طرح ها نیازمند همکاری سازمان های فراملی است در این جهت دفتر برنامه توسعه عمران سازمان ملل متحد(UNDP) برای جلوگیری از فرسایش خاک و احیاء اراضی مرتعی در منطقه بورالان ماکو پروژه ترسیب کربن را اجرا خواهد کرد.
مشارکت و همکاری دفتر برنامه عمران سازمان ملل متحد برای تثبت شن های روان در بورالان
مدیر کل منابع طبیعی آذربایجان غربی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: برای جلوگیری از فرسایش خاک وجلوگیری از ایجاد شنهای روان، پروژه ترسیب کربن با حمایت سازمان "UNDP" دفتر برنامه عمران سازمان ملل متحد در این منطقه به اجرا درمی آید.
علی پیرمردای ادامه داد: در این پروژه که با مشارکت مردم منطقه بیشتر برای احیامراتع ،اصلاح روشهای بهره برداری از عرصه های ملی و توانمند ساختن جوامع محلی خواهد بود،منطقه بورالان ماکو در استان آذربایجان غربی بعنوان پایلوت انتخاب شده است.
وی یادآور شد: در این راستا طرح مذکور در مساحتی بالغ بر 68 هزار هکتار به اجرا در خواهد آمد و نزدیک به پنج یا شش روستا از روستاهای این منطقه از این پروژه بهره مند می شوند.
مدیرکل منابع طبیعی آذربایجان غربی با اشاره به پتانسیلهای موجود در منطقه گفت: با توجه به گستردگی منطقه بورالان ماکو و اراضی مستعد برای توسعه بخش اقتصادی لزوم توجه مسئولان به این منطقه را بیش از پیش می طلبد و امیدواریم با حمایتهای اعتباری از سوی سازمانهای ذیربط بین المللی و استانی قدمهای موثری برای آبادانی و رفاه اهالی این منطقه بر داریم.
پیرمرادی با اشاره به اعتبارات این پروژه اظهارداشت: موافقتنامه این طرح از محل اعتبارات استانی تبادل شده و تخصیصی بالغ بر سه میلیارد ریال برای آغاز این طرح دریافت شده است.
پروژه ترسیب کربن با همکاری دفتر برنامه عمران سازمان ملل متحد امسال اجرایی می شود
معاون رئیس سازمان جنگلها نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه مشارکت مردم و توانمند سازی جوامع محلی برای حل مشکلات عرصه های منابع طبیعی ضروری است گفت: تمام تلاش مجموعه سازمان جنگلها در سطح کشور این است که مشارکت حداکثری را برای احیا اراضی منابع طبیعی و رشد و توسعه جنگلهای کشور انجام دهد چراکه احیا عرصه های منابع طبیعی احیاء بستر توسعه اقتصادی و اجتماعی و رشد کیفی و کمی آنها است.
پرویز گرشاسبی در خصوص اجرای پروژه ترسیب کربن در منطقه بورالان ماکوآن را را یکی از قدمهای موثر برای آبادانی منطقه دانست و آذربایجان غربی را جزو چهارمین استان در کشور برای اجرای این طرح اعلام کرد.
وی افزود : این طرح با مشارکت سازمان "یو،ان،دی،پی" و خود استان اجرا می شود که مقدمات اجرای آن در سال جاری با دریافت اعتبارات استانی آغاز و در سال آتی با دریافت اعتبارات ملی و بین المللی ادامه خواهد یافت.
کشور ایران هم اکنون در زمره یکی از 10 کشور بیابان زای جهان است که به واسطه شرایط اقلیمی، خشکسالی و از همه مهمتر سوء مدیریت در منابع آب و خاک، بیش از پیش در مواجهه با این بحران بزرگ قرار گرفته است.
امروز 30 درصد خاک ایران را بیابان فراگرفته و تقریبا 80 درصد خاک کشور را مناطق خشک با اکوسیستم های حساس و شکننده تشکیل می دهد به نحوی که خطر بیابانی شدن برخلاف تصور عامه تنها مختص استانهای مرکزی کشور نیست.
............
گزارش: سکینه اسمی
نظر شما