به گزارش خبرنگار مهر، اگر "ماکس وبر" می دانست که نام نظریه بزرگ وی یعنی "بروکراسی" روزی بر روی بی سر و سامانی سیستم اداری و عدم پاسخگویی متولیان امر گذاشته می شود شاید اصلا به خود اجازه طرح چنین نظریه ای را نمی داد تا امروز با شنیدن کلمه بروکراسی به یاد کاغذبازی و گیر و گرفتاریهای سیستم اداری بیفتیم.
خون دل هایی که ارباب رجوع می خورد
شاید عادت کرده ایم که روند اجرای امور را آنقدر طول دهیم تا ارباب رجوع - که در طول سالهای اخیر چشم به راه تکریم باقی مانده است- قید کارش را بزند و عطای هر آنچه به دنبال آن است را به لقایش ببخشد.
بخشنامه ای ابلاغ می شود و تا این بخشنامه اجرایی شود چه خون دل هایی این جماعت ارباب رجوع می خورند و چه رفت و آمدها و زمانهایی که در اتاقهای ادارات مختلف هدر می رود، جایی که عدم پاسخگویی "روال اداری" نام گرفته و گاه در نزد برخی از مدیران ارزشمند شمرده می شود.
این گزارش روایت یک بخشنامه است برای خبرنگاران و البته نویسندگان و هنرمندان؛ بخشنامه ای که دولت برای کمک به این قشر مصوب کرد تا بیمه نویسندگان، هنرمندان و صاحبان آثار که خبرنگاران نیز جزء آنها محسوب می شود مشمول یارانه دولت شوند.
بی سرانجامی یارانه دولت برای بیمه هنرمندان و نویسندگان
از قرار معلوم این بخشنامه اواخر خردادماه برای اجرا به ادارات کل تامین اجتماعی ابلاغ می شود و یا با کمی اغماض این بخشنامه باید از ابتدای تیرماه در استانها عملیاتی می شد ولی چرا همچنان این بخشنامه در لرستان عملیاتی نشده است در این گزارش به آن پرداخته می شود.
مطابق بخشنامه جدید دولت و برابر اعلام سازمان هدفمندی یارانه ها بیمه شدگان یاد شده - پدیدآورندگان، نویسندگان کتاب و هنرمندان - از ده بیست و هفتم(10/27) حق بیمه کامل با نرخ 27 درصد بر اساس حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار به عنوان کمک دولت از محل منابع حاصله از هدفمندسازی یارانه ها برخوردار می شوند.
در راستای اعلام این موضوع مدیران تامین اجتماعی در استانهای مختلف از جمله استان لرستان در قالب یک نشست خبری نسبت به اطلاع رسانی از ابلاغ این بخشنامه اقدام کردند و اما اینکه زیرساختها برای اجرای این بخشنامه آماده بوده است یا خیر خود مسئله ای دیگر است.
بخشنامه آمد؛ نرم افزار نیامد!
در این راستا برخی خبرنگاران برای استفاده از یارانه مورد نظر به شعب تامین اجتماعی مراجعه کردند که در نهایت قرارداد قبلی این افراد لغو و نسبت به عقد قرارداد جدید بیمه اقدامات لازم به عمل آمد.
این در حالیست که پس از لغو قرارداد قبلی برخی از خبرنگاران، کارشناسان شعب بیمه تامین اجتماعی متوجه شدند که هنوز نرم افزار برای پذیرش قرارداد جدید - مشمول یارانه دولت - طراحی نشده است و حال باید منتظر بمانند تا طراحی لازم به صورت سراسری در تهران صورت گرفته و روی نرم افزار تعبیه شود.
در این میان قرارداد قبلی لغو و هنوز قرارداد جدید برای این افراد ثبت نشده است تا بلاتکلیفی این افراد موجب انتقاد از وضعیت کنونی شود.
سه ماه است بلاتکلیفم!
یکی از خبرنگاران لرستانی که برای انجام کارش به شعبه 2 تامین اجتماعی استان مراجعه کرده در توضیح مشکلات یاد شده به خبرنگار مهر گفت: اواخر شهریورماه امسال بود که از تامین اجتماعی برای ثبت قرار داد جدید با من تماس گرفتند که از آن تاریخ تا به امروز یعنی بیش از سه ماه است که بلاتکلیف بین اداره کل تامین اجتماعی و شعبه در رفت و آمد هستم.
وی با بیان اینکه کارشناسان شعبه مدعی هستند که هنوز سیستم اجازه ثبت و پرینت قرارداد جدید را نمی دهد و برای این منظور طراحی نشده است، ادامه داد: این در حالیست که اداره کل تامین اجتماعی استان نیز پاسخ روشنی در این رابطه ارائه نمی دهد.
وی با بیان اینکه تاکنون بارها به مدیرکل، معاون امور بیمه ای، رئیس شعبه، کارشناس شعبه و دهها نفر دیگر در تامین اجتماعی استان برای رفع مشکل مراجعه کرده است، بیان داشت: این در حالیست که در صورتیکه به مدت سه ماه حق بیمه خود را واریز نکنم قرارداد بیمه ای من لغو و در نتیجه باید دوباره از اول اقدام به بیمه کنم.
کسی پاسخگوی مشکل نیست
این خبرنگار لرستانی با بیان اینکه سیستم تامین اجتماعی استان در طول سه ماه گذشته نتوانسته است هنوز یک مکاتبه یا حداقل یک تماس تلفنی با مرکز برای رفع این مشکل داشته باشد، بیان داشت: این در حالیست که مراجعات مکرر به این اداره کل نیز بی نتیجه بود و کسی پاسخگوی مشکل نیست.
وی ادامه داد: کار به جایی رسیده که من بارها اعلام کرده ام که نیازی به یارانه دولت ندارم و همان قرارداد قبلی را دوباره احیا کنند تا طبق نرخ قبلی اقدام به واریز بیمه خود کنم ولی همین کار نیز از سوی تامین اجتماعی استان انجام نمی شود.
این خبرنگار لرستانی با انتقاد از عدم پاسخگویی شفاف مسئولان امر در این زمینه خواستار پیگیری مسئولان سازمان تامین اجتماعی در مرکز برای حل این موضوع شد.
کمک دولت یا سنگ جدید پیش پای خبرنگاران؟!
یک خبرنگار دیگر که روال ثبت قرارداد بیمه ای جدید خود را به صورت "دستی" و نه ثبت رایانه ای انجام داده است نیز به خبرنگار مهر گفت: در قرارداد جدید - مشمول یارانه دولت - میزان حق بیمه پرداختی من افزایش داشته است.
وی ادامه داد: مطابق روال معمول در صورتیکه دولت یارانه ای برای بیمه این قشر قائل شده باید باری از روی دوش خبرنگاران و نویسندگان و هنرمندان برداشته شود وگرنه نفس اعطای یارانه چیست.
این خبرنگار لرستانی با بیان اینکه پیش از مشمول یارانه شدن برای هر سه ماه مبلغی معادل 110 هزار تومان حق بیمه پرداخت می کرده است، افزود: این در حالیست که هم اکنون با اعطای یارانه دولت من باید برای هر سه ماه 118 هزار تومان واریز کنم!
وی معتقد است که اگر تصویب این بخشنامه برای کمک به این قشر بوده چرا سهم بیمه ای که باید خود فرد پرداخت کند افزایش یافته است و اگر چنین نیست چرا در لرستان این گونه عمل می شود.
پاسخ روشنی از مسئولان دریافت نشد!
وضعیت کنونی بیمه پدیدآورندگان آثار، هنرمندان و نویسندگان در حالیست که مراجعه مکرر خبرنگار مهر به مدیر کل تامین اجتماعی استان لرستان و معاون بیمه ای وی پاسخ روشنی به دنبال نداشت.
آنها معتقدند که برای رفع این مشکل باید اقدامات نرم افزاری لازم در سیستم ثبت قرارداد به صورت سراسری و از مرکز صورت گیرد و این موضوع از ید اختیار مسئولان استانی خارج است.
به هر روی با این تفاسیر این سوال پیش می آید که آیا پیش از ابلاغ بخشنامه ها به استانها در سیستم رایانه ای تغییرات لازم اعمال نمی شود و یا اگر صورت می گیرد دلیل مشکلات یاد شده چیست؟
از سوی دیگر اگر زیرساختها به لحاظ نرم افزاری برای اجرای بخشنامه و قرارداد جدید آماده نیست چرا قرارداد قبلی افراد مختومه می شود تا مشکلاتی چون احتمال لغو بیمه افراد و دوباره کاری برای بیمه مجدد بر سر راه متقاضیان قرار گیرد.
به هر روی هر چند که زمان شش ماهه برای رفع مشکلات یاد شده زمان کمی نیست ولی امروز همچنان مشاهده می شود که به نام کاغذبازی اداری و بروکراسی ماههاست مشکلی که می توان با یک تلفن و استعلام ساده حل شود همچنان کش داده می شود، چیزی که در هیچ کجای آئین نامه تکریم ارباب رجوع به آن اشاره نشده و در عین حال بارها تقبیح شده است.
امید می رود متولیان امر در سازمان تامین اجتماعی این کلاف سردرگم را برای استانهایی چون لرستان باز کنند وگرنه استمرار عم پاسخگویی مسئولان زیرمجموعه در استان به روالی نامیمون تبدیل خواهد شد.
نظر شما