۳۱ خرداد ۱۳۸۴، ۸:۲۰

مدير دانشنامه قرآن پژوهي در گفتگو با "مهر" : شناخت طبيعت انسان را به كمال خلاقيت مي رساند

مدير دانشنامه قرآن پژوهي در گفتگو با "مهر" : شناخت طبيعت انسان را به كمال خلاقيت مي رساند

معرفت و شناخت الهي از طبيعت انسان را به سوي كمال خلاقيت سوق مي دهد ، چنانكه بسياري از هنرمندان و عرفا با شناخت الهي از طبيعت آثار منحصر به فردي را خلق كردند.

حسين علوي مهر، مدير دانشنامه قرآن پژوهي در گفتگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" درباره مفاهيم طبيعت در قرآن  اظهار داشت : در قرآن كريم متجاوز از هفتصد و پنجاه آيه به پديده هاي طبيعي اشاره دارد. در اكثر اين آيات قرآن كريم طبيعت به عنوان ابزار و وسيله اي براي تفكر، تدبر، انديشيدن و رسيدن به خدا مطرح شده است.

وي افزود : به طور مثال در آياتي از سوره روم به موضوعاتي مانند اينكه خداوند " آفرينش آسمان و زمين و اختلاف زبانها و رنگها در عالم طبيعت نشانه اي براي جهانيان قرار داده است" و يا  "ما نشانه هايي را در زمين و در درون شما قرار داديم، براي كساني كه اهل يقين هستند" اشاره شده است. همچنين آمده است : "نشانه هاي خودمان را در آفاق و اطراف عالم طبيعت و در درون شما قرار داديم" و همين طور خداوند تاكيد دارد كه "دقت كنيد چه چيزهايي در آسمان و زمين وجود دارد". 

وي در ادامه تاكيد كرد :  مي توانيم از اين آيات چند نكته مهم را استفاده كنيم. يكي اينكه پديده هاي طبيعي براي انسان و راه تكامل معرفت و راه سعادت انسان بسيار مهم هستند. دوم اينكه امكان شناخت طبيعت براي انسان وجود دارد. چرا كه خداوند خطاب به انسان مي فرمايد " دقت كنيد " يا اينكه "چرا دقت نمي كنيد"، "ما آيات خودمان را به شما نشان مي دهيم". لذا تمام اين آيات نشان مي دهد كه شناخت براي عالم طبيعت وجود دارد. اما اين طبيعت به عنوان يك ابزار براي شناخت  است.

علوي مهر  اظهار داشت : در قرآن كريم در حدود يك دهم از آيات  به پديده هاي طبيعت اختصاص دارد و همگي وسيله اي براي معرفت و شناخت پروردگار است.

وي در ادامه مسائل مهم طبيعت در قرآن را قابل بحث دانست و تاكيد كرد : ما بايد بدانيم كه چه چيزهايي را  خداوند متعال بيشترمد نظر دارد. از اين ميان مي توان به آفرينش آسمانها اشاره كرد كه خداوند مسائلي مانند هفت آسمان را مطرح كرده است. همچنين مي توان به زمين، ستارگان، سيارات، انسان، حيوانات، درختان، انواع رنگها و ... اشاره كرد كه همگي معطوف به تفكر و تدبر انسان بر طبيعت است.

مدير دانشنامه قرآن پژوهي تصريح كرد :  خداوند علاوه بر اينكه نگاهي بر طبيعت دارد ، مي فرمايد اين طبيعت در اختيار شما قرار دارد و شما مي توانيد از اين طبيعت استفاده مشروع داشته باشيد و آن را تسخير كنيد. اما خداوند متعال طبيعت را علاوه بر اينكه ابزاري براي شناخت خداوند قرار داده است به مجاري اين شناخت نيز اشاره كرده است . خداوند مي فرمايد : " ما شما را آفريديم و شما چيزي نمي دانستيد و براي شما گوش و چشم و قلب قرار داديم، باشد كه شكر الهي به جاي آوريد ".

علوي مهر در پايان اظهار داشت :  تمامي اين وسيله هاي شناخت در طبيعت در اصل و بنيادش رسيدن انسان به ملكوت و معرفت بر طبيعت است  تا انسان بتواند حقيقت باري تعالي را دريابد. مشاهده ملكوتي و معرفتي در طبيعت، انسان را در كمال خلاقيت قرار مي دهد .

کد خبر 197839

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha