به گزارش خبرگزاری مهر، زبان دین امروز یکی از موضوعات مهم پژوهش در فلسفه دین است که مسائل گوناگونی را در بردارد. برخی از این مسائل کهن و برخی دیگر نوپدید و یا دارای زوایایی تازه اند. منطق و شیوه زبان دین، تأویل پذیری یا یک وجهی بودن زبان این متون، از دیرباز مطرح بوده است، اما معناداری گزاره ها و آموزه های دینی، کارکرد زبان دین از منظر انگیزشی یا معرفت بخشی، حیرت زایی یا فیصله بخشی زبان دین و تأثیرپذیری یا تأثیر ناپذیری زبان دین از فرهنگ و زبان عصر، از مسائل مهم دوران معاصر است. این سنخ مسائل امروز نیز در تطبیق با قرآن کریم، مطرح و نیازمند تحلیل جدی است. تعیین موضع در مسائل یاد شده مبنای تفسیر هرمنوتیک خاص قرآن است و تأثیری اساسی در تفسیر قرآن دارد.
«زبان قرآن و مسائل آن» به منظور ارائه نظریه ای بدیل در مسائل زبان قرآن، در کنار نظریه های رقیب در زبان دین، با رویکردی ایجابی و مسئله شناسانه و با استناد به مبانی معرفتی- استدلالی، به مسائل زبان قرآن، پرداخته است. این اثر، ضمن ارائه اطلاعات اساسی در حوزه زبان دین و زبان قرآن و پاسخگویی به مهم ترین پرسش ها در مسائل زبان قرآن، نقد و تحلیل دیدگاه های ناهمخوان با مبانی معرفتی اعتقادی قرآن را نیز از نظر دور نداشته است.
کلیات و مفاهیم زبان، زبان دین و زبان قرآن؛ زبان دین و دیدگاه های سنتی غرب؛ پوزیتویسم و بی معنایی زبان دین؛ تحلیل زبانی و کارکردگرایی زبان دینی؛ نمادگرایی در زبان دینی؛ واقع گرایی و شناختاری بودن زبان دین؛ تمایز مبانی و زمینه های فکری اسلام و آیین یهودی- مسیحی؛ زبان قرآن در ساحت مفردات؛ منطق و زبان گفتمان قرآن( زبان عرفی فراعرفی)؛ زبان قرآن و نقش معرفت بخشی و انگیزشی؛ توجیه معرفت بخشی مفاهیم قرآن؛ زبان قرآن حیرت آفرین یا فیصله بخش؟؛ زبان چند بعدی قرآن؛ قرآن، نزول تاریخی، حضور فرا تاریخی(زبان فرا عصری قرآن)؛ فصول چهارده گانه این کتاب را تشکیل می دهند.
کاربرد واژه در قرآن، زبان نمادین و غیر نمادین، فلسفه زبان، زبان دین و زبان قرآن خاستگاه های مشترک و متمایز، الهیات و زبان متون دینی، نظریه های زبان دین در حوزه تفکر یهود و دیانت مسیح(ع)، رویکرد پوزیتیویستی و بی معنایی زبان دین، ابطال پذیری، پیش زمینه های نظریه کارکردگرایی در زبان دین، کارکردهای فردی و اجتماعی دین، نبود راهبرد جامع به زبان دین، دیدگاه ها و تقریرها از نماد انگاری زبان دین، (مجازی، کنایی و تمثیلی)، اذعان به وجود واقعیت عینی(در حوزه هستی و دین)، احیای نظریه حمل تنثیلی، دست نوشته های بشری جانشین وحی آسمانی، خدای تجسیمی، ناسازگاری های درونی متون مقدس، قرآن، وحی صیانت شده خدا،راهکار شناخت واژگانی قرآنی، استخدام الفاظ برای تفهیم و تفاهم، دیدگاه ها در زبان قرآن، زبان اعجازی قرآن، زبان و فرهنگ قرآن و زبان و فرهنگ پیش از قرآن، دین ترکیبی از گزاره ها و آموزه ها، ارتباط«باید» و« هست»، روش تحقیق در مدعیات دینی، استدلال ورزی قرآن، معما انگاری زبان قرآن، بررسی و نقد ظاهر گرایان، طبیعت گرایان جدید و زبان تأویلی قرآن، هرمنوتیک فلسفی و قرائت های متعدد، قرآن متن الهی نه بشری و... از جمله مباحث مطرح شده در این کتاب هستند.
«زبان قرآن و مسائل آن» نوشته دکتر محمد باقر سعیدی روشن در 2000 نسخه و 390 صفحه از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است.
نظر شما