۱ فروردین ۱۳۹۲، ۱۲:۱۹

مرودشت موزه اي از تاريخ ايران باستان/ بهشت گمشده ايران را ببينيد

مرودشت موزه اي از تاريخ ايران باستان/ بهشت گمشده ايران را ببينيد

مرودشت - خبرگزاري مهر: شهرستان مرودشت در استان فارس رابه واسطه بناهاي باستان و تاريخي متعدد بايد موزه اي از تاريخ ايران باستان ناميد كه هركدام به نوبه خود گردشگران را محصور عظمت خود مي كند.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان مرودشت با داشتن پیشینه‌اي کهن و همپایه تاریخ ایران توجه بسیاری از باستان‌شناسان و علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر ایرانی را به خود معطوف می‌دارد.

شهرستان مرودشت داراي چهار هزار و 649 كيلومتر مربع گستردگي است و شهر مرودشت در 45 کیلومتری شمال غربی شیراز قرار دارد. اين شهرستان از شمال با شهرستان‌ اقلید، از شرق با شهرستان‌هاي پاسارگاد و ارسنجان، از جنوب با شهرستان شيراز، از جنوب شرقي با شهرستان خرامه و از غرب با شهرستان  سپیدان هم‌مرز است.

تخت جمشيد

بر فراز تپه سنگي در دامنه غربي كوه رحمت (كوه مهر باستان)، در فاصله 50 كيلومتري شمال غربي شيراز و در پنج كيلومتري مرودشت، بقاياي يكي از عظيم ترين بناهاي سنگي جهان قرار گرفته است. ساختمان اين بناي شكوهمند كه اندكي بيش از 125 هزار مترمربع گستردگي دارد، در سال 518 ق. م. به دستور داريوش اول هخامنشي آغاز شد و كارهاي ساختماني در آن تا پايان دوران فرمانروايي هخامنشيان ادامه داشت.

اين مجموعه كه بر روي صفه‌اي كه هشت تا 18 متر از سطح دشت بالاتر است قرار گرفته‌اند، دربرگيرنده چهار بخش كلي كاخ‌هاي تشريفاتي، سراي نشيمن و كاخ‌هاي كوچك اختصاصي، خزانه‌هاي شاهي دژ و باروي حفاظتي است.

                      
ساختمانهاي موجود در اين مجموعه شامل كاخ كوچك يا دروازه ملل، آپادانا بزرگترين كاخ موجود بر روي صفه كاخ داريوش این کاخ از نخستين كاخ‌هايي است كه بر روي صخره تخت‌جمشيد بنا شده است. اين كاخ را كاخ تچر و كاخ آيينه نيز گفته‌اند.

كاخ اندروني يا حرمسرا (موزه كنوني تختجمشيد)

اين مجموعه بي‌مانند تا سال 330 ق. م. كه در آتش انتقام اسكندر مقدوني سوخت، پابرجا بود و كارهاي ساختماني در آن انجام مي‌گرفت. 

ويرانههاي شهر استخر

شهر استخر، بزرگترين شهر باستاني ايران بوده كه از حدود پنج سده پيش از ميلاد تا ده سده بعد از ميلاد، داير و آباد بوده و مركز سياست و بازرگاني و همچنین مقر روحانيون، موبدان و دستوران بوده است. هم‌اينك ويرانه‌هاي آن در هفت كيلومتري شمال تخت جمشيد قرار دارد و آثاري چند از دروازه‌هاي سنگي و كاخ‌هاي ويران شده با ستون‌هاي آن موجود است.

نقش رستم

نقش رستم يكي از جايگاه‌هاي مقدس و مورد احترام ادوار باستاني بوده و از هزاران سال پيش از ميلاد آباد و داراي اهميت بوده است. در اين منطقه آثاري از سه دوره تاريخي ايلامي، هخامنشي و ساساني بر سينه كوه سنگ‌تراشي شده است.

آرامگاه‌هاي پادشاهان هخامنشي در بخش بالايي كوه و همانند يكديگر كنده شده‌اند و نماي هر كدام تجسمي از صليب را نشان مي‌دهد.روبروي اين آرامگاه‌ها، بناي مكعب شكلي ديده مي‌شود كه متعلق به دوران هخامنشيان است و كعبه زرتشت ناميده مي‌شود.

نخستين پادشاهان ساساني نيز كه از پارس برخاستند، به دليل دلبستگي فراوان به زادگاه خويش و براي بزرگداشت آيين‌هايي همچون توجيه معنوي، كسب قدرت و يا پيروزي بر دشمن، نقوشي را در دامن اين كوه به يادگار گذاشته‌اند. نقش‌برجسته ناتمام، نقش‌برجسته‌هاي نرسي، نبرد بهرام دوم، پيروزي شاپور بر امپراتوران روم (گرديانوس، فيليپ عرب و والرين)، آذر نرسه يا شاپور دوم، نبرد شاپور دوم، بهرام دوم و درباريانش و تاجگذاري اردشير بابكان نقش‌برجسته‌هاي نقش رستم هستند.

كهن‌ترين اثر موجود در اين مكان، يك نقش‌برجسته ايلامي است. از ديگر آثار اين مكان مي‌توان سنگ ‌نبشته بزرگ شاپور اول  بر دیواره کعبه زرتشت و یک چاه آب را نام برد.

نقش رجب

در شمال تخت جمشيد، نقوشي از دوران ساسانيان در پس‌رفتگي كوه حجاري شده است كه به نقش رجب معروف است. دليل ناميده شدن آن به اين نام، بر ما روشن نيست. موربه و اوزلي در سال‌هاي 1811 و 1812 ميلادي موفق به تشخيص سه نقش در دامنه كوه رحمت شدند و فلاندن، كوست، ديولافوا و همسرش زاره و سپس هرتسفلد محل را بررسي كرده و تشخيص آنها را تاييد كرده‌اند. اين نقش‌ها از سمت چپ به راست شامل شاپور اول و خانواده‌اش، تاجگذاري اردشير اول و تاجگذاري شاپور اول است.

پل خان اين پل كه در اوايل سده 11 هجري قمري به دستور امام قلي‌خان والي فارس براي سهولت رفت و آمد كاروانيان بر روي رودخانه كر ساخته شد، يكي از شاهكارهاي معماري عصر صفوي به شمار مي‌رود.

تنگ بستانك (بهشت گمشده)

بهشت گمشده در امتداد جنوبي-شمالي به سمت دشت كامفيروز قرار گرفته و يكي از زيباترين جلوه‌گاه‌هاي طبيعي استان فارس به شمار مي‌رود.

وجود چشمه‌سارهاي زيبا، آبشارهاي كم ارتفاع طبيعي و انواع درختان جنگلي (بلوط، كيكم، بنه و بادام) سبب شده است تا در سال 1371 اين منطقه كه گستره‌اي بيش از 20 هزار هكتار را دربرمي‌گيرد، به عنوان اثر طبيعي-ملي در زمره مناطق حفاظتي قرار گیرد.

بهشت گمشده با طبيعت بسيار زيباي خود همواره مورد توجه گردشگران بوده است.

درياچه سد درودزن

طبيعت بكر و چشم‌نواز پيرامون سد، وجود جنگل‌هاي طبيعي، امكانات رفاهي مانند هتل و مجموعه اقامتي آن و امكانات درياچه‌گردي از ويژگي‌هاي اين منطقه به شمار مي‌رود. اين گردشگاه طبيعي در فاصله حدود 90 كيلومتري شمال ‌غربي مرودشت قرار دارد.

کد خبر 2021546

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha