۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۲، ۱۴:۲۱

گزارش‌مهر از نخستین همایش‌ملی گز/

"بلداجی" معروف‌ترین گز ایران است/ صادرات 4 هزار تنی گز چهارمحال‌وبختیاری

"بلداجی" معروف‌ترین گز ایران است/ صادرات 4 هزار تنی گز چهارمحال‌وبختیاری

شهرکرد - خبرگزاری مهر: چهارمحال و بختیاری با تولید گز با کیفیت و به دست آوردن بازارهای داخلی و جهانی در حال تبدیل شدن به قطب اول تولید گز در ایران است و گز تولیدی شهر بلداجی این استان هم اکنون به‌عنوان معروف‌ترین گز ایران شناخته شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، گز نام یکی از شیرینی‌های معروفی است که از ترکیب چند ماده مهم که مهمترین آن انگبین، سفیده تخم مرغ، مغز پسته و بادام است ساخته می‌شود. حرفه تولید گز پیش از این در شهر اصفهان رایج بوده و گز سوغات این شهر شمرده می‌شد اما امروزه گز با نام بلداجی عجین شده و شهرت جهانی پیدا کرده است.

انگبین یکی از مواد اصلی گز به شمار می‌ید که از گیاه انگبین بدست می‌آید و این گیاه به وفور در کوهستان‌های چهارمحال و بختیاری یافت می‌شود و اگرچه قیمت این ماده اصلی که طعم اصلی گز را در بر دارد بسیار گران قیمت شده است اما گزسازان چهارمحالی به خاطر نزدیکی به منبع رویش با قیمت کم تهیه می‌کنند و استفاده از انگبین طبیعی در گزسازی موجب تولید گز با کیفیت و مهمترین عامل رشد و توسعه گز سازی در این استان شده است.

شهر بلداجی یکی از مناطق مهم استان چهارمحال و بختیاری در تولید گز محسوب می‌شود و ارتفاعات و مراتع این شهر نیز به واسطه شرایط توپوگرافی و خاص جغرافیایی محل رویش گیاه انگبین به وفور است.

استفاده از انگبین درجه یک و خالص و تولید گز مرغوب موجب شده یکباره گز شهر بلداجی معروفیت خاصی پیدا کند و اشتغال فراوانی در این حوزه ایجاد کند. چهارمحال و بختیاری با تولید گز با کیفیت و به دست آوردن بازار داخلی و جهانی به عنوان قطب اول تولید گز در کشور مطرح شده است و گز سازی توانسته اشتغال بالایی را در این استان از آن خود کند.

هم اکنون مسئولان برای رشد این صنعت، اولین همایش ملی گز را با اهداف، نقش صنعت تولید گز در توسعه پایدار کشور و صادرات محصولات غیر نفت، تلاش در جهت افزایش سهم صنعت وصادراتگز با توجه به مزیتهای نسبی، بررسی چالش های تولید و صادرات گز، چگونگی بکارگیری فناوری‌های نوین در تولید و صادرات پایدار، ایجاد زمینه ارتباط صنعت تولید گز با دانشگاه‌ها و محافل علمی و صنعتی کشور، کمک به معرفی محققان، پژوهشگران، ارتقاء سطح دانش فنی صنعت گز و... برگزار کرده‌اند.

هدف‌گذاری برای توسعه صادرات گز انجام شود

معاون وزیر و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در همایش ملی گز ایران با محوریت صادرات، اظهار داشت: رقم صادراتی در کل کشور پنج درصد کاهش داشته است اما به لحاظ وزنی صادرات یک درصد افزایش داشته است.

حمید صافدل ادامه داد: ایران در صادرات غیرنفتی در کل دنیا رتبه پنجم تولید را دارد و در صادرات سیمان جایگاه چهارم دنیا را داریم و صادارات سیمان در سال گذشته به 80 میلیون تن رسیده است. وی با اشاره به اهمیت توسعه گز سازی، گفت: باید صادر کردن گز به صورت تفکیکی انجام شود و باید در این راستا هدف گذاری کرد.

وی اذعان داشت: برای توسعه گز نیاز به سند راهبردی است و می‌توان در این راستا در حوزه گز هدف‌گذاری کنیم و برای تولید و صادرات این محصول نیاز است که حمایت و پشتیبانی شود.

اشتغال چهار هزار نفری در تولید گز در استان چهارمحال و بختیاری

رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری نیز در همایش ملی گز با بیان اینکه چهار هزار نفر به صورت غیرمستقیم در شهر بلداجی اشتغال دارد، عنوان کرد: 300 نفر به صورت مستقیم در شهر بلداجی که مرکز تولید گز در استان است اشتغال دارند.

رحمان کرمی با بیان اینکه گز بلداجی هم اکنون به عنوان معروف‌ترین گز ایران شناخته شده است، ادامه داد:  همایش ملی گز در سه محور اقتصادی، بهداشت و کیفیت و محور اجتماعی فرهنگی برگزار شده است.

وی ادامه داد: 84 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده است که 71 مورد آن پذیرش شده و 12 مقاله به صورت شفاهی ارائه می شود و بقیه مقاله‌ها به صورت پوستر ارائه می‌شود.

وی یادآور شد: در محور اجتماعی فرهنگی پنج مقاله، در محور بهداشت و کیفیت و ارزش غذایی 51 مقاله و در محور اقتصادی 28 مقاله در این هماش ارائه شده است.

توسعه گز سازی می‌تواند به پیشرفت استان کمک کند

حجت الاسلام محمدعلی نکونام نماینده ولی فقیه در استان چهارمحال و بختیاری نیز در این همایش اظهار داشت: رقم صادراتی چهار هزار تن تولید گز در این استان رقم بسیار خوبی است و این می‌تواند به پیشرفت استان کمک کند.

وی بیان داشت: استان چهارمحال و بختیاری از ظرفیت‌های خوبی برخوردار است و در تولید گز نیروهای بسیار خوبی را مشغول به کار کرده است و این نیروها باید با هم پیوند داشته باشند تا به ظرفیت های بالاتری دست پیدا کنند.

نکونام ادامه داد: در هر شغلی باید از همه توانمندی‌ها و ظرفیت‌ها به نحو احسن بهره گرفت و در راه توسعه استان تلاش کرد.

ضرورت راه‌اندازی رشته گز سازی در دانشگاه علمی کاربردی

استاندار چهارمحال و بختیاری نیز در این همایش اظهار داشت: روند تولید محصول گز بلداجی در همه جای کشور و حتی خارج از کشور رو به رشد بوده است.

علی اصغر عنابستانی ادامه داد: شهر بلداجی 100 واحد تولیدکننده گز سنتی و روزانه بیش از 300 کیلو تولید گز دارد.

وی یادآور شد: در کل سالانه 13 هزارتن گز تولید می‌شود و به راحتی می‌توان تولید گز را سالانه به 30 هزار تن رساند و تا برنامه پنجم این امر محقق می‌شود.

وی با بیان اینکه35 هزار تن صادرات استان چهارمحال و بختیاری به خارج از کشور است، ادامه داد: چهار هزار تن محصول گز از این استان به خارج از کشور صادرات می‌شود.

عنابستانی ادامه داد: رشته آموزش گزسازی باید در دانشگاه علمی کاربردی در این استان دایر شود و از سالجاری این رشته آموزش داده شود.

اولین همایش ملی گز امروز یکشنبه در سالن ابن سینا دانشگداه علوم پزشکی شهرکرد با حضور مسئولان استانی و کشوری، محققان، و گز سازان اصفهانی و چهارمحالی برگزار شد.

.........................

گزارش از مرضیه عالیپور هفشجانی

کد خبر 2047519

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha