حجت الاسلام محسن غرویان در مورد اینکه نقش نخبگان و خواص در جامعه اسلامی بویژه در مواقع حساس چیست به خبرنگار مهر گفت : در آیات قرآن کریم به نقش خواص اشاره شده است در آیه فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ خداوند می فرماید هر گاه در مسائل مختلف سیاسی ، علمی، اجتماعی چیزی را نمی دانید از اهل ذکر بپرسید. این اهل ذکر همان، علما، خواص و کارشناسان هستند.
وی بیان داشت: در مسائل سیاسی و اجتماعی از جمله انتخابات هم مردم باید در مسائلی که نمی شناسند یا در شناخت مصادیق فرد اصلح باید به نخبگان و خبرگان و اهل اطلاع که علمای حوزه و دانشگاه و سایر کارشناسان هستند مراجعه کنند. معمولاً تأثیر نخبگان این طور است که آنها یک فرد هستند ولی وقتی سخنی را می گویند یک جمعیتی را به دنبال سخن خود می کشانند و اکثریت پشت سر آنها حرکت می کنند.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: لذا سخنان بزرگان و اهل اطلاع تأثیر زیادی در جامعه دارد. در جامعه شناسی هم تئوری حکومت نخبگان مطرح است می گویند همیشه نخبگان جامعه هستند که بر سایر مردم حکومت می کنند، حکومت کردن به این معنا که آنها رهبری و هدایت جامعه را به عهده دارند و کار و مدیریت جامعه در دست آنها است هم از نظر علمی و هم از نظر دینی. بنابراین نخبگان تأثیر زیادی بر عموم مردم دارند.
حجت الاسلام غرویان درمورد اینکه چگونه نخبگان و خواص می توانند در ایجاد فضای اخلاقی پاک و شفاف در موقعیت های به ویژه حساس سیاسی مانند انتخابات کمک کنند؟ هم تصریح کرد: این نخبگان اگر خودشان واقعاً متخلق به اخلاق باشند طبیعتاً مردم را هم به سمت همان ارزشهای اخلاقی هدایت خواهند کرد ولی اگر خدای ناخواسته خودشان از نظر اخلاقی ضعیف باشند نمره منفی داشته باشند جامعه را هم تحت تأثیر اخلاقیات و خلقیات خود قرار می دهند.
وی افزود: بنابراین باز هم این خواص هستند که می توانند فضای جامعه را بسازند و یک فضایی ایجاد کنند که فضای ارزشهای اخلاقی معنوی و انسانی باشد. بالاخره نخبگان می توانند فضا را تغییر دهند. این جو اخلاقی باز هم باید توسط معلمین، اساتید و فرهیختگان و فرهنگیان جامعه ایجاد شود.
این مدرس حوزه علمیه قم در مورد اینکه آیا نخبگان و خواص به مسئولیت خود که آگاهی دادن به مردم است عمل می کنند هم تصریح کرد: البته نخبگان مختلفند. تلاش بسیاری از آنها در ایران این است که آن وظیفه و رسالت خودشان را انجام دهند ولی خب یک عده ای هم هستند که متأسفانه آنچه را که دیگران می سازند خراب می کنند.
این محقق و پژوهشگر یادآورشد: همین گروه هایی که دائماً بر تخریب و تحقیر و توهین و بی احترامی نسبت به دیگران تأکید دارند و کارشان هم همین است اینها گروه های تخریب هستند ولی غالب فرهیختگان و نخبگان سعی می کنند فضای جامعه را یک فضای علمی، احترام آمیز و همراه با کرامت و عظمت انسانها بسازند.
وی در پایان عنوان کرد: باید همه در این راه تلاش کنیم این یک وظیفه و تکلیف عقلی ، شرعی و عرفی است. روزنامه نگاران، خبرگزاری ها، رسانه ملی همه مواظب باشند زیرا اینها هر حرفی، یا تیترها یا عناوینی که می زنند اینها هر کلمه و واژه و حتی هر حروفی که استفاده می کنند می تواند یک اثر وضعی در فضای اخلاقی جامعه داشته باشند. انشاءالله همه بتوانیم به سمت ارزشهای معنوی و اخلاقی پاک حرکت کنیم.
نظر شما