به گزارش خبرنگار مهر، دکتر سعید معیدفر، استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران، عصر روز گذشته دوم تیرماه در نشست بررسی جامعهشناختی رفتار انتخاباتی مردم ایران که از سوی انجمن جامعهشناسی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: حتی تا آخرین دقایق اعلام آرا با تردید به اخبار گوش می کردیم و به هیچ وجه تا لحظه آخر که اعلام کردند که آقای روحانی پیروز شده باز هم گفتیم نکند اتفاقی بیفتد و این امر به وقوع نپیوندد. این امر خیلی مهم است که ما رفتار حکومت را تحلیل کنیم.
وی افزود: من فکر می کنم وقتی تعامل میان حکومت و مردم تغییر کرد، نیاز به بررسی مجدد وجود دارد. در دوره های قبل جایگاه مردم مشخص بوده، جایگاه حکومت هم مشخص بوده است اما در این دوره حکومت سعی کرد که مستقیما با مردم ارتباط برقرار کند و رابطه نخبگان و روشنفکران که واسط بین حکومت و مردم هستند از بین رفت.
وی با اشاره به اینکه مردم خواستار تغییر و تحول بودند و رفتار حکومت و گروه های سیاسی به شدت گسسته بوده و این باعث اتفاقات عجیب و غریب شده است، تصریح کرد: تحلیل بنده این است که آمدن آقای احمدی نژاد به این معناست که مردم به این سمت آمدند. طبقه متوسط در خلأ احزاب و نهادهای مدنی و نهادهای سیاسی نقش فعالی ایفا کردند.
وی با اشاره به اینکه تا آخرین دقایق اعلام رأی نهایی بسیاری از مردم با تردید زندگی کردند، گفت: این تردید به خاطر کُنش احتمالی بود که از سوی حکومت انتظار میرفت. ایرانیها در همه جنبههای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی عمدتا برای امر اجتماعی تلاش میکنند، اما متأسفانه امر سیاسی همیشه جلوی آنها را گرفته است.
این محقق و استاد دانشگاه با انتقاد از سخنان جلاییپور مبنی بر اینکه در انتخابات 92 یک جنبش و پتانسیل اجتماعی رقم خورد، اظهار داشت: معتقدم باید با بیم و امید به وضعیت به وجود آمده نگاه کنیم. آنچه امروز شاهدیم، تحت تأثیر حکومت و گروههای ذینفوذ است و هنوز نگرانیها و بیاعتمادیها در جامعه از سوی مردم وجود دارد. باید تلاش کنیم سمت و سوی تغییرات یا عقلانیتی که در جامعه دیده میشود در نظام و حکومت هم ایجاد شود.
معیدفر با اشاره به نقش طبقه متوسط و دانشجویان در غیاب احزاب تصریح کرد: نباید رفتار مردم در انتخابات را یک واکنش و رفتار یک دست ببینیم. تفاوت جدی بین استانهای توسعه یافته و نیافته وجود دارد.
نظر شما