به گزارش خبرگزاری مهر، "سابین فیشر"، رئیس گروه تحقیقات اروپای شرقی و اوراسیا در موسسه علم و سیاست برلین در گفتگو با روزنامه سوئیسی "تاگس انسایگر"، اظهار داشت: اختلاف نظر درباره جریانات مربوط به "ادوارد اسنودن"، پیمانکار سابق سازمان اطلاعات آمریکا بین واشنگتن و مسکو آشکار است. آمریکاییها به هر قیمتی می خواهند "اسنودن" را دستگیر کنند اما روسیه مخالف این خواسته ایالات متحده است.
وی افزود: با توجه به تشنجات در مناسبات بین روسیه و آمریکا چنین وضعیتی غافلگیر کننده نیست. این جریانات یک نقطه اختلاف جدید در مناسبات بین این دو کشور است.
این کارشناس آلمانی در عین حال استفاده از الفاظی مانند شروع جنگ سرد جدید را مصداق چنین وضعیتی ندانسته و در بخش دیگری از این گفتگو خاطر نشان کرد : مناسبات بین مسکو –واشنگتن فوق العاده تیره و تار شده است. این روند تیرگی مناسبات تقریبا در نیمه دوم سال 2011 شروع شد. درآن زمان مشخص شد که ولادیمیر پوتین مجددا خواهان ریاست جمهوری روسیه است. همزمان مبارزات انتخاباتی در آمریکا نیز برگزار می شد. به گونه ای که مسئله سرکوبگریها در روسیه به موضوع مطرحی در آمریکا تبدیل شده بود.
وی در بخش دیگری از این مطلب مسئله سوریه را بزرگترین مسئله مورد اختلاف بین آمریکا و روسیه که عواقب بسیاری دارد ارزیابی کرده و گفت: اوباما از نظر سیاسی و همچنین در آینده از نظر نظامی مخالفان را حمایت می کند، این در حالی است که پوتین همچنان به بشار اسد پایبند است. اینکه واشنگتن و مسکو نمی توانند درباره این مسئله با هم به توافق برسند یک فاجعه برای جامعه بین المللی است. اختلافات بین این دو قدرت بزرگ همه تلاشهای بین المللی برای حل بحران سوریه را هدر می دهد.
فیشر در ادامه فعالیتهای سازمانهای امنیتی و دستگیری ده جاسوس روسی توسط آمریکا در سال 2010 و واکنشهای مسکو به این اقدام آمریکا را نیز در بدتر شدن مناسبات بین دو کشور موثر دانسته و افزود: البته این تنها یک مسئله از بسیاری از مسائلی است که بین دو کشور وجود دارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد که روسیه در عرصه سیاست خارجی چند سالی است که بار دیگر سیاست تهاجمی تر و جسورانه تری را دنبال می کند. بنابراین قدرت هسته ای این کشور بار دیگر بیشتر مورد توجه استراتژیک مسکو قرار گرفته است و موجب شده که روسیه در مسئله خلع سلاح هسته ای که مورد درخواست آمریکاست کم تر انعطاف پذیری از خود نشان دهد.
این کارشناس آلمانی همچنین گفت: مناسبات اقتصادی بین آمریکا و روسیه فوق العاده ضعیف است. بنابراین کمتر بازیگرانی در این عرصه از طرف دو کشور در کشور مقابل وجود دارد تا برای ایجاد مناسبات پایدار بین این دو تلاش کنند
وی افزود: روسیه در سالهای اخیر شدیدا روی پروژه های هماهنگی در کشورهای عضو شوروی سابق تمرکز کرده است. گویا این مسئله اولویت اصلی پوتین است. البته آمریکا نیز به سمت شرکای دیگری از جمله اروپا و چین تغییر جهت داده است. بنابراین من به بهبود مناسبات دو جانبه بین این دو کشور با دیده شک می نگرم.
نظر شما