۲۵ شهریور ۱۳۹۲، ۱۵:۵۸

گزارش مهر/

روایت آیین های سنتی استان مرکزی درجشنواره بین المللی/ علاقمندی هنرمندان دیار خورشید به آیین های کهن

روایت آیین های سنتی استان مرکزی درجشنواره بین المللی/ علاقمندی هنرمندان دیار خورشید به آیین های کهن

اراک – خبرگزاری مهر: آیین ها و سنت های هر منطقه از ایران علاوه بر تنوع و گوناگونی، در یک نقطه وحدت دارند و همه آنها علاوه بر حفظ فرهنگ و تمدن هزار ساله، یادآور فاصله نگرفتن انسان از اصالت وجودی خود است و در این هیاهوی زندگی ماشینی و کم رنگ شدن آیین ها و سنت ها این جشنواره ها هستند که به کمک این یادآوری می آیند.جشنواره بین المللی نمایش های آئینی و سنتی که هنرمندان استان مرکزی در آن حضوری پررنگ دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، انسان‌ها فرهنگ و تمدن را می‌سازند و بعدها همین فرهنگ و تمدن راهکاری می‌شود برای چگونه‌ زیستن. زیستنی که در شانزدهمین جشنواره بین المللی نمایش های آئینی و سنتی هنرمندان استان مرکزی با نمایش چهار آیین در آن شرکت کرده اند تا علاوه بر حفظ آیین ها زندگی مسالمت‌آمیز و همراه با مودت و محبت را دوباره روایت کند.

آیین ها و سنت ها فارغ از مکان آنها، این نیازها را نگه می‌دارند و کمک می‌کنند از اصالت خویش فاصله نگیریم.اصالتی که پیامبران نیز برای روایت آن برگزیده شدند. و از این منظر است که هنرمند نیز کار هدایت جامعه و بازگشت انسان به اصالت وجود خود که همان رافت و مهربانی است را بر عهده دارد.

"تعزیه مجلس نامه امیرکبیر"، " نمایش آئینی " به تخت نشستن داماد"، " نقل گویی در چوگور"، " پرده خوانی" به همراه هنرمندان و پژوهشگران دیگر از استان نشان از علاقمندی هنرمندان دیار خورشید به پیشینه هنری و سنتی خود دارد.

تعزیه " مجلس نامه امیرکبیر" در بخش مجلس نامه ها در این جشنواره حضور دارد. کارگردان تعزیه امیرکبیر در این خصوص گفت: از آنجاییکه تعزیه در خاندان ما موروثی است، تلاش من بر این بود تا با نگاهی نو و استفاده از قالبی آئینی، بخشی از تاریخ ایران را به روی صحنه بیاورم.

مهدی دریایی ادامه داد: سعی شده در مجلس نامه امیرکبیر این نسخه با نام تعزيه ضداستعماري «ميرزا تقي خان اميركبير» نگاه ضد استعماری و ظلم ستیزانه دارد به واقعه شهادت امیرکبیر و توطئه هایی که در آن زمان صورت گرفته است.

وی ادامه داد: استفاده از تکنیک ها و المان های نو در کنار روش سنتی تعزیه خوانی شاخصه این نمایش است.

آئین به تخت نشستن داماد از رسم های زیبای استان مرکزی است

در بخش آئین ها و بازی های نمایشی جشنواره، سه  نمایش به تخت نشستن داماد، نقل گویی در چوگور و پرده خوانی هر سه به کارگردانی یوسف شاه حسینی از تفرش در این جشنواره حضور دارند.

کارگردان نمایش آئینی " به تخت نشستن داماد" به خبرنگار مهر در این خصوص گفت: آئین به تخت نشستن داماد از رسم های زیبای استان مرکزی است که در روز عروسی انجام می شود.

شاه حسینی افزود: قبل از اینکه داماد به خانه عروس برای آوردنش برود، به حمام می رود و آئین به تخت نشستن داماد از زمانی آغاز می شود که داماد از حمام بیرون می آید.

وی ادامه داد: پس از بیرون آمدن داماد، وی را بر تختی می نشانند و پدر داماد لباس دامادی بر تن وی می کند و کلاه دامادی را بر سرش می گذارد.

شاه حسینی گفت: این نمایش روز سوم جشنواره در تئاتر شهر اجرا خواهد شد.

وی با بیان اینکه آئین " نقل گویی چگور" از دیگر آئین های شهرستان تفرش است، اظهار داشت : این آئین نقل شاه خطایی شامل صلوات و درود بر محمد و ائمه اطهار و نصیحت پدر به پسر است.

پرده خوانی رستم و سهراب نیز دیگر نمایش آئینی راه یافته به جشنواره

شاه حسینی با بیان اینکه پرده خوانی رستم و سهراب نیز دیگر نمایش آئینی راه یافته به جشنواره است گفت: پرده خوانی، نوعی نمایشِ مذهبی ایرانی. در این نمایش کسی با عنوان «پرده خوان» از روی تصویرهایِ منقوش بر پرده، مصایب اولیای دین ــ بویژه اولیای مذهب شیعه ــ را با کلام آهنگین روایت می‌کند.

در کنار این جشنواره سمینار نمایش های آئینی و سنتی نیز برگزار می شود که پژوهشگر جوان استان سمیرا دانیال به عنوان مهمان ویژه در آن حضور دارد. دانیال که تاکنون پژوهش های بسیاری در زمینه نمایش های آئینی دارد، گفت: مقاله " رقاصه از کجا تا کجا؟" مقاله ارسالی من به این جشنواره بود که به دلیل حجم زیاد مقالات خارجی رسیده در این همایش ارائه نمی شود ولی من به عنوان مهمان ویژه به جشنواره دعوت شده ام.

وی افزود: در مقاله ارسالی من به جشنواره به نمایش های زنانه که زمانی در جمع زنان برگزار می شده پرداخته شده است.

دانیال ادامه داد: نمایش " خاله رو رو " یکی از این نمایش های باقیمانده از نسل آن نمایش هاست که در حال منسوخ شدن است که من در مقاله خود به بررسی آن پرداخته ام.

گفتنی است شانزدهمین جشنواره بین المللی نمایش های آئینی و سنتی طی ۶ روز از ۲۴ تا ۳۰ شهریورماه در مجموعه تئاتر شهر، تماشاخانه‌ سنگلج، تالار هنر و خانه نمایش برگزار می‌شود.

این جشنواره در چند بخش نمایش‌های صحنه‌ای، مجالس شبیه‌خوانی، آئین‌ها و بازی‌های نمایشی، مسابقه نمایشنامه‌نویسی و بخش بین‌الملل برگزار می‌شود و در کنار آن، چهارمین سمینار بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی نیز برپا خواهد شد.

گزارش: سمیه انصاری فر
 

کد خبر 2136760

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha