به گزارش خبرنگار مهر، جاده دسترسی روستای کهنه ده بخش کجور از فراز و نشیب ها و گردنه های سختی می گذرد اما همه این خستگی راه به یکباره در انبوه سرسبزی جنگل و چشمه سارهای خنک و سردش فراموش می شود.
روستای کهنه ده بالغ بر 50 خانوار دارد و به گفته ساکنین بومی اش تنها هفت سالی است که با ابزارهای اولیه بیل و کلنگ و با دستان زن و مرد کهنه دهی جاده کوچکی احداث شده است تا بتوانند ارزاق اولیه به این روستا رسانده شود، فقری که در میان برگ های سبز جنگل " بهاربن" و دامنه "لزیرک" پنهان مانده است.
هنوز سیم های برق به این روستا نرسیده است و شبهای این روستا در طعم نفتی فانوس، لمپا و پی سوز صبح می شود و گاهی هم در برخی شبهای صاف، مهتاب در آسمان بی هیچ منت و صدور فیشی، کورسویی به این روستا می بخشد!
آب و هوای این روستا در تابستان بصورت خنک و معتدل است و در پاییز با آغاز آبان ماه اولین برف زمستانی بر شانه های کهنه ده می نشیند و در دی ماه برف تا ارتفاع بیش از یک متر نیز میرسد و روستاییان بناچار با چهارپایان برای دسترسی به اولین مکان ماشین رو بمدت 6 ماه از سال رفت و آمد می کنند.
رواج طب سنتی و مصرف گیاهان دارویی
روستای کهنه ده بدلیل برخورداری از پوشش جنگلی و خاک حاصلخیز منبع بی نظیری از گیاهان دارویی و میوه های کوهستانی را در خود متولد ساخته است.
ادریس فرجی پیرمرد 70 ساله ساکن روستای کهنه ده در گفتگو با مهر با اشاره به اولویت درمان گیاهی در بین روستاییان گفت: از دیرباز روستاییان بخش کجور بویژه روستاییان کهنه ده بدلیل عدم دسترسی با مراکز درمانی، با کمک گیاهان دارویی کوهستان به درمان پرداخته اند.
وی با اشاره به برخی گیاهان دارویی قابل رویش در این روستا خاطرنشان کرد: به عنوان برای جلوگیری از خارش پوست از" سوداواش" ، برای درمان درد شکم از گیاه "کوزیره" ،برای خشک کردن عفونت و گوارش داخلی از "ترم" و "اوجی" استفاده می کنند و بسیاری از گیاهان دارویی دیگر همانند "کول پر" و "کورچنگک" و "کلیل کوهی" و گل ختمی که بصورت خودرو در کهنه ده رویش می کند.
وی یادآور شد: بدلیل نبود هیچگونه امکانات پزشکی و خانه بهداشت و درمانی، اکثر روستاییان از آموزه های طب سنتی و گیاهان دارویی استفاده می کنند و خود درمانی را پیشه کرده اند.
رنج محرومیت برق و آب بر چهره پیر کهنه ده
محمد خدابنده یکی دیگر از اهالی روستای کهنه ده با بیان آنکه عدم انتقال خطوط برق باعث شده تا این روستا از بسیاری امکانات اولیه محروم بماند عنوان داشت: متاسفانه روستای کهنه ده جزو محرومترین روستاهای کشور بشمار می رود که از نعمت برق برخوردار نیست.
وی اضافه کرد: بدلیل نبود هیچگونه شبکه آبرسانی و آب آشامیدنی سالم، ساکنین روستا از آب چشمه و جوی استفاده می کنند و بسختی برای تامین آب فرسنگ ها راه را طی می کنند تا هنوز همانند گذشته آب آشامیدنی را تهیه نمایند.
این جوان 20 ساله افزود: درحالیکه وجود منابع آبی فراوان بویژه در منطقه " گزنه سرا" در روستای کهنه ده این امکان را فراهم خواهد کرد که با کمی تخصیص اعتبار و لوله کشی مشکلات آب آشامیدنی روستاییان برطرف گردد.
طعم فانوس های نفتی و برقی که هنوز نیامده است
مهدی لر یکی دیگر از اهالی این روستا با اشاره به مشکلات فراوان عنوان داشت: تنها روشنی بخش شبهای روستا، فانوس های نفتی است و همیشه هم برای آوردن نفت و گازئیل در سختی هستیم.
این جوان کهنه دهی معتقد است: بعلت عدم برق رسانی و راه دسترسی بسیاری از دامداران و کشاورزان مراتع پر استعداد در دامنه بویژه در لزیرک را رها کردند و امروزه این مزارع کشاورزی بسرعت در حال نابودی است.
وی افزود: با کوچکترین بارندگی در جنگل بیشتر مواقع جاده ارتباطی حالت لغزندگی دارد و این جاده هم که با کمک هم محلی ها و با کلنگ و بیل احداث شده نیازمند احداث مجدد دارد.
وی وجود برخی بهانه های زیست محیطی و پوشش جنگلی از سوی اداره جنگل ها و محیط زیست را علت عدم تخصیص امکانات اولیه عنوان کرد و گفت: درحالیکه قاچاقچیان چوب غیر بومی بطور علنی در روز مبادرت به قطع درختان می کند و هیچ نظارتی در این خصوص اعمال نمی شود، اداره جنگل ها جلوی چوب های هیزم روستاییان را می گیرد و حضور این روستا را غیر قانونی می داند.
مهدی لر یادآور شد: این روستا صدها سال در این منطقه قدمت دارد و خود روستاییان بارها مانع تعدی قاچاقچیان به منابع طبیعی شده اند و امروز این پاداش آنهمه تلاش روستانشینان در حفظ و صیانت از جنگل نیست.
مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی مانع بزرگ کهنه ده
فرماندار شهرستان شهرستان نوشهر با اشاره به مشکلات روستای کهنه ده گفت: این روستا بدلیل قرار گرفتن در طبیعت بکر و مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی دارای مشکلات فراوانی است که نیازمند بازنگری در این خصوص است.
محمد علی قمی اویلی افزود: شاید به تعداد انگشتان دست هم نرسد روستاهایی که در غرب مازندران دارای برق نیستند و روستای کهنه ده نیز جزو همین تعداد است که با اقدامات مطالعاتی صورت گرفته از اوائل سال 93 شبکه انتقال برق عملیاتی خواهد شد.
فرماندار نوشهر از بهره برداری مجتمع آبرسانی در این منطقه خبر داد و گفت: با احداث مجتمع آبرسانی شهدای اویل بیش از 8 روستا بصورت انتفاعی از نعمت آب برخوردار خواهند شد که روستای کهنه ده در اولویت آبرسانی قرار خواهد گرفت.
به هر روی روستای کهنه ده بخش کجور علیرغم قدمت و نثار چهار شهید در راه انقلاب همچنان از نعمت برق و آب محروم است هرچند این قابلیت نیز وجود دارد که این روستا بدلیل برخورداری از منابع غنی جنگل و مناطق توریستی و تاریخی به عنوان یک روستا نمونه گردشگری و طبیعت گردی کشور معرفی گردد.
.....................................
گزارش از حسن قمی
نظر شما