به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام علی محمدی پیش از ظهر سه شنبه در همایش نقش حوزههای علمیه در توسعه فرهنگ وقف که در مدرسه دارالشفاء قم برگزار شد، با بیان اینکه عامل ماندگاری جامعه اسلامی در انفاق است، عنوان کرد: انفاقی میتواند موجب ماندگاری باشد که دارای استمرار بوده و آن انفاق نیز وقف است که در احادیث به صدقه جاریه تعبیر شده است.
وی تاکید کرد: اگر به دنبال استقلال حوزههای علمیه در بعد اقتصادی هستیم باید به سنت وقف توجه ویژه داشته باشیم.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور بیان کرد: سنت وقف در دوران پهلوی و قاجاریه مورد بی توجهی قرار گرفت و سعی شد که قداست وقف را از بین ببرند.
وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم ضربهای را که رضاخان و محمدرضا شاه به وقف وارد کردند را جبران کنیم به تنهایی نمیتوانیم این اقدام را انجام دهیم.
حجت الاسلام محمدی ادامه داد: اگر کسی به دنبال اجاره مکانی باشد سعی میکند که این مکان موقوفه نباشد و این در حالی است که اگر کسی ملک وقفی را اجاره کند در ثواب واقف شریک خواهد بود.
وی با تاکید بر ثبت و ضبط دقیق موقوفات در سازمان اوقاف و امور خیریه، عنوان کرد: امروز اوقاف یکی از مجهزترین دستگاهها به ابزار روز است.
یک میلیون هکتار زمین رفع اختلاف شد
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور در ادامه به اقدامات صورت گرفته جهت استیفای حقوق موقوفات اشاره کرد و گفت: در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده و حتی یکی از اختلافاتی 30 ساله که بین منابع طبیعی و اوقاف پیرامون یک میلیون و 800 هکتار زمین وجود داشت مورد پیگیری مداوم قرار گرفت که این امر موجب شد در یک میلیون هکتار رفع اختلاف شود.
وی ادامه داد: موقوفات نسبت به گذشته چند برابر شده است اما این مقدار کافی نیست و ما اگر بخواهیم فرهنگ وقف را گسترش دهیم ورود علما و فضلا به این عرصه از جمله ملزومات است و همانطور که علما و فضلا و روحانیون در جنگ و انقلاب نقش چشمگیری داشتند در این عرصه نیز میتوانند فعالیت زیادی در جهت نهادینه کردن این امر در جامعه داشته باشند.
حجت الاسلام محمدی در ادامه با اشاره به آمار و ارقامی که در زمینه وقف مطرح میشود، برخی از این آمار و ارقام را غیرواقعی دانست گفت: تنها یک چهارم از موقوفات کشور چه موقوفات حوزوی و غیر حوزوی از هزار تا یک میلیارد تومان درآمدزا هستند و سه چهارم در حال حاضر درآمدی ندارند.
تصرفات غیر قانونی و عدم پرداخت اجاره بهاء از دلایل درآمدزا نبودن موقوفات است
وی ادامه داد: خشکسالی، تصرفات غیر قانونی و عدم پرداخت اجاره بهاء برخی از موقوفات از جمله دلایلی است که موجب شده موقوفات درآمد زا نباشد.
نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه کشور به شعار سال 93 اوقاف که میتواند تداوم داشته باشد اشاره و عنوان کرد: تحول اقتصادی در موقوفات و تحول منابع انسانی از جمله شعارهای اوقاف است که قطعا بدون فرهنگ سازی محقق نخواهند شد.
قباحت موقوفه خواری ریخته شده است
وی ادامه داد: متاسفانه امروزه قباحت موقوفه خواری ریخته شده و این در حالی است که باید جایگاه وقف و خدمتی که از این ناحیه به جامعه میشود باید به خوبی تبیین شود.
حجت الاسلام محمدی با تاکید بر اینکه وقف باید مردمی شود ابراز کرد: وقف باید به گونهای در جامعه نهادینه شود که افرادی با تمکن پائین و حتی کسانی که تمکن بالایی دارند بتوانند در این امر نقش داشته باشند.
وی در ادامه روحانیت را مهمترین رسانه دانست و گفت: روحانیت باید با فرهنگ سازی مردم را به سوی وقف و نحوه هزینه آن راهنمایی کنند و دوم اینکه باید موضوع وقف دارای عواید و درآمد زا باشد.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور تاکید کرد: باید برای موفات پشتوانهای نیز اندیشیده شود که موقوفاتی که بعد از مدتی از انتفاع خارج میشوند با کمک این پشتوانهها بتوانند ادامه کار داشته و راکد نباشند.
وی بیان کرد: باید راهکارهایی نیز اندیشیده شود که موقوفاتی که هم اکنون بلا انتفاع و راکد ماندهاند بتواند از رکود خارج و مورد استفاده قرار گیرند.
حجت الاسلام محمدی درباره پیشنهاد آیت الله حسینی بوشهری پیرامون گنجاندن دروس در کتاب درسی عنوان کرد: در سال 89 طی نشستی که با شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد طی 12 جلسه، 29 مصوبه به تصویب رسید که یکی از این مصوبات گنجاندن درس موضوع وقف در کتابهای درسی است و ما امیدواریم که این مصوبهها اجرایی شود.
نظر شما