به گزارش خبرنگار مهر، متن نامه عزیزالله محمدی رئیس اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران به علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، با موضوع "حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال" بابت اختصاص بخشی از بودجه صداوسیما بابت حق پخش تلویزیونی به باشگاههای فوتبال به شرح زیر است:
" ضمن عرض سلام و احترام، پیرو جلسه شورای مرکزی اتحادیه فوتبال با حضور مدیران عامل باشگاه های لیگ برتر و دسته یک فوتبال کشورمان که در روز دوشنبه مورخ 30/10/1392 برگزار گردید که با عنایت به جمع بندی موارد مطروحه و نتایج حاصله، بدین وسیله موارد ذیل را به استحضار جنابعالی میرساند:
یکی از شرایط و الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا و فدراسیون جهانی فوتبال(فیفا) جهت حضور تیمها در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا، همانا درآمدزایی و خود کفا بودن باشگاه ها از نظر مالی است و تمامی باشگاهها بایستی حالت تجاری داشته باشند. مهمترین عامل در درآمدزایی باشگاه ها مربوط به حق پخش تلویزیونی است که در بسیاری از کشورها از 40% تا 70% هزینه های یک باشگاه صرفاً از درآمد حاصل از حق پخش تلویزیونی مسابقات تامین میشود.
در حال حاضر، اساسیترین چالش فدراسیون و باشگاههای کشورمان، همانا سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است که مبلغ حق پخش مسابقات را بصورت قطره چکانی پرداخت میکند و حال آنکه حق پخش مسابقات فوتبال، بخش مهمی از حقوق حقه ورزش فوتبال کشورمان است.
بر اسای معیارهای مندرج در گزارش سالیانه فیفا، بند 74 اساسنامه فیفا و با توجه به اصول 22، 44 و 46 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، باشگاههای فوتبال بایستی به عنوان بنگاههای خصوصی و تجاری وارد عرصه درآمدزایی شوند.
اگرچه در این رابطه و در طول یک دهه گذشته، پیشرفتهایی حاصل شده اما به نظر میرسد فاصله بسیار زیادی تا رسیدن به استانداردهای امروز جهانی باقی مانده است. امروزه باشگاههای فوتبال کشورمان به جزء درآمد قطره چکانی از سازمان صدا و سیما و درآمد اندکی که از طریق جذب حامیان مالی (اسپانسر) بدست میآورند، تقریباً از سایر منابع درآمدزایی فوتبال محروم هستند.
در حال حاضر، باشگاههای فوتبال مطرح جهان از طریق حق پخش تلویزیونی (بطور میانگین 50 درصد)، فروش بلیت مسابقات (بطور میانگین 25 درصد)، حامیان مالی (بطور میانگین 15 درصد) و فروش بازیکن، پیراهن و سایر محصولات خود (بطور میانگین 10 درصد) نه تنها تمامی هزینههای سالانه خود را تامین میکنند بلکه سود سرشاری نیز بدست میآورند. این در حالی است که متاسفانه باشگاههای فوتبال کشورمان به دلیل قوانین موجود، نه تنها از این سودآوری محروم بلکه بسیاری از آنان در حالت ورشکستگی کامل بسر میبرند.
مطابق تحلیلهای بعمل آمده از سوی کارشناسان و دست اندرکاران، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، سالیانه درآمدی معادل دویست و شصت میلیارد تومان از بابت پخش مسابقات فوتبال در تهران و شهرستان ها تحصیل می نماید که سهم تولید کنندگان آن که همانا باشگاههای فوتبال هستند، بایستی با توجه به مبلغ مذکور محاسبه و به آنان پرداخت شود.
درآمدهای سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از تبلیغات تلویزیونی در هنگام پخش مسابقات فوتبال لیگ برتر و جام حذفی بسیار چشمگیر است. صدا و سیما با هر ثانیه پخش تبلیغات تلویزیونی به هنگام مسابقات( 5 دقیقه آگهی قبل از مسابقه) و حداقل 5 دقیقه آگهی در وقت استراحت بین دو نیمه بازی و در نهایت 5 دقیقه آگهی پس از اتمام مسابقه (جمعاً 15 دقیقه) درآمدزایی قابل توجهی کسب میکند.
به عبارت دیگر، برای هر مسابقه فوتبال حدوداً 900 ثانیه آگهی تبلیغات را شاهد هستیم که با توجه به تعرفه هر ثانیه آگهی بازرگانی، رقم قابل توجهی را شامل میشود. همچنین نزدیک به 70 مسابقه تیمهای استقلال و پرسپولیس بطور مستقیم از شبکه سه سیما و جام جم و سایر مسابقات از شبکههای استانی و شبکه ورزش پخش زنده میشود.
جهت استحضار جنابعالی معروض می دارد که تعداد 16 تیم در لیگ برتر حضور دارند و با توجه به میانگین هزینه های هر تیم در طول یکسال که بالغ بر 16 میلیارد تومان بوده ، مبلغ کل هزینههای این 16 تیم سالانه معادل دویست و پنجاه و شش میلیارد تومان است.
با توجه به موارد مشروحه فوق و به ویژه درآمدزایی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از بابت پخش مسابقات فوتبال کشورمان که بالغ بر 260 میلیارد تومان در طول یکسال برآورد شده، انتظار تمامی مسئولان ورزشی اعم از فدراسیون فوتبال، اتحادیه فوتبال و باشگاهها آن است که سازمان صدا و سیما، حداقل 50 درصد از درآمدهای ناشی از پخش مسابقات فوتبال را به متولیان آن که همانا باشگاهها هستند، اختصاص دهد.
موجب امتنان جامعه ورزشی فوتبال خواهد بود دستور فرمایند ترتیبی اتخاذ شود تا مجلس شورای اسلامی به هنگام تامین بودجه سال آینده سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، نسبت به اختصاص 50 تا70 درصدی از این بودجه به حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال کشورمان اقدام لازم معمول دارند. در خاتمه از حسن نظر آن مقام عالی در راستای تقویت نظام باشگاه داری صمیمانه قدردانی میشود"
نظر شما