به گزارش خبرنگار مهر، در نخستین شب از اجراهای این جشنواره که به موسیقی شادی و سورگانی نواحی ایران تعلق دارد، گروه موسیقی "ایستُم" از بجنورد به سرپرستی حسین علیزاده با اجرای بازیهای آیینی و سنتی از بخش از خراسان به هنرنمایی پرداخت.
همراهی دوتار بخشیها و حرکتهای آیینی اهالی شمال خراسان
گوشه های موسیقی نواحی خراسان دراین شب با نواهای "بخشی"های منطقه بجنورد که با ساز دوتار همراه است، هرچند کوتاه، اما شنیدنی ارایه شد.
همچنین شامگاه چهارشنبه، گروه "گیل و آمارد" شادانه های دیلمان گیلان را در این سینما طنین افکن شد. موسیقی که متعلق به نوای شالیزارهای شمال است و برای نخستین شب توانست هوای نمناک این بخش از ایران را به نزدیکیهای جنوب بکشاند.
این درحالی است که در گام نخست، سورنای سوم وحدت همایون پشتدار با گروه "خنیاک" که کمانچه را با چیره دستی می نوازد موسیقی حماسی استان لرستان را در شیراز جان بخشید.
وقتی واسونک های شیرازی دوباره به گوش رسید
در میان آواها و نواهای نواحی ایران که قرار است سه شب شادی های مردم را افزون سازد، موسیقی سنتی شیراز در شکل "واسونک" که بخشی از میراث معنوی این شهر تاریخی است با گروه حافظ به سرپرستی شمس الله پرندآور نغمه های کوچه بازاری، اما پر پیشینه را به گوش ها می رسانند.
این موسیقی که ویژه آیین های عروسی و حنابندان شیرازی هاست یکی از قدیمی ترین گونه های موسیقایی مردمی شیراز است که سالها در کوچه ها و میهمانی های مردم خونگرم و میهمان نواز این خطه از ایران به گوش می رسید و هنوز پس از سالها به عنوان سنتی محبوب در آیین های سورگانی مردم شیراز به میهمانان تقدیم می شود.
واسونکها، ترانههای فولکلور هستند که بیشتر در استان فارس در مجالس عروسی و سرور و شادمانی خوانده میشوند. این ترانهها اکثراً تک بیت و با ریتم شش هشت باز در مایه شوشتری خوانده میشوند.
خواندن این ترانهها بیشتر به عهده زنهاست که همراه با خواندن واسونک کِل میزنند. زن خواننده را معمولاً زنی که دایره میزند، همراهی میکند.
واسونکها ترانههای از دل و جان بر آمدهای هستند که عنوان " پیوند زناشویی " را با خود از این سو به آن سو میبرند.
گروه موسیقی حافظ فارس چهار سال قبل فعالیت خود را در عرصه موسیقی نواحی به سرپرستی شمس الله پرند وار آغاز کرده است.
اعضای این گروه تاکنون در جشنواره فجر، جشنواره معلولین سراسر کشور(خلیج فارس) و کشورهای امارات، قطر به اجرای برنامه پرداخته اند.
" شمس الله پرند وار " سنتور و خواننده" رضا اسماعیلی" تنبک، " غلامرضا مکاری حقیقی فرد" ویولن ،هنرمندان گروه موسیقی حافظ فارس در سومین جشنواره موسیقی"سورنای وحدت"هستند.
در ادامه این جشنواره، شامگاه پنجشنبه، هشتم اسفند نیز گروه هایی از کاشمر، بختیاری، بیرجند و شیراز به صحنه می روند تا موسیقی نواحی بنوازند. این شب نیز با حرکات آیینی بیرجند همراه با موسیقی خراسان جنوبی برگزار می شود.
سومین جشنواره موسیقی سورگانی و شادمانی ایران با عنوان "سورنای وحدت" تا نهم اسفند در شیراز برپاست و طی آن 10 گروه موسیقی از نقاط مختلف ایران گوشه هایی از موسیقی مقامی و نواحی را عرضه می دارند.
نظر شما