به گزارش خبرنگار مهر، روستای خسرویه در 26 کیلومتری جنوب فاروج در استان خراسان شمالی قرار گرفته، روستایی زیبا با چشم اندازهای طبیعی شگفت انگیز که با داشتن امکانات زیرساختی مناسب نظیر راه آسفالته، امکانات تلفن ثابت و همراه، آب آشامیدنی بهداشتی، برق و... مقصد مناسبی برای گردشگران و مسافران نوروزی به شمار می رود.
این روستای زیبا، علاوه بر چشم اندازهای طبیعی، منطقه ای باستانی نیز به شمار می رود و به همین دلیل نیز گردشگران این روستا می توانند در کنار بهره مندی از مواهب طبیعی و زیبایی باغ ها و درختان سر به فلک کشیده آن؛ دقایقی نیز در محوطه های باستانی روستا قدم زنند.
خسرویه؛ خسرو روستاهای فاروج
روستاي خسرويه در 26 كيلومتري جنوب شهرستان فاروج واقع شده؛ از نظر تقسيمات كشوري اين روستا در دهستان شاه جهان و بخش مركزي شهرستان فاروج قرار دارد، این روستا با 51 کیلومتر مربع وسعت از سمت شمال شرقی با روستای استاد، از سمت شمال با روستای رشوانلو، از شرق با كلاته شامير و قره جقه و از سمت جنوب با روستای هشت مرخ همسایه است.
كوه شاه جهان با ارتفاع سه هزار و 32 متر از سطح دريا در جنوب روستا واقع شده و رودخانه خسرويه معروف به كال خوني که از وسط روستا می گذرد؛ آن را به دو قسمت شرقي و غربي تقسيم مي كند.
خانههاي روستا اکثراً در سمت شرق رودخانه واقع شده؛ آب و هواي خسرويه در زمستانها بسيار سرد و در تابستان خنك و مطبوع است اما به دليل كوهستاني بودن و بارندگي زياد، غالبا در فصل بهار جاری شدن سیلاب ها در این روستا مشاهده می شود.
روستاي خسرويه در حوزه جنوبي كپه داغ و در شمال شرقي ايران قرار دارد و در کوه های آن رسوبات قرمز رنگ مشاهده مي شود.
در مورد وجه تسميه آن نیز بزرگان روستا عقيده دارند فردي كه اين روستا را پايه گذاري كرده شخصي است به نام خسروگرد، البته عده اي ديگر معتقدند كه پادشاهي بنام خسروي در اين منطقه حكمراني مي كرده است ولی تقريبا هيچ مدرک مستندي در اين زمينه وجود ندارد اما در سنگ قبرهاي تاريخي روستا نامهايي مثل خواجه سعدالدين و خواجه شمس الدين حکاکی شده است؛ گرچه که در لهجه محلي به روستای خسرويه"خَروِه" گفته مي شود.
اما به هر روی یکی از شواهد عینی که حکایت از قدمت تاریخی روستا دارد؛ وجود آثار باستانی و تاریخی در روستا است، تعدادی سنگ قبر در روستا وجود دارد که بر روی یکی از این سنگها تاریخ 895 هجری قمری نوشته شده؛ روی این سنگ قبر چنین حکاکی شده: هذا وفات مرحوم المغفور خواجه سعدالدین محمدابن المرحوم خواجه شمس الدین کرک به تاریخ چهارم ذیحجه سنه خمس تسعین و ثمانماه 895 یوم السبت فی صخره ذالک الیوم.
طبيعت زیبای خسرویه چشم انتظار مسافران
روستاي خسرويه در دو طرف كوه بنا شده؛ کوه هایی که جزء رشته كوههاي شاه جهان به شمار می روند، از ميان روستا رودخانه دائمي كال خوني معروف به رودخانه استاد مي گذرد؛ راه آسفالت به سمت روستا از روي تپه هاي مشرف به رودخانه عبور مي كند و پيچ و خم هاي كوهستان و رودخانه و درختان سرسبز منظرهای زيبا را نشان مي دهند.
در اين مسير روستاهاي مايوان و چوكانلو در غرب جاده واقع شده اند؛ روستاهایی که خانه هاي پلكاني آنها بسيار ديدني است؛ ورودي روستا بعد از يك شيب تند و گذر از كنار درختان گردو و گيلاس است؛ داخل روستا تمام راهها آسفالت و منازل و خيابانهاي آن از نظم خاصي برخوردار هستند؛ وجود تفرجگاه هاي طبيعي و باغات گيلاس، گلابي، گردو، سيب و زرد آلو در جنوب و شرق روستا و بعضا در ورودي روستا که چندی دیگر به گل و برگ می نشینند منظره ای چشم نواز را برای میهمانان و مسافران این روستا به ارمغان می آورد.
راه ارتباطي روستای خسرویه آسفالت و از روستاههاي سياهدشت، سه گنبد، خيرآباد و مايوان عبور مي كند؛ وسیله ارتباطي روستاي خسرويه به فاروج هم ميني بوس و مسافربرهاي شخصي است.
آب و هوای مطبوع این روستا در فصول بهار و تابستان مسافران زیادی را به خود جذب می کند؛ روستایی که در کنار امکانات زیرساختی مناسب و طبیعت روح بخش؛ مردمانی ساده و صمیمی دارد که با سوغاتی های خوشمزه کام مسافران را شیرین می کنند، سوغاتی هایی که غالب آنها از زندگی کشاورزی و دامداری مردم روستا برآمده اند.
از مراكز ديدني و منحصر به فرد خسرويه يخدان طبيعي( يخچال طبيعي) در منطقه كركان است؛ غار تاريك و نسبتا عميق كه در هواي گرم تابستان چكه هاي آب در بدنه و كف غار يخ مي بندد؛ آن گونه که کارشناسان میراث فرهنگی خراسان شمالی گفته اند عاملی كه موجب انجماد آب مي شود جريانات هوایی است كه در امتداد شرقي و غربي غار مي وزد.
اين روستا داراي حمام، دو مسجد، آب شرب لوله كشي، برق، تلفن ثابت و دکل های تلفن همراه، ایستگاه صدا و سیما و ... است.
مراتع سرسبز این روستا یکی دیگر از زیبایی های طبیعی خسرویه به شمار می روند؛ در اين روستا مراتع به دو دسته تقسيم مي شوند؛ تابستاني و زمستاني، مراتع تابستاني که در ارتفاعات و پشت به آفتاب واقع شده و به دلیل آن که در این قسمت ها شدت آفتاب نسبتا كمتر است؛ بخش عمده آن در تابستان صرف چرای دام می شود.
اما مراتع زمستاني خسرویه در ارتفاعات و كوههاي رو به آفتاب قرار دارد و شامل كوههاي پيش كمر است؛ مراتعی چشم نواز که در فصل بهار زیبایی دوچندانی به این روستا می بخشند و مسافران و گردشگران را به خود فرا می خوانند.
نظر شما