به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری پیش از ظهر پنجشنبه در نشست "گفتمان اقتصاد مقاومتی از منظر دین" که در سالن همایشهای شهرداری قم برگزار شد، با اشاره به تعریف اقتصاد مقاومتی ابراز داشت: تشخیص حوزههای فشار و تهدید و تلاش برای کنترل و بی اثر کردن اثرات این حوزه ها و تبدیل این تهدیدات به فرصت ها یکی از تعاریفی است که برای اقتصاد مقاومتی مطرح میشود.
وی افزود: برنامه ریزی برای شکوفایی و بهبود سطح رفاه جامعه یکی از اهداف اقتصاد مقاومتی است که نشان میدهد اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد ریاضتی نیست.
امام جمعه قم با اشاره به اینکه اقتصاد مقاومتی صرفا ایستادگی و مقاومت نیست، بلکه ایجاد امنیت و ثبات اقتصادی است، گفت: اقتصاد مقاومتی میخواهد کشور باثباتی ایجاد کند که در شرایط مختلف دچار شوک نشود.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد فعال و پویا است که میتواند الگو ارائه دهد ادامه داد: اقتصاد مقاومتی منحصر به شرایط دوران تحریم نیست که نسخه خاصی را برای یک مقطع کشور بپیچیم و مثلا اگر مذاکرات هسته ای به نتیجه رسید احساس کنیم دیگر به این سیاست ها نیاز نداریم.
آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: این شاخصها اگر درست اجرا شود برای سالهای طولانی توانسته ایم ریل گذاری مناسبی داشته باشیم.
وی با اشاره به تفاوت اقتصاد مقاومتی و اقتصاد ریاضتی افزود: در اقتصاد ریاضتی سنگینی بار بر دوش مردم است اما در اقتصاد مقاومتی این سنگینی بار به دوش برنامه ریزان است.
مدیر حوزههای علمیه ادامه داد: در اقتصاد ریاضتی محدودیت در منابع مالی خواهیم داشت اما در اقتصاد مقاومتی مسئله مصرف بهینه مطرح است.
اقتصاد ضعیف یک تهدید فرهنگی هم هست
وی با اشاره به نقش اقتصاد در نظام اسلامی اظهار داشت: از منظر گوناگونی به این مسئله نگاه میشود.
نماینده مجلس خبرگان رهبری ابراز داشت: گاهی گفته میشود اصل فرهنگ است و اگر فرهنگ درست باشد روی مسایل دیگر تاثیر میگذارد. این حرف درست است اما باید توجه کنیم که اگر از نظر اقتصادی وابسته شدیم و اعلام نیاز به دیگران کردیم دیگر نمیتوانیم برنامه ریزی فرهنگی برای خودمان داشته باشیم پس سلطه اقتصادی سلطه فرهنگی را به هم به دنبال میآورد.
وی گفت: شعار ما آب و نان نیست بلکه فرهنگ است اما اگر آب و نان نباشد، فرهنگ نیز مورد تهدید واقع میشود.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به راههای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی افزود: اولین مسئله که مهم است جهاد مالی است. همانطور که جهاد جانی داریم، جهاد مالی هم در اسلام موضوعیت دارد. باید با مدیریت جهادی طوری برنامه ریزی کنیم که این مال بتواند تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: دومین گام اصلاح الگوی مصرف است که نیاز به آن در جامعه ما بیداد میکند. با اینکه در سالهای اخیر این مسئله زیاد گفته شده و در آیات و روایات هم هست اما در حقیقت اجرا نشده است.
مدیر حوزههای علمیه خاطرنشان کرد: هر چه دایره مصرف گرایی را کمتر کنیم وابستگی به خارج از کشور کم میشود.
واردات نتیجه پرمصرفی است
وی معتقد است بخشی از واردات ما به این دلیل است که ما نتوانسته ایم در اصلاح الگوی مصرف گام برداریم. متولیان امر اقتصاد باید موارد اسراف را رصد کنند و الگوی اسلامی اصلاح الگوی مصرف را به جامعه ارائه کنند.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه مشکل دیگر دولتی بودن اقتصاد است گفت: اصل 44 قانون اساسی خیلی مطرح میشود اما این اصل درست اجرا نشده و گویا هنوز به مردم اعتماد نکرده ایم. حتی جایی که یک عرصه اقتصادی را واگذار می کنیم به شرکت هایی واگذار می شود که وابسته به دولت هستند.
وی ادامه داد: موضوع دیگر مصرف تولیدات داخلی است. این مهم است که منتظر نمانیم تا تولیدات ما به حد اعلا برسد و بعد بگوییم که نوبت مصرف آن است چرا که این کار وابستگی را به حد اعلا میرساند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه اقتصاد دانش بینان موضوع دیگری است که باید به آن توجه کرد، افزود: تحصیل کردههای ما نهایت هنرشان باید این باشد که علوم نظری را به فعالیتهای درآمدزا تبدیل کنند.
وی عنوان کرد: مسئله دیگر اجتناب از تک محوری در اقتصاد است. بودجه کشور بر اساس نفت طراحی شده و این ما را در برابر تحریم این کالا آسیب پذیر کرده است.
نظر شما