۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۳، ۱۰:۳۲

دکتر محسن اسماعیلی:

عالِمی که به فکر فریب مردم باشد، درد بی درمان جامعه است

عالِمی که به فکر فریب مردم باشد، درد بی درمان جامعه است

دکتر محسن اسماعیلی در درسهایی از نهج‌البلاغه گفت: عالمی که به فکر فریب مردم باشد، درد بی‌درمان جامعه است. ابتدا از راحتی مردم رنج می‌برند و دوست دارند مردم رنج بکشند و به گونه‌ای صحبت می‌کنند که مردم آینده روشنی را برای خود نمی‌بینید.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محسن اسماعیلی استاد دانشگاه و عضو حقوقدان شورای نگهبان در ادامه سلسله جلسات درسهایی از نهج‌البلاغه که عصر روز چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برگزار شد، بیان کرد: در جلسه گذشته خطبه 87 نهج‌البلاغه را بررسی کردیم که در خصوص توصیف کسانی است که بدون داشتن صلاحیت‌های لازم مدعی هدایت و راهنمایی دیگران می‌شوند. این افراد کسانی هستند که گاهی به آنها عالِم می‌گویند، در صورتی که علم واقعی ندارند. این افراد مقداری جهالت را از جاهلان و ضلالت را از ظالمان یاد گرفته و از همین رو برای دیگران راههایی از فریب و دروغ فراهم می‌کنند. اینان قرآن را بر اساس آرای باطل خود تفسیر کرده و به جای آنکه خود به دنبال حق بروند حق را به سوی خود می‌کشند و مردم را نسبت به گناهان بزرگ بی‌توجه و خیال آنها را در این خصوص راحت می کنند. آنها مدعی هستند که از بدعت و شک و شبهه دوری می‌کنند در صورتی که در شبهه و بدعت غوطه ور هستند. 
 
استاد دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه بیان داشت: افرادی که بدون داشتن صلاحیت برای راهنمایی دیگران اقدام می‌کنند دو چهره دارند؛ چهره اول آنان انسانی و چهره دیگر حیوانی است. حضرت علی(ع) می‌فرمایند: "این افراد صورتشان مانند انسان و باطنشان مانند حیوانات درنده است. این افراد باب هدایت را نمی‌دانند که بخواهند آن را طی کنند، گمراهی و ظلالت را نمی‌شناسند که بخواهند از آن دوری کنند. آنان مردگانی زنده نما هستند." از این جمله‌ی حضرت علی(ع) معلوم می‌شود کسانی که علاوه بر دلایل عنوان شده ظله منافق در درون خود دارند. این افراد دورو و دو زبان، منافق هستند و منافق هر کسی که می‌خواهد باشد می‌بایست از آن اجتناب کرد. منافق هم خودش آتش است و هم دیگران را به آتش می‌کشد. امام صادق(ع) می‌فرمایند: "هر کسی با مسلمانان مواجه شود، در حالی که دو چهره و یا دو زبان داشته باشد، در روز قیامت در حالی که دو زبان از جنس آتش دارد ظاهر می‌شود." افراد منافق به دو گونه نفاق دارند؛ هم نقاق زبانی و هم نفاق عملی، نفاق زبانی و عملی دو خصلت یک منافق است.
 
دکتر اسماعیلی بیان داشت: قیامت تجسم دنیا و جهنم همین اعمالی است که ما در این دنیا انجام می‌دهیم. خداوند در قرآن می‌فرمایند: "هر کس ذره‌ای کار شر انجام دهد آن شر را در قیامت خواهد دید." حضرت علی(ع) می‌فرمایند: "حقیر و زشت و بدمنظر است انسانی که دارای ظاهری مومن و دوست داشتنی باشد، ولی باطن آن منافق گونه و زشت باشد به راستی که این انسان چقدر زشت است." همچنین حضرت علی(ع) می‌فرمایند: "دورویی و دو زبانی ننگ اخلاق است." در میان موجودات خدا انسان تنها موجودی است که دورویی دارد، موجودات دیگر همان هستند که نشان می‌دهند. به چهره و ظاهر این افراد نگاه کنید، ظاهری زیبا و زبانی جذاب دارند، ولی دارای باطنی کثیف و حیله گر هستند و قصد دارند تو را از مسیر حق خارج کنند. بدترین چیز برای یک انسان مومن این است که گرفتار دام منافقان شود.
 
دکتر اسماعیلی در ادامه به بررسی خطبه 36 نهج البلاغه پرداخت و بیان کرد: از دوستی و رفاقت با آدمهای دورو و منافق پرهیز کنید. اینان هم خودشان گمراه هستند و هم دیگران را گمراه می‌کنند، هم خود لغزیده و هم دیگران را به لغزش می‌اندازند. منافقان هر لحظه به یک رنگ در می‌آیند و به اشکال مختلف فتنه درست می‌کنند. برای مردم در هر راهی که برایشان ممکن شود دام پهن می‌کنند. دلهای آنها مریض است ولی ظاهری زیبا دارند و مخفیانه و با نقشه عمل میکنند، با حرف‌هایشان به مردم احساس آرامش می‌دهند. عالِمی که به فکر فریب مردم باشد، درد بی درمان جامعه است.
 
وی اطهار داشت: ابتدا از راحتی مردم رنج می‌برند و دوست دارند مردم رنج بکشند و به گونه‌ای صحبت می‌کنند که مردم آینده روشنی را برای خود نمی‌بینند. آنها از خود تعریف و تمجید می‌کنند و اگر چیزی بخواهند بر آن اصرار می‌کنند و اگر بخواهید آنان را سرزنش کنید، اسرار شما را فاش می‌کنند و اگر در کاری قضاوت کنند، ظالمانه قضاوت خواهند کرد. منافق در مقابل هر حقّی باطلی و در برابر هر راستی، کژی و گمراهی دارد. دنیا را از طریق دین به دست می‌آورند و با هر سخنی که می‌گویند قسمتی از ایمان مومن را از بین می‌برند. با هر کلامی شبهه ایجاد می‌کنند و راه قیامت را آسان جلوه می‌دهند و دین را سبک می‌شمارند. اینان جزیی از شیطان هستند.
 
عضو حقوقدان شورای نگهبان در بخش پایانی سخنان خود بیان داشت: باید از سخنرانان دورو و خوش زبان فقط به خدا پناه برد امیرالمومنین حضرت علی(ع) می‌فرمایند: "با افراد دورو و دو زبان هم کلام نشوید زیرا که بسیار خطرناک هستند." همچنین حضرت علی(ع) در خطبه 27 نهج البلاغه، که به مالک بن ابی‌بکر نوشته شده است می‌فرمایند: "مراقب منافقان زبان باز باش اینان از همه خطرناکتر هستند حتی از مشرکین هم خطرناکتر می‌باشند. "
 
وی اظهار داشت: حضرت علی(ع) می‌فرمایند: "پیامبر(ص) به من فرموده، ای علی من برای بعد از خودم از مومنان و مشرکین نمی‌ترسم و نگران نیستم. نه مومن می‌تواند به امت مسلمان لطمه بزند و نه مشرکین، زیرا که ایمان مومن از مومن مراقبت می‌کند و جواب مشرکان را خدا خواهد داد. اما کسانی که در دل ایمانی ندارند و منافق هستند شیوه‌های سخنرانی را خوب می‌دانند ، سخن آنان شیرین است ولی اعمال آنها مورد قبول نیست و مردم فریب ظاهر این افراد را می‌خورند و از دین و اسلام و حق جدا می‌شوند."
 
سلسله جلسات درس‌هایی از نهج‌البلاغه چهارشنبه هر هفته قبل از نماز مغرب و عشاء در مسجد ۷۲ تن مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی(سرچشمه) به نشانی میدان بهارستان، نرسیده به چهارراه سرچشمه، انتهای خیابان شهید صیرفی‌پور برگزار می‌شود و شرکت در آن برای عموم علاقه‌مندان آزاد است.
 
کد خبر 2292082

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha