حجتالاسلام محمدمهدی نادری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: چند سالی است رهبر معظم انقلاب نامگذاری سالها را با مقوله اقتصاد پیوند میزنند که بیشک نشان از تفکر عمیق و آینده نگری ایشان نسبت به مسایل رویاروی کشور و راه برون رفت از مشکلات کنونی است. اتفاق جدید این است که امسال فرهنگ نیز در کنار اقتصاد به عنوان یکی از شاخصهای مورد نظر ایشان برای حرکت کلی کشور مطرح شده است.
توجه به موضوع فرهنگ در شعار امسال درسآموز است
وی با طرح این سئوال که باید پرسید چرا موضوع فرهنگ به یکی از دغدغههای رهبر انقلاب تبدیل شده است؟ تصریح کرد: نامگذاری سالها به این معنا نیست که آن موضوع خاص فقط برای این سال کاربرد داشته است. معمولاً این موضوعات برای کشور در تمام زمانها اولویتدار است و مثلاً خارج شدن از سال همت مضاعف و کار مضاعف به این معنا نیست که دیگر جامعه به این موضوع نیازی ندارد.
این کارشناس مذهبی گفت: بر اساس همین منطق توجه به مسایل اقتصادی توسط مسئولان همچنان از اولویتها مهم است و در آینده هم خواهد بود اما توجه ویژه به موضوع فرهنگ در شعار امسال برای ما درس آموز است. رهبر انقلاب با این کار تلاش دارند نظر جامعه و مسئولان را به امر مهمی جلب کنند. امری که گاهی شاید فراموش شده یا نسبت به آن غفلت میشود.
نادری با بیان اینکه رهبر انقلاب در طول سالهایی که رهبری این نهضت را به عهده داشتهاند به طور مکرر جامعه و مسئولان را به مسئله فرهنگ توجه دادهاند تصریح کرد: در دورهای ایشان مسئله تهاجم فرهنگی را مطرح کردند. بعد پای اصطلاحاتی مانند شبیخون و ناتوی فرهنگی به میدان آمد. در سالهای اخیر نیز مسئله جنگ نرم بسیار مورد توجه ایشان بوده است. هر کدام از این گزارهها مفهوم ویژه خود را داشته و راهکار خاصی نیز میطلبد. ابتدا باید بدانیم چرا فرهنگ اینهمه مهم است؟
استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: واقعیت این است که بسیاری از امور جوامع امروز بر پایه فرهنگ آن جامعه شکل میگیرد. پیشرفت اقتصادی، توسعه سیاسی و تحقق عدالت اجتماعی مسایلی هستند که هر جامعه مدنی برای رسیدن به آن تلاش میکند و تمام این مسایل در سایه فرهنگ شکل میگیرد. به عنوان مثال تا یک جامعه نتواند اسراف و تجمل گرایی را ریشهکن کرده و فرهنگ کار و تلاش بی وقفه را جایگزین آن کند، به اهداف بلند اقتصادی نخواهد رسید.
زیربنای پیشرفت در حوزه اقتصاد، فرهنگ است
حجتالاسلام نادری فرهنگ را زیربنای پیشرفت در حوزه اقتصاد دانست و اظهار کرد: روح و ماهیت انقلاب ما نیز فرهنگی است.
وی اضافه کرد: انقلاب اسلامی بر پایه چیزی جز فرهنگ به وجود نیامد. از همان روزهای نخست شکلگیری نهضت به رهبری امام خمینی(ره) در سال 42 آن چیزی که به عنوان اساس این حرکت شناخته میشد، فرهنگ اسلامی و آموزههای دینی بود. تجربه تاریخی ما نیز این را تائید میکند که اگر فرهنگ دینی با تمام لوازم آن در جامعه به طور کامل استقرار یابد، پیشرفتهای بزرگ در تمام حوزهها صورت خواهد گرفت.
وی افزود: اگر فرهنگ اسلامی نهادینه شده و تمام اجزای جامعه بر اساس آن فعالیتهای خود را تنظیم کنند، پیشرفت چشمگیری در حوزه اقتصاد، سیاست و مسایل اجتماعی نیز به وجود خواهد آمد و به عکس اگر تحول فرهنگی شکل نگیرد زیاد نمیتوان به تحولات دیگر عرصهها امیدوار بود.
عزم ملی و مدیریت جهادی
حجتالاسلام نادری به مسئله عزم ملی در شعار امسال اشاره کرد و افزود: چه در مسایل فرهنگی و چه در حوزه اقتصاد اگر دولت بهترین برنامهریزی را داشته باشد اما مردم همراهی نکنند، موفقیتی حاصل نخواهد شد، بنابراین این موضوع باید مورد توجه مسئولان نیز باشد.
وی ادامه داد: در هر حرکت مثبتی چه در حوزه اقتصاد و چه در حوزه فرهنگ یکی از مهمترین نیازها جلب مشارکت مردم است. باید حرکت به گونهای باشد که تمام اقشار نسبت به آن احساس مسئولیت و تلاش کنند سهمی در آن داشته باشند.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: موضوع دیگر که باید به آن توجه کرد مسئله مدیریت است. اگر نگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی داشته باشیم متوجه میشویم در دهههای مختلف کشور از جایگاه مدیریت بیشترین ضربه را خورده است. بسیاری از نقایص و چالشهایی که در این 35 سال در کشور ما وجود داشته به بنیانهای فکری و فلسفی یا به واکنشهای مردم بستگی نداشته و پاشنه آشیل اصلی در بسیاری از موارد نحوه مدیریت است. به همین دلیل رهبر انقلاب عنوان مدیریت جهادی را در شعار امسال وارد کردهاند تا به وسیله آن توجه جامعه را به مشکلات مدیریتی که کشور در این سالها از آن رنج برده جلب کنند.
حجتالاسلام نادری تاکید کرد: امروزه ثابت شده مدیریت در هر مجموعه و کشوری عامل مهم پیشرفت یا پسرفت آن محسوب میشود. کشورهایی که از مدیریت کارآمد بهره بردهاند با وجود کمبود امکانات و موانع بسیار توانستهاند بر مشکلات غلبه کنند. عنوان مدیریت ژاپنی را در این سالها بسیار شنیدهایم. پس از جنگ جهانی دوم ژاپن که تقریباً خاک یکسان شده و خساراتی بسیار بیش از خسارات کشور ما پس از هشت سال جنگ تحمیلی به آن وارد شده بود، توانست طی 30 سال به یکی از کشورهای قدرتمند منطقه تشکیل شود و این با مدد گرفتن از یک سبک صحیح مدیریت متناسب با فرهنگ و شرایط خاص آن کشور بود.
به گفته وی در ایران هم نمونههایی در این زمینه وجود داشته مثلاً در زمان جنگ یا اوایل انقلاب با وجود تمام کاستیها، مدیریت منابع و سرمایهها بود که توانست کشور را از بحرانها نجات دهد. این همان چیزی است که مقام معظم رهبری از آن به عنوان مدیریت جهادی یاد میکند و یکی از بزرگترین نیازهای امروز ماست.
مولفههای مدیریت جهادی
وی اظهار کرد: در واقع نیاز امروز ما به تحول در عرصه مدیریت در زمینه فرهنگ و اقتصاد باید حرکتی ایجاد کند به سوی دست یافتن به الگوهای بهتر برای اداره کشور. مدیریت جهادی مقولهای است که امتحان خود را در هشت سال جنگ تحمیلی پس داده از این رو میتواند روش مناسبی برای رسیدن به آرمانهای ما باشد.
به گفته نادری، در هشت سال جنگ تحمیلی کشور ما در شرایطی که از نظر امکانات اقتصادی، نظامی و سیاسی در حد صفر بود، با تکیه بر نیروی مردم و مدیریت کارآمد و جهادی توانست دشمنان خود را که برای نابود انقلاب اسلامی هم قسم شده بودند؛ شکست دهد.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه مدیریت جهادی مؤلفههایی مانند اخلاق، بهرهوری و تلاش شبانه روزی دارد تصریح کرد: یکی از مسایلی که موجب شد تا کشور ما دوران جنگ را با موفقیت پشت سر بگذارد، اخلاص مدیران و تکیه آنها به نیروی الهی بود. تلاش برای کسب نتیجه از کمترین امکانات و تلاش خستگیناپذیر از دیگر شاخصهای این نوع مدیریت است. شاخصهایی که میشود گفت در سالهای اخیر کمتر به آن توجه شده است.
وی افزود: کسانی که مناسب مدیریتی قرار گرفتهاند، گوشه چشمی هم به امتیازات مادی داشتهاند و آن کار و همت شبانه روزی که مورد نیاز انقلاب و کشور ما است نیز به صورت فرهنگ عمومی در نیامده است.
نظر شما