به گزارش خبرگزاری مهر، یازدهمین جلسه از سلسله مباحث تربیت اسلامی در آیینه روایات توسط حجتالاسلام والمسلمین حمید مشهدی آقایی روز یکشنبه 11خرداد در مسجد هفتاد دو تن مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی« سرچشمه» برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین آقایی در آغاز جلسه فرارسیدن ماه مبارک شعبان و اعیاد شعبانیه به خصوص میلاد سالار شهیدان امام حسین(ع)، حضرت عباس(ع) و امام زین العابدین(ع) و همچنین میلاد منجی عالم بشریت امام زمان(عج) را به همه تبریک و تهنیت گفته و بیان داشت: امید است برکات این روزهای عزیز شامل همه مومنین و مسلمانان شود. در جلسات گذشته در خصوص روایات و احادیث کلیدی در تربیت از رسول اکرم(ص) پرداخته شد. دو روایت کلیدی "الناس کالمعادن" و " کل مولودیولد علی الفطره" مورد بررسی قرار گرفت. در جلسه پیش روایت " اَلوَلَدُ سَيِّدٌ سَبعَ سِنينَ وَ عَبدٌ سَبعَ سِنينَ و وَزيرٌ سَبعَ سِنينَ." از دیگر روایات مهم و کلیدی در مبحث تربیت از رسول اکرم (ص) مطرح و به بررسی آن پرداختیم. در این جلسه هم قصد داریم به ادامه و بررسی این روایت مهم بپردازیم.
وی در ادامه بررسی این روایت گفت: طبق این روایت فرزندان ما 7 سال آقا و سید، 7 سال مطیع و در 7 سال وزیر خواهند بود. اگر رفتار و کردار آنها در این سالها راضی کننده بود که شما کار خود را در تربیت درست انجام داده اید، اما اگر نتیجه تربیت راضی کننده نبود شما عذرت پیش خداوند موجه است. تربیت فرزندان به اندازهای نزد ائمه معصومین(س) مهم و با اهمیت است که بیش از چهل حدیث و روایت در این تربیت موجود است.
آقایی افزود: امیرالمومنین(ع) میفرمایند: "«یُرْخی الصّبیُّ سَبْعاً و یُؤَدَّبُ سبْعاً وَ یُسْتخدمُ سَبْعاً.» کودک در هفت سال نخست زندگی آزاد گذارده می شود و در هفت سال دوم به آن ادب آموخته میشود و در هفت سال سوم به خدمت گرفته میشود. در روایات داریم که عقل فرزندان ما تا 30 سالگی تکمیل و از 30 سال به بعد در حال کسب تجربه است. در روایات مختلف سه دوره برای تربیت کودکان در نظر گرفته شده است. لازم است والدین، نظام تربیتی، رسانهها، دولتمردان و حاکمان بر این نکات توجه ویژهای داشته باشند. تنها پدر و مادر نیستند که در تربیت فرزندان خود سهم دارند، بلکه سهم همه عوامل باید سر جای خودش دیده شود.
معاون فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد بیان کرد: مرحله نخست در تربیت فرزندان، مرحله سیادت است و حرف اول و آخر آن آزادی مطلق کودک است. فرزندان ما در این مرحله ولع عجیبی به بازی دارند. باید والدین راه را برای بازی کودکانشان باز بگذارند. چند نکته مهم در 7 سال اول تربیت کودک وجود دارد که باید به آن توجه کرد. نکته اول این است که چگونه توقع اطاعت و فرمانبرداری از کودک داشته باشیم. باید توجه داشت که کودک در مرحله سیادت توقع فرمانبرداری و اطاعت از شما را ندارد. او فطرتاً خود را آقا و امیر میداند. کودک در این مرحله به هیچ عنوان نباید امر و نهی شود. بازی کار او و سرپیچی مرام او در این مرحله است.
وی اظهار داشت: نکته دوم چگونگی پاسخ به درخواستهای او است. در این شرایط کودک هر درخواستی داشته باشد والدین موظف به انجام آن هستند. آنها از زیر دست خود انتظار دارند اوامرشان را اطاعت کنند. در این شرایط اگر اوامر آنها رعایت نشود حق دارند فریاد زده و بیفرمانی و پرخاشگری کنند؛ نباید با درخواستهای غیر منطقی کودکان در این شرایط به صورت مستقیم مخالفت شود. مخالفت با کودکان در این مرحله آثار منفی بسیار بدی به جای خواهد گذاشت. هرگاه کودک با نافرمانی مواجه شود اولین چیزی که به سراغ او می آید احساس ناامنی است.
این پژوهشگر دینی ادامه داد: به جای مخالفت با کودکان در مرحله اول تربیت در مورد تقاضاهای نامطلوبشان، باید زمینه تقاضاهای نامطلوب را از بین ببریم. به شکلی باید رفتار شود که به روح سیادت کودکان در این مرحله لطمه وارد نشود. نکته سوم بحث نظارت و کنترل کودک است. کودکان در این مرحله بیش از پنج کیلومتر راه می روند. کودکان در این مرحله تاج سیادت بر سر داشته و در برخورد با او باید بنده و فرمانبردارش باشید. باید کودک احساس کند در کار او دخالتی نمیشود. به گونهای باید بر او نظارت کنیم که او خودش را آزاد تصور کرده و احساس نظارت بر زندگی خود نکند.
وی اظهارداشت: باید چنان وانمود شود که از دیدن رفتار و اعمال او قصد کارآموزی و آموزش دارید، نه بازخواست. اگر هم کودک اجازه نظارت نداد امر او مطاع و لازم الاجراء خواهد بود. ملاک برخورد این است که کودک خودش را محدود نداند. لازم است که مراقب باشیم هرگونه سد و موانع که آزادی کودک را محدود میکند از سر راهش برداشته شود. تعلیم و آموزش کودک باید غیر مستقیم و همراه با بازی و تفریح باشد. نباید کودک احساس کند که چیزی به او تحمیل شده است. باید از زبان تشویق برای منع کردن کودک از کاری و یا پاسخی که نامربوط است استفاده شود.
سلسله جلسات «شرح و تفسیر روایات کلیدی تربیتی» با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین آقایی، یکشنبه هر هفته قبل از نماز مغرب و عشاء در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی(سرچشمه) به آدرس میدان بهارستان، نرسیده به چهارراه سرچشمه، خیابان شهید صیرفی پور برگزار میشود و شرکت برای عموم در این جلسات آزاد است.
نظر شما