به گزارش خبرنگار مهر، با وجود صفر ماندن سوآپ نفت خام پس از نزدیک به پنج سال توقف، برنامه های جدیدی به منظور افزایش حجم سوآپ فرآورده های نفتی به ویژه گاز مایع و نفت کوره توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی اعلام شد.
بر اساس شرایط جدید اعلام شده توسط این مجموعه نفتی شرکتهای بخش خصوصی دارای شرایط لازم می توانند با امضای قرارداد با شرکت ملی پخش نفتی اقدام به سوآپ فرآورده نفتی با کشورهای همسایه به ویژه کشورهای حاشیه دریای خزر و آسیای میانه بکنند.
محمد مسبوقی در تشریح سیاستهای جدید سوآپ فرآوردههای نفتی توسط ایران، گفت: در حال حاضر زیرساختهای سوآپ در پایانههای نفتی، خطوط لوله، تاسیسات و مخازن ایجاد شده است.
این مقام مسئول با اعلام اینکه ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی استراتژیک و قرار گرفتن در مسیر اروپا-آسیا، ظرفیت مناسبی برای عملیات سوآپ فرآورده نفتی دارد، تصریح کرد: حجم تولید فرآوردههای نفتی در کشورهای آسیای میانه از یک سو و نبود دستیابی مستقیم به آنها به منطقه بینالمللی خلیج فارس و بازارهای منطقه از دیگر سو، نقش ایران را در سوآپ فرآورده های نفتی بسیار موثر و تعیین کننده کرده است.
به گفته وی تامین بخشی از سوخت مورد نیاز نیروگاههای در مناطق شمال، شمال شرق و غرب کشور، صرفهجویی در هزینه حمل و نقل، آزاد شدن بخشی از ناوگان حمل و نقل و امکان استفاده از آن در بخشهای دیگر سوخت رسانی، کسب درآمد از طریق دریافت حق سوآپ و صادرات فرآوردهای مازاد بر نیاز داخل از مهمترین مزیت های اقتصادی سوآپ است.
رئیس واردات و سوآپ شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه صرفهجویی در هزینه حمل و نقل فرآورده از مبادی تولید به مصرف،کاهش ترافیک و خطر جادهای، کاهش آلودگی هوا، اشتغال زایی و فعالیت بخش خصوصی نیز از دیگر مزایای سوآپ است، بیان کرد: هم اکنون تمامی عملیات سوآپ فراورده نفتی توسط بخش خصوصی انجام می شود.
مسبوقی با تاکید بر اینکه کمیته سوآپ صلاحیت شرکتهایی را که میخواهند در این زمینه فعالیت کنند، بررسی می کند، بیان کرد: این شرکت ها باید توان مالی بالا و کارت بازرگانی داشته که پس از صلاحیت، بر حسب نیاز کشور به فرآورده نفتی با آنها قرارداد منعقد خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه هر کشوری که بخواهد فرآورده خود را از مسیر ایران به کشور دیگر صادر کند، هزینه فراوانی باید پرداخت کند که با انجام سوآپ این هزینه کاهش خواهد یافت، تاکید کرد: بابت هر نوع فرآوده نفتی که بخش خصوصی که تحویل می دهد، مبلغی به عنوان حق سوآپ دریافت میشود که این کار درآمدزایی قابل توجهی به همراه دارد.
یک مقام مسئول در شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی شرایط جدید سوآپ انواع فرآورده های نفتی توسط بخش خصوصی به ویژه از کشورهای حاشیه دریای خزر و آسیای میانه را تشریح کرد.
کد خبر 2322325
نظر شما