۱۹ تیر ۱۳۹۳، ۱۲:۱۸

میراث در هفت روز/

اضافه کردن دریاچه به شهر باستانی شوش/ عملیات نجات درختان کاخ سعدآباد

اضافه کردن دریاچه به شهر باستانی شوش/ عملیات نجات درختان کاخ سعدآباد

ماجرای اضافه کردن دریاچه به شهر تاریخی شوش با فتوشاپ، به نتیجه رسیدن عملیات نجات بخشی درختان سعدآباد، انتقاد از مخابرات برای دادن سامانه پیامکی به متخلفان حوزه گردشگری و خبرساز شدن آژانس منتخب برگزاری تورهای گردشگری و حکم تعلیق پروانه اش از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.

به گزارش خبرنگار مهر، در این هفته خبرگزاری مهر یک گزارش خوشایند داشت. هشدار این خبرگزاری درباره خشک شدن درختان سعدآباد منجر به تامین اعتبار برای حل مشکلات درختان این مجموعه تاریخی و فرهنگی شد و پس از سالها قناتهای این کاخ موزه لایروبی، احیا و باز زنده سازی شدند. استخرها درحال مرمت هستند و درختان بیمار را از مجموعه خارج کردند کوددهی به درختان نیز با روش های محلول پاشی، تزریق ریشه ای و تزریق دارویی انجام شد.

ده روز مانده به فرارسیدن بهار سال 93 خبرگزاری مهر گزارشی را درباره وضعیت درختان کاخ سعدآباد منتشر کرد با این تیتر" درختان کاخ سعدآباد خشک می شوند" .

در این گزارش آمده بود که این کاخ موزه با مشکل آبیاری درختان به علت خشک شدن قنات ها، عدم لایروبی آنها، سرازیر شدن ضایعات و زباله رستورانهای بالادست به رودخانه دربند و کم آبی در فصل تابستان مواجه است و اگر این معضل ادامه پیدا کند تابستان امسال درختان سعدآباد خشک می شوند. همین گزارش باعث شد تا مدیر کاخ موزه سعدآباد دستور دهد یکی از گیاه شناسان و مسئولان بخش فضای سبز در اداره پشتیبانی سازمان میراث فرهنگی مسئولیت رسیدگی به درختان کاخ را بر عهده بگیرد. علیرضا مختاریان کارشناس نجات بخشی و احیا محوطه های سبز میراث فرهنگی برای انجام این ماموریت راهی کاخ سعدآباد شد تا به همراه 50 باغبان دیگر مشکلات پیش روی این درختان را بررسی کند.

افرای قرمز

مختاریان پس از انجام برخی اقدامات برای نجات بخشی درختان سعدآباد، همراه خبرنگار مهر شد تا این فعالیتها را توضیح دهد. در مدت چند ساعت بازدید از درختان کاخ، او درباره تمام درختان این منطقه، منحصر بودن آنها در ایران و تفاوتشان با درختان دیگر در مراکزی مانند باغ های گیاه شناسی توضیح داد. توضیحاتی که هیچکس در هیچ کجا آنها را در اختیار مردمی که همیشه به کاخ سعدآباد می روند، نگذاشته است تا بازدیدکنندگان اهمیت وجود این فضای سبز و جنگلی سعدآباد را درک کنند.

انتقاد از مخابرات برای دادن سامانه پیامکی به متخلفان حوزه گردشگری
 
این هفته مدیرکل نظارت و ارزیابی تورهای گردشگری با انتقاد از شرکت مخابرات برای در اختیار قراردادن سامانه های تبلیغاتی به شرکتهای غیر مجاز گردشگری گفت: این شرکتهای گردشگری مجوزی از سوی سازمان میراث فرهنگی ندارند اما با مراجعه به شرکت مخابرات به راحتی می توانند یک سامانه پیامکی بگیرند و تورهای گردشگری خود را در سطح گسترده ای برای مخاطبان تلفن همراه تبلیغ کنند.

عبدالناصر میرچی به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه برخی از شرکتهای گردشگری مانند آکاتور و یا با نام پرشین کروز یک سامانه پیامکی از شرکت مخابرات می گیرند و به وسیله ارسال پیامک به حجم انبوهی از مخاطبان برای فروش تورهای گردشگری و یا کتاب گردشگری اقدام کرده و دست به کلاهبرداری می زنند چرا که اصلا توری برگزاری نمی کنند و کتابی نمی فروشند.

میرچی افزود: من از مسئولان مخابرات دعوت می کنم تا در یک جلسه هم اندیشی حضور پیدا کرده و در این زمینه صحبت کنیم و به راهکار برسیم تا از این به بعد هر کسی نتواند با این سامانه اقدام به تبلیغات غیرقانونی کند. در این صورت می توان حتی تاییدیه تبلیغات را از معاونت گردشگری گرفت و سپس مجوز داد.

بیلهای مکانیکی گورهای سالم را تخریب کردند
 
باستان شناسان هنگام کاوش نجات بخشیمحوطه تاریخی سد هنزاف دریافتند که هیچ گور سالمی در این محدوده باقی نمانده و تمامی آنها قبلا توسط بیل های مکانیکی تخریب شده اند.

هدف اصلی پروژه نجات بخشی هنزاف، کاوش در گورستان و نجات گورهای احتمالی تخریب نشده در آن بود و با روند کار در منطقه دو محوطه هنزاف به دست آوردن اطلاعات حداکثری از این محوطه و ثبت و ضبط دقیق داده های حاصل از کاوش بود. چرا که با آب گیری سد هنزاف، کل محدوه مورد پژوهش با محوطه های باستانی که در دل خود جای داده است به زیر آب خواهد رفت. در ابتدا محدوده ای که گورها و اشیاء به دست آمده بودند مورد گمانه زنی قرار گرفت. هدف اصلی از کاوش در این محدوده دستیابی به گورهای سالم و دست نخورده گورستان بود که از تخریب جان سالم به در برده بودند. پس از کاوش مشخص شد که هیچ گور سالم دیگری در این محدوده باقی نمانده است و تمامی آنها قبلا توسط بیل های مکانیکی مورد تخریب قرار گرفته اند.

رسیدگی به تخلفات مدیران قبلی میراث فرهنگی در سازمان بازرسی

 روسای سابق سازمان میراث فرهنگی هر کدام در تضعیف قدرت این سازمان در برابر جایگاهش به عنوان معاونت ریاست جمهوری سهم کمی نداشتند. از بقایی گرفته که با انتقال معاونت های میراث فرهنگی، صنایع دستی و پژوهشگاه میراث فرهنگی به شیراز و اصفهان تیشه به ریشه این سازمان زد تا محمد شریف ملک زاده که با طرح های غیرکارشناسی مانند واگذاری صنایع دستی به بخش خصوصی و برگزاری همایش های پر هزینه ای که حتی نمایندگان مجلس را ناراحت می کرد، بودجه ای برای این سازمان باقی نگذاشت و رحیم مشایی نیز که با سخنرانی های بی ربط با حوزه کاری اش، سازمان میراث فرهنگی کشور را از حوزه تخصص اش دور و آن را سیاسی کرد.

حتی محمدعلی نجفی که با استعفای ناگهانی اش، دست کمی از روسای دولت های قبلی نداشت، درباره عملکرد حمید بقایی در یک جلسه با رسانه ها انتقاد کرد و گفت: وقتی عملکرد مدیران قبلی را بررسی کردم متوجه شدم که در عملکرد دوره آقای بقایی، هیچ نکته مثبتی قابل مشاهده نیست. واقعا هیچ نکته مثبتی در آن ندیدم بلکه نقطه اوجش انتقال معاونت‌ها به استان‌ها بود و ما هنوز با مصائب آن دست به گریبانیم.

در این باره، مسعود سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی در دولت یازدهم از تشکیل کمیته ای برای پیگیری عملکرد مدیران این سازمان و آسیب شناسی انتقال معاونت میراث فرهنگی صنایع دستی و پژوهشگاه میراث فرهنگی به استانهای دیگر خبر داد و گفت: نهادهای نظارتی به مرور موارد مختلف گزارش های خود را به مراجع مختلف، دستگاه قضایی و سازمان میراث فرهنگی می دهند.

اکنون نیز پیگیری های خبرنگار مهر از سازمان بازرسی کشور به اینجا رسیده است که این سازمان به نتایجی در این باره دست پیدا کرده ولی هنوز برای اعلام عمومی آن زمان نیاز دارد آنچنان که ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کشور نیز به خبرنگار مهر گفت: این پرونده ها در سازمان بازرسی درحال رسیدگی است اما اکنون نمی توانیم تا حصول نتیجه نهایی، آن را اعلام کنیم.

ضرورت تشکیل مجتمع قضایی تخصصی میراث فرهنگی در تهران
 
معاون حقوقی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران بر لزوم تشکیل مجتمع قضایی تخصصی میراث فرهنگی در تهران اشاره کرد و گفت: تشکیل شعبه ویژه و یا حتی یک مجتمع ویژه برای رسیدگی به پرونده های میراث فرهنگی هم اثر مثبت روانی در میان مردم دارد و هم اثر بازدارندگی از تخلفات میراثی. اما اکنون هیچ شعبه تخصصی برای رسیدگی به مسائل میراثی در تهران وجود ندارد.

کیانوش تکلو به نیاز وجود یک مجتمع قضایی ویزه میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: این مجتمع قطعا باید وجود داشته باشد. چون میراث فرهنگی در چند سال اخیر بسیار اهمیت پیدا کرده است به خصوص اینکه در تهران نرخ زمین بالا رفته و متراژ بناهای تاریخی نیز زیاد است به همین علت وسوسه سرمایه داران برای تبدیل بناها تاریخی به مجتمع های تجاری و یا ساخت و ساز در آنها بیشتر می شود.

همراهی 5 ناظر سازمان میراث فرهنگی در تور!
 
بازهم در این هفته آژانس مجری تورهای گردشگری برزیل خبرساز شد و مدیرکل میراث فرهنگی تهران از حکم تعلیق پروانه این آژانس خبر داد ولی مدیرعامل آژانس تعطیلات رویایی که به عنوان منتخب فدراسیون فوتبال تور جام جهانی را برگزار می کند اعلام کرد: تا کنون ابلاغی درباره حکم تعلیق ویا مهلت 15 روزه دریافت نکرده ام این در حالی است که از بین 170 مسافر این تور، فقط یک نفر بر سر قیمت مصوب فدراسیون فوتبال شکایت دارد.

پرویز بگ زاده درباره این که مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران اعلام کرده این آژانس 15 روز فرصت برای جلب رضایت مسافران دارد، گفت: من هیچ اطلاعی درباره این موضوع ندارم. تا کنون نیز به من نه ابلاغی درباره حکم تعلیق شده و نه مهلت 15 روزه.

وی درباره اعزام کارکنان سازمان میراث فرهنگی نیز بیان کرد: این سازمان 5 ناظر را تنها در یک تور قرار داده بود در حالی که 7 شرکت خدمات مسافرتی دیگر نیز مانند «سام سیر»، «سفرهای شیشه ای»، «گروه تورهای نوبل»، «دشت گل یاس» و ... نیز تور برزیل را برگزار کردند ولی در هیچیک از این تورها ناظری وجود نداشت. 4 کارمند سازمان شامل محمدعلی فیاضی مدیرکل طبیعت گردی، سعید شیرکوند معاون سرمایه گذاری، سید مهدی یاسینی کارمند این سازمان، اسدالله درویش امیری معاون امور مجلس، حقوقی و امور استانهای سازمان میراث فرهنگی با هزینه فدراسیون فوتبال به برزیل اعزام شدند. سازمان میراث فرهنگی در نهایت یک ناظر دیگر را نیز به این تور افزود و برای اعزام یکی از کارکنانش به نام اسفندیار یوسف پور هیچ هزینه ای پرداخت نکرد.

ماجرای دریاچه شوش و قبرهای هخامنشی که دوباره زیر خاک رفت
 
جهانی شدن شهر تاریخی شوش چند سالی است که دغدغه مسئولان میراث فرهنگی شده است. در سال 87 در جلسه ای با موضوع شهر تاریخی شوش، کامیار عبدی، یکی از باستان شناسان عنوان کرد که این شهر تاریخی انقدر قابلیت دارد و مهم است که بتوان آن را در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کرد. در آن جلسه افرادی مانند محمد حسن طالبیان معاون فعلی میراث فرهنگی کشور، فاضلی نشلی، وطن دوست، محیط طباطبایی و بقایی رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی هم حضور داشتند و یکی از همین افراد معتقد بود که  اینقدر هم مهم نیست! چون در آن زمان بحث ساخت یک هتل در فاصله چند متری شهر شوش و روی آثار باستانی مطرح بود و اینکه چطور به سرمایه گذار آن که از دوستان روسای وقت میراث فرهنگی بود، اجازه داده شود هتلی چند طبقه بسازد و حریم منظری شوش را نیز بر هم بزند بدون ایجاد بلوا و تنش در میان دوستدارن و کارشناسان میراث فرهنگی!

افزودن دریاچه به شهر شوش

ولی کارشناسان و باستان شناسان گفتند که اگر این هتل ساخته شود دیگر هیچ وقت نباید به فکر ثبت جهانی شوش باشید چون با ساخت این هتل و تمام زوائد موجود در محوطه شهر شوش دیگر هیچ کس نمی تواند این شهر را به درستی ببیند چه برسد به گرفتن عکس یادگاری آن هم بدون وجود عوامل مزاحم بصری. یکی از کارشناسانی که در یکی از همین جلسات حضور داشته است به خبرنگار مهر گفت: در آن زمان مدیر وقت ابنیه و بافت های تاریخی اعلام کرد اکنون تکنولوژی گرفتن عکس یادگاری این امکان را می دهد که با فتوشاپ عوامل مزاحم را پاک کنیم. بنابراین نباید خیلی ایرادی به ساخت و سازهای اطراف شوش گرفت! در همان موقع من فقط توانستم بگویم پس اگر این طور است شما با فتوشاپ در کنار محوطه تاریخی شوش، یک دریاچه زیبا و چند درخت هم اضافه کنید تا مردم نگویند شوش در یک منطقه بی آب و علف قرار دارد!

کد خبر 2328913

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha