دکتر مجید خرازیان مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: برنامه جامع مدیریت گوزن زرد ظرف یک ماه آینده آغاز می شود.
آغاز برنامه جامع مدیریت گوزن زرد ظرف یک ماه آینده
به گفته وی، این برنامه در دو مرحله اجرا می شود که در مرحله اول که از ابتدای شهریور ماه کلید می خورد با همکاری مشاوران خارجی مطالعات برای معرفی زیستگاه های جدید جهت انتقال گوزن های زردی که در سایت های تکثیر در اسارت پرورش یافته اند آغاز می شود.
کاهش سایت های تکثیر گوزن زرد تا پایان سال جاری
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست تصریح کرد: در فاز دوم این برنامه که به احتمال زیاد تا پایان سال جاری و اوایل سال آینده عملیاتی می شود سعی می کنیم که تعداد گوزن ها در سایت های تکثیر در اسارت را به حداقل برسانیم.
مقدم اظهار داشت: براساس این برنامه تعدادی از این سایت ها حذف در تعدادی از سایت ها تعدیل گونه های مختلف و در تعدادی دیگر کاهش جمعیت گوزن زرد در دستور کار است.
تخریب شدید مهمترین زیستگاه طبیعی گوزن زرد در کرخه و دز
وی با بیان اینکه در حال حاضر 15 سال است که در طبیعت حتی یک راس گوزن زرد دیده نشده است تاکید کرد: در حای حاضر مهم ترین زیستگاه طبیعی گوزن زرد که گونه ای در حال انقراض و در لیست قرمز IUCN است یعنی کرخه و دز به دلیل تخریب شدید دیگر قابل استفاده برای معرفی گوزن های پرورش یافته در اسارت نیست.
معرفی زیستگاههای طبیعی جدید
وی افزود: براساس برنامه جامع مدیریت گوزن های زرد تعدادی زیستگاه طبیعی جدید معرفی می شود.
تجهیز تمام سایت های تکثیر گوزن زرد برای مبارزه با بیماری میاز
وی در خصوص بیماری میاز که سال گذشته باعث تلفات بیش از 50 راس از گونه در خطر انقراض گوزن زرد در خوزستان شد گفت: براساس برنامه جامع مدیریت راه اندازی سیستم های زنده گیری، قرنطینه، احداث حوضچه های ضد کنه و ضد انگل، پایش مستمر سایت های پرورش گوزن زرد، قرار دادن یک دامپزشک متخصص برای نظارت در هر سایت، تجهیز سایت ها به دارو و وسایل بیهوشی و همچنین تله های ضد مگس میاز با همکاری سازمان دامپزشکی برای پیشگیری از این بیماری در دستور کار است.
بیماری میازیسم بیماری جدیدی نیست
مقدم اظهار داشت: البته بیماری میازیسم بیماری جدیدی نیست و سال هاست که در کشور ما در میان دام های اهلی وجود داشته اما سال گذشته برای نخستین بار این بیماری در حیات وحش دیده شد.
پیشگیری از بیماری میاز با همکاری موسسه گیاه پزشکی
به گفته وی در حال حاضر یکی از اقدامات خوبی که انجام شده بستن قرارداد با موسسه گیاه پزشکی برای طرحی تحت عنوان جمع آوری شناسایی و مبارزه با مگس های عامل میازیسم در پستانداران وحشی مناطق حفاظت شده ایران است که این طرح با تاکید بر زیستگاه های گوزن زرد در کشور و ارائه راهکارهای پیشگیرانه منعقد شده و اعتباری معادل 70 میلیون تومان برای آن در نظر گرفته شده است.
طرح 100 میلیون تومانی برای شناساسیی میازیسم در زیستگاههای گوزن زرد
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست دفتر یادآور شد: طرح دیگری که امسال برای مبارزه با بیماری میازیسم داریم بررسی و شناسایی عوامل مستعدکننده در بروز بیماری های عفونی در گوزن زرد با تاکید بر بیماری میازیسم در زیستگاه های این گونه با اعتباری معادل صد میلیون تومان است.
تلفات بیش از 50 راس گوزن زرد بر اثر میاز در سال 92
به گفته وی سال گذشته در پی بیماری میازیسم در میان گوزن های زرد خوزستان این استان برای مبارزه با این بیماری اعتباری معادل سه میلیارد تومان درخواست کرد که به دلیل کمبود اعتبارات سازمان تنها 500 میلیون تومان از این اعتبار اختصاص داده شد و در حال حاضر استان خوزستان برای مبارزه با بیماری میاز در بین گوزن های زرد اقداماتی از جمله قرنطینه کردن، احداث حوضچه های مصنوعی برای انتقال آب آبگیرهای طبیعی و نصب تله های جذب کننده میاز انجام داده است.
امسال در هیچ یک از زیستگاههای کشور میاز گزارش نشده است
وی افزود: امسال در هیچ یک از زیستگاه های کشور گزارشی از میازیسم نداشته ایم و خوشبختانه در زیستگاه هلوه در خوزستان نیز که سال گذشته حدود 50 راس گوزن زرد در آن تلف شدند پنج راس گوزن باقی مانده و حتی یک راس زایمان هم داشته ایم.
بررسی بیمه گوزن زرد در دستور کار سازمان
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به طرحی که جهت بیمه کردن حیات وحش بزرگ جثه کشور از جمله یوزپلنگ و پلنگ چندی پیش مطرح شد یادآور شد : بیمه کردن گوزن زرد که یکی دیگر از گونه های در معرض انقراض کشور است نیز در دستور کار است.
استفاده از نماد گوزن زرد برای یکی از تیم های ورزشی کشور
وی با اشاره به نقش عمده رسانه ها برای حفاظت از گونه های در معرض تهدید اظهار داشت: پیشنهاد استفاده از نماد گوزن زرد در یکی دیگر از تیم های مطرح ورزشی می تواند در شناسایی و حفاظت از این گونه نقش بسزایی داشته باشد چراکه با معرفی یوزپلنگ به عنوان نماد تیم ملی فوتبال دست کم حالا تعداد زیادی از مردم فرق پلنگ و یوزپلنگ را می دانند.
نظر شما