"عبدربه منصور هادی" رئیس جمهور یمن امروز در نشستی در کاخ ریاست جمهوری در صنعاء برگزار شد، از برکناری دولت "محمد سالم باسندوه" که پیش از این نخست وزیر بود، خبر داد.
وی همچنین با اعلام کاهش جزئی قیمتهای سوخت، از مهلت یک هفته ای برای تشکیل دولت خبر داد.
مردم یمن با اعتراض شدید به این تصمیمات، آن را پاسخگوی مطالبات خود ندانسته و بار دیگر از تشدید تظاهرات ضدحکومتی خبر دادند.
در همین حال از اردوگاههای اطراف صنعاء خبر می رسد که شمار معترضان که از اقصی نقاط این کشور در حال ورود به این اردوگاهها هستند، هر لحظه بیشتر می شود.
منابع آگاه از برگزاری تظاهرات در برخی مناطق پایتخت یمن در اعتراض به پیشنهاد مطرح شده از سوی رئیس جمهور نیز خبر می دهند.
در استان صعده نیز مردم با اعلام آغاز سومین مرحله از اعتراضات ضدحکومتی، تاکید کردند که تا رسیدن به خواسته های خود از تظاهرات دست نمی کشند.
مردم در این تظاهرات تاکید کردند: در صورت عدم پاسخگویی دولت به مطالبات مطرح شده، گامهای محکم تر و شدیدتری را برداشته و حقوق خود را از ظالمان و فاسدان با قدرت بازپس می گیرند.
تصویری از اعترضات امروز
در همین رابطه "حسن هانی زاده" کارشناس ارشد امور خاورمیانه تاکید کرد: تظاهرات هواداران انصار الله به رهبری عبدالملک الحوثی از صنعا و صعده به شهرهای لجج ،جوف ، مکلا و ذمار کشیده شد و طی آن کابینه محمد سالم باسندوه آمادگی خود را برای استعفا اعلام کرد.
وی افزود: حوثی های یمن که بخشی از ساختار اجتماعی این کشور به شمار می روند همواره در طول سالهای اخیر به ویژه از سال 2004 تا سال 2011 یعنی زمان سرنگونی دیکتاتور سابق یمن مورد ظلم وستم حاکمیت یمن ورژیم آل سعود قرار داشتند.
به نظر این کارشناس، در طول 10 سال گذشته عربستان و رژیم سابق علی عبدالله صالح حداقل 5 بار به مراکز شیعیان حوثی در صعده و صنعا صورت گرفت که طی آن هزاران نفر از مردم بیگناه حوثی به شهادت رسیدند.
وی افزود : پس از سرنگونی علی عبدالله صالح انتظار می رفت که دولت جدید حوثی ها را در ساختار سیاسی یمن مشارکت دهد اما متاسفانه عبد ربه منصور هادی به دلیل وابستگی به عربستان سیاست های رژیم علی عبدالله صالح را ادامه داد.
یکی از اقدامات غیر قابل توجیه عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری و محمد سالم باسندوه نخست وزیر تقسیم یمن به شش ایالت خود مختار بود که در این تقسیم بندی جایگاه حوثی ها که سه میلیون نفر از جمعیت 29 میلیون نفری یمن را تشکیل می دهند نادیده گرفته شده است. لذا حوثیها اخیرا با تجمع در شهرهای صنعا،صعده ،لحج و جوف ضمن فرا خوان هواداران خود یک سلسله مطالباتی را مطرح کردند که جنبه عمومی دارد.
استعفای کابینه محمد سالم باسندوه ، بازنگری در قیمت سوخت ،مقابله با فساد و رانت خواری و جلوگیری از دخالت عربستان در مسائل داخلی یمن بخشی از این مطالبات بود. حضور بیش از دو میلیون تظاهر کننده در شهرهای شمالی یمن و همبستگی جنبش جدایی طلب جنوب یمن با حوثی ها شرایط کاملا دشواری برای دولت عبد ربه منصور هادی به وجود آورد.
از آنجایی که عربستان از گسترش دامنه نفوذ حوثی ها در شمال یمن بیمناک شده بود لذا با اعمال نفوذ شورای امنیت را به صدور بیانیه ای علیه حوثیها مجبور کرد. این نخستین بار است که شورای امنیت در مورد مطالبات به حق مردم یمن علیه این مردم بیانیه صادر می کند زیرا معمولا شورای امنیت پیش از آن علیه حکومت هایی که تظاهرات مردمی را سرکوب می کنند بیانیه صادر می کرد.
به گفته هانی زاده،از اتفاقات دیگر که طی روزهای اخیر صورت گرفت این بود که قبیله حاشد که علی عبدالله صالح دیکتاتور سابق یمن به این قبیله وابسته است در کنار حوثی ها قرار گرفت.
همچنین زیدی های یمن نیز که 60 درصد از جمعیت یمن را تشکیل می دهند از تظاهرات حوثی ها پشتیبانی کردند.
از سوی دیگر با توجه به اینکه بخش وسیعی از فرماندهان ارتش یمن وابسته به قبیله پر نفوذ حاشد هستند لذا ممکن است ارتش که اکنون از اجرای دستور عبدربه منصور هادی سرباز می زند، وارد عمل شود و قدرت را به دست گیرد.
با اینکه عبدربه منصور هادی به شهردار صنعا "عبدالقاهر هلال" ماموریت داد تا با حوثی ها گفتگو کند اما به نظر می رسد عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصار الله بدون گرفتن تضمین های لازم اجازه نخواهد داد هواداران حوثیها خیابانها را ترک کنند.
نظر شما