۸ مهر ۱۳۹۳، ۱۷:۱۴

بررسی تقریظ‌ نگاری رهبر انقلاب بر کتب دفاع مقدس/

تقریظ نوشتن رهبری بر یک کتاب باعث نشود تا کسی آن را نقد نکند

تقریظ نوشتن رهبری بر یک کتاب باعث نشود تا کسی آن را نقد نکند

گلعلی بابایی در نشست «بررسی تقریظ‌ نگاری رهبر انقلاب بر کتب دفاع مقدس» گفت: تقریظ نوشتن رهبری بر کتابی، نباید باعث شود تا دیگر کسی بر آن کتاب نقد ننویسد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست «بررسی تقریظ‌ نگاری رهبر انقلاب بر کتب دفاع مقدس» عصر امروز سه‌شنبه 8 مهر با حضور گلعلی بابایی و حجت‌الاسلام سید محمدرضا حسینی در محل برپایی پنجمین نمایشگاه کتاب دفاع مقدس برگزار شد.

حجت‌الاسلام سید محمدرضا حسینی کارشناس ادبیات و رسانه در ابتدای این نشست به برشماری فواید تقریظ‌نگاری پرداخته و گفت: اصلا اگر تقریظ‌نگاری انجام شود، هدف از انجامش چیست و قرار است ما را به کجا برساند؟‌ فرهنگ اسلام ناب و خط مستقیم انقلاب باید زنده و تقویت شود. جامعه و نسل جوان ما باید با گذشته پرغرورشان آشنا و به آن متصل شوند. این‌ها از فواید تقریظ‌نگاری هستند.

وی افزود: از دیگر فواید تقریظ‌نگاری این است که انسان الگوساز تربیت کند و چراغ راه باشد. نگارش و چاپ کتاب در حوزه دفاع مقدس و سپس تقریظ‌نگاری بر آن، آدم‌های آسمانی را با معیارهای محسوس زمینی معرفی و آن‌ها را دست‌یافتنی می‌کند. اگر الگوها را به گونه‌ای تقدیس کردیم که دست‌نایافتنی شدند، قافیه را باخته‌ایم. اگر الگوها را به قدری آسمانی کردیم که دست نیافتنی شدند، آن‌ها را از دست داده‌ایم.

این محقق در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به روحیه کتابخوان در رهبر انقلاب گفت: شخص مقام معظم رهبری در این زمینه یک الگو است. بارها دیده‌ایم که دوستان حوزه هنری و دیگر نهادها به دیدار ایشان می‌روند و به کتاب‌هایی اشاره می‌کنند. ایشان هم همه آن کتاب‌ها را خوانده‌اند و نقدشان را هم بلد هستند. در کل ایشان از کتابخوان‌های حرفه‌ای و طراز اول این حوزه هستند.

حسینی گفت: توجه داشته باشیم که الگو هم برای تکثیر و تبعیت است نه برای بوسیدن و بالای سر گذاشتن. چون عده‌ای شی مبارک را می‌بوسند و بالای سرشان در طاقچه می‌گذارند تا دیگر چشمشان به آن نیافتد. به نظر من تقریظ‌نگاری‌های رهبری معیارهای ایجابی و سلبی دارد.

در ادامه این برنامه گلعلی بابایی نویسنده دفاع مقدس گفت: رویه حضرت آقا در تقریظ‌نگاری،‌ رویه بزرگان دینی ماست. تقریبا می‌توان گفت این رویه هدایتگرانه است و جامعه را به سمتی می‌کشاند که مشتاق خواندن این کتاب‌ها بشوند. مواردی که ایشان در تقریظ‌ها به آن‌ها اشاره می‌کنند، حقیقتا دقیق است و در واقع نکاتی هستند که من باید برای بیانشان، کتابی را 3 مرتبه بخوانم.

سید حمید روحانی پژوهشگر ادبیات انقلاب نیز با اشاره به این دقت رهبری می‌گفت این میزان از دقت، برای من به عنوان تاریخ‌نگار انقلاب جذابیت زیادی داشت.

نویسنده کتاب «همپای صاعقه» ادامه داد: این تقریظ‌نگاری‌ها برای افرادی که بر کتابشان تقریظ نوشته می‌شود، تشویق‌کننده است. برای من هم که رهبری بر چندین کتابم تقریظ نوشته‌اند، این احساس وجود دارد که وظیفه‌ام را انجام داده‌ام و احساس شعف می‌کنم. البته بخشی از این قضیه، به آن نگاه پدرانه و ولایتی آقا نسبت به نویسندگان دفاع مقدس هم برمی‌گردد که به نوعی نظر جامعه ما را به این موضوع جلب می‌کند که چنین ادبیاتی هم در کشورمان وجود دارد که باید بر آن ارج گذاشت. نمی‌دانم به نویسنده کتاب «نورالدین پسر ایران»‌ بود یا کتاب «لشگر خوبان» که رهبری فرموده بودند کتابتان خوب است اما نقش همسرتان را به خوبی در آن تشریح نکرده‌ای.

وی در ادامه در پاسخ به سوال یکی از حاضران مبنی بر نقد نشدن کتاب‌هایی که رهبری بر آن‌ها تقریظ می‌نویسند، گفت: تقریظ نوشتن رهبری بر کتابی، نباید باعث شود تا دیگر کسی بر آن کتاب نقد ننویسد. این دوستمان درباره ناشران به خصوص هم صحبت کردند. رهبری بر 5 کتاب من تقریظ نوشته‌اند که هیچ‌کدام تا پیش از نوشته شدن تقریظ توسط آن ناشر بخصوص یا ناشران بزرگ چاپ نشده بودند. یعنی بعد از نوشته شدن تقریظ بودن که ناشران بزرگ، آثارم را چاپ کردند.

فرد سوال کننده در این جلسه گفت: البته خود شما (گلعلی بابایی) از افراد با نفوذ هستید. حسینی نیز گفت:‌ منظور ایشان این است که شما، خودتان یک رانت هستید. بابایی نیز در پاسخ گفت: نه آقا. ما را راه هم نمی‌دهند. ولی به نظرم می‌رسد که اگر کتابی خوب باشد، به دست مقام معظم رهبری خواهد رسید. مارک‌اش هم مهم نیست.

حسینی در ادامه این جلسه گفت: هرکسی که کتابی برای رهبری بفرستد، ایشان به آن نگاه خواهند کرد. بحث این است که شاید کتاب به دست ایشان نرسد. بنابراین هرکسی که کتابی تولید کرده باشد، راه برایش باز است که کتابش را به دست ایشان برساند. حالا این که یک ناشر، کتاب‌های زیادی دارد که رهبری بر آن‌ها تقریظ نوشته‌اند، به خاطر همان دلیل موفقیت آن ناشر است کتاب‌هایی چاپ می‌کند که تقریظ می‌گیرند.

این محقق گفت: البته به این نکته هم توجه کنیم که همه تقریظ‌ها در حکم تعریف نیستند و در واقع بسیاری از آن‌ها هم نقد هستند.

کد خبر 2381251

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha