به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حمید روحانی نژاد معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی طی نشست خبری امروز چهارشنبه 30 مهرماه به تشریح برنامه های محرم الحرام 1436 پرداخت و گفت: در آستانه ماه محرم قرار گرفته ایم که بزرگترین مراسم مذهبی ما در دهه محرم برگزار می شود و همه کشور و آحاد مردم ما با همه سلایق، مذاهب و ادیان در این دهه به سوگ اباعبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش می نشینند.
وی افزود: امسال مراسم عزاداری نسبت به سنوات گذشته تفاوت هایی دارد و آن اینکه قدرت های بزرگ و استکبار جهانی که با اسلام در تعارض هستند به دنبال ایجاد تفرقه بین مذاهب اسلامی هستند و با ایجاد گروه های تکفیری در کشورهای اسلامی همچون عراق، سوریه، لبنان به دنبال این هستند که اختلاف و شکاف بین سنی و شیعه ایجاد کنند. ما در سراسر کشور جهت توجیه هیئات مذهبی و آنچه که آنها باید در حوزه فرهنگ تلاش کنند و معارف دینی را بسط دهند ابتدا همایش هایی را تشکیل دادیم که مجموعه این همایش ها بیش از هزار عدد می شود که برای مبلغین و مبلغات، مسئولین هیئات مذهبی و مداحان برگزار شد که در این همایش ها سیاست ها و راهبردها تشریح گردید و دوستان آمادگی دارند که مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) را هر چه باشکوهتر برگزار کنند.
معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی اعلام کرد: 81 هزار هیات مذهبی در سراسر کشور همگام با بیش از 60 هزار مسجد آماده هستند در طول این دهه مراسم سوگواری سالار شهیدان امام حسین (ع) را برگزار کنند. طبیعی است این برنامه ها نیاز به مبلغ دینی و سخنرانی دارد و با هماهنگی های صورت گرفته حوزه های علمیه، سازمان اوقاف و ... مبلغین را در اختیار سازمان تبلیغات قرار داده اند تا به مناطق مورد نیاز اعزام شوند. پیش بینی ما این است که برای مجموع 81 هزار هیات و 60 هزار مسجد حدود 50 هزار مبلغ دینی اعم از خواهر و برادر این مراسم را تحت پوشش قرار دهند لذا همه کشور از مساجد، هیئات، حسینیه ها، تکایا اعم از روستا و شهر می توانند با مراجعه به دفاتر سازمان تبلیغات اسلامی مبلغ مورد نیاز خود را درخواست کنند.
وی با اشاره به محتوای مطلوب در برگزاری مراسم سوگواری روزهای دهه اول محرم گفت: در عزاداری ها 5 محتوا و مفاهیم دینی باید منعکس شود که در این راستا بسته تغذیه فکری و فرهنگی تدارک دیده شده است که شامل کتاب «ره توشه» و «پیام محراب» ویژه مبلغان، مجله خیمه ویژه هیئات، کتاب های نوحه به زبان فارسی، عربی و آذری برای مداحان تدارک دیده شده است که در اختیار شبکه مداحان عضو کانون مداحان قرار گرفته است.
روحانی نژاد از شناسایی 570 مسجد که فعالیت های ویژه ای را در طول سال به اجرا می گذارند خبر داد و گفت: این مساجد به علت محوری بودن مورد حمایت ویژه سازمان تبلیغات اسلامی هستند.
معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به ارزیابی هر ساله هیئات مذهبی و عزاداری ها از روند رو به رشد شاخص های کیفی این مراسم ها اظهار خرسندی کرد و گفت: از آنجا که هدف ما مسجد محوری است در سال گذشته 51.62 درصد هیئات، عزاداری های خود را در مساجد برگزار کردند و 25.70 در حسینیه ها و 11.87 در تکایا و 8.78 در منازل برگزار شده است و در بقاع متبرکه که در سالهای اخیر از سوی سازمان اوقاف فعال شده است 5.68 درصد برنامه های عزاداری را شامل می شود که این نشان می دهد سیاست گذاری های ما در مسجد محوری موفق بوده است.
وی تاکید کرد: از نظر محتوایی ارزیابی سال گذشته نشان داده 36.94 درصد برنامه ها قرآنی بوده اند و این برنامه ها رفته رفته گسترش پیدا می کنند چرا که امام حسین (ع) در شب عاشورا از دشمن مهلت خواست تا به عبادت و قرائت قرآن بپردازد لذا باید قرائت قرآن در همه مراسم های مذهبی به فرهنگ تبدیل شود. 69 درصد از هیئات مذهبی دارای سخنران بودند و این نشان می دهد که برخی هیئات مذهبی ما سخنران نداشته اند لذا ما با کمبود شدید مبلغ مواجهیم که باید حوزه های علمیه در این زمینه اقدامات جدی به عمل آورند.
روحانی نژاد توجه به مناجات و زیارت نامه ها را در عزاداری ها مطلوب توصیف کرد و گفت: 56.66 درصد هیئات برنامه های دعا را برگزار کردند. همچنین از طرح احکام شرعی و دینی در هیئات غفلت نشده و 29.33 درصد هیئات برنامه اعلام احکام شرعی را داشته اند.
وی به برگزاری نماز ظهر عاشورا در سراسر جهان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه توجه به نماز اول وقت تبدیل به یک فرهنگ شده است که اوج برگزاری نماز جماعت در روز عاشوراست که به صورت میلیونی آحاد مردم مراسم روز عاشورا را با برپایی نماز ظهر و عصر ختم می کنند و این کار با پیشگامی عزاداران ایرانی انجام گرفت که با استقبال مسلمانان سراسر جهان مواجه شد.
معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: در سالهای اخیر هیئات مذهبی و مبلغین، مراجع تقلید و صاحبنظران حوزه دینی و فرهنگی تلاش کردند خرافات از ساحت مقدس این عزاداری ها دور شود و گزارش های به دست آمده نشان می دهد که استفاده از موسیقی، اختلاط زن و مرد و استفاده از شمایل ها بسیار ناچیز بوده است که قابل ذکر نیست و فکر می کنیم اگر رسانه ها اقدام کنند دیگر این حداقل ها نیز از بین خواهد رفت. در مورد قمه زنی، مردم ما توجه ویژه ای به فرمایشات ولی امر مسلمین داشتند و ما به صورت فراگیر قمه زنی را در مراسم محرم نداریم. البته در برخی جاها این مسئله وجود دارد اما وقتی با آنها گفتگو می کنیم آنها متقاعد می شوند که به جای قمه زنی در مراکز اهدای خون حضور داشته و خون خود را اهدا کنند.
حجت الاسلام روحانی نژاد با اشاره به جلسات متعدد ستاد ساماندهی شئون فرهنگی در مناسبت های مذهبی تاکید کرد: این ستاد یک ستاد قانونی و مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است که با حضور دستگاههای اصلی فرهنگی در 214 نقطه کشور شکل گرفته است و به طور منظم این ستادها جلسات خود را برای مناسبات مذهبی تشکیل می دهند و مباحث مورد لزوم را با حضور عناصر تاثیرگذار فرهنگی، سیاستگذاری و برنامه ریزی می کنند.این ستاد بیانیه ای را در آستانه ماه محرم صادر کرده است که به برگزاری مراسم عزاداری بر مبنای مواردی تاکید شده است.
وی افزود: موسسه ادبیات «هلال» وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی کار ویژه ای انجام داده است و آن راه اندازی رادیو اینترنتی هلال ویژه مداحان است و علاوه بر آن علاقه مندان به مداحی می توانند با سامانه تلفنی شعر و نوحه به شماره 9092301620 (ویژه تهران) و شماره 9099070216 (ویژه شهرستان) تماس حاصل نمایند. علاوه بر آن خبرگزاری مهر سرویس ویژه هیئات را راه اندازی کرده است که اطلاعات مربوطه را می توانند از این طریق دریافت کنند و در شبکه های اجتماعی و محیط های مجازی از جمله اینستاگرام نیز عکس های مربوط به عزاداری قرار خواهد گرفت.
معاون امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی تاکید کرد: تعریف ما از هیات مذهبی این است که دارای 4 ویژگی مبلغ دینی، مربی قرآن، مداح و رابط فرهنگی باشد. مسئولین هیئات مذهبی باید افرادی را جایگزین کنند تا آنها محتوایی را جهت ارتقای معرفت دینی مردم فراهم کنند. به همین منظور هیئات مذهبی می توانند از شبکه مداحان در این زمینه بهره مند شوند و باید بگوییم که دوره دوم کانون مداحان رو به پایان است و سومین دوره انتخابات کانون مداحان سراسر کشور 12 دی ماه 93 برقرار می شود.
روحانی نژاد درباره امکان جلوگیری از برخی رفتارهای ناهنجار مثل علم کشی، قمه زنی و ...در مراسم عزاداری نیز گفت: سیاست های ستاد شئون فرهنگی در مناسبت های مذهبی با نفس برداشتن علم و پرچم و بیرق مخالفتی ندارد اما اگر برخی از این علامات غیر متعارف باشد و آیت الله جوادی آملی بیان مبسوطی در این زمینه دارند این مسائل جایز نیست و البته این غیر متعارف ها را خود عرف تشخیص می دهد و اینها کم کم با آگاهی مردم رو به کاهش است و برخورد فیزیکی نه مصلحت است و نه کارساز و باید دستگاههای فرهنگی در این زمینه سریع عمل کنند.
حجت الاسلام روحانی نژاد در پایان به مصادف شدن روز 13 آبان با عاشورای حسینی اشاره کرد و گفت: امسال 13 آبان برای اولین بار در عمر انقلاب اسلامی مصادف با روز عاشورا شده است که در این روز سه مناسبت اساسی یعنی روز دانش آموز، تبعید امام (ره) و روز مبارزه با استکبار جهانی است و این روز را باید گرامی داشت. توقع ما این است که مراسم 13 آبان هنگام اقامه نماز ظهر و عصر عاشورا در اشعار مداحان و سخنرانان مورد توجه قرار گیرد و در این هنگام با فریاد بلند، نفی استکبار را با شعارهای مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل یادآور شوند و قطعنامه های این روز قرائت گردد.
نظر شما