به گزارش خبرنگار مهر، در حوزه تئاتر وقتی قرار است اثری نمایشی شکل بگیرد و روی صحنه برود، باید عوامل مختصصی در کنار هم حضور داشته و فعالیت کنند و علاوه بر نمایشنامه نویس، کارگردان و بازیگر عوامل متخصص دیگری همچون طراح صحنه، طراح لباس، طراح گریم، آهنگساز و نورپرداز نیز به همراه تعدادی دیگری از متخصصان باید حضور داشته باشند تا اثری نمایشی در کلیه وجوه خود دارای نگاهی حرفهای و در عین حال دراماتیک باشد.
به طور حتم در یک اثر نمایشی، صحنه و لباس از اهمیت بسزایی برخوردار هستند که توسط نیروهایی متخصص و کارشناس حوزه طراحی و لباس و آشنا به هنر تئاتر شکل میگیرند. بارها دیده شده آثاری که بدون حضور نیرویی مختصص در حوزه طراحی صحنه و لباس به صحنه رفته، اثری ناقص بوده و به لحاظ دراماتیک شکل نگرفته است.
اما در عرصه حرفهای تئاتر ایران و با وجود اینکه گرایشهای طراحی صحنه و لباس نیز به صورت آکادمیک آموزش داده میشوند، متخصصان طراحی لباس در مهمترین رویداد تئاتری ایران مغفول ماندهاند. جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به عنوان مهمترین جشنواره تئاتر ایران که 32 دوره برگزاری خود را پشت سر گذاشته، کمترین توجه را به طراحان لباس داشته و برگزارکنندگان این جشنواره در کنار جوایز نمایشنامه نویسی، کارگردانی، بازیگری، موسیقی و طراحی صحنه، جایزهای را برای طراحی لباس در نظر نگرفتهاند.
فریبرز قربانزاده رییس هیأت مدیره انجمن طراحان صحنه و لباس خانه تئاتر که سالها در عرصه تئاتر حرفهای ایران فعالیت داشته، درباره اهمیت وجود جایزه طراحی لباس در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به خبرنگار مهر گفت: طراحی لباس رشتهای تخصصی و دانشگاهی است و کارشناسان متخصصی از این گرایش فارغالتحصیل و وارد عرصه حرفهای تئاتر میشوند. طراحی لباس یکی از مهمترین گرایشها در عرصه تئاتر است که نمیتوان اهمیت آن را نادیده گرفت.
وی تصریح کرد: شاید بتوان یک اثر نمایشی را بدون طراحی صحنه متصور شد اما نمیتوان آن را بدون طراحی لباس تصور کرد. طراحی لباس حتی از طراحی صحنه نیز در یک اثر نمایشی در اولویت بالاتری قرار دارد.
این طراح صحنه با سابقه تئاتر یادآور شد: وزارتخانه ارشاد و معاونت هنری کارگروه مد و لباس را شکل دادهاند و این اتفاق نشان از اهمیت طراحی لباس دارد.
قربانزده با تأکید بر اینکه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر جایزه طراحی لباس را در نظر بگیرد، افزود: پیش از این بارها پیگیر در نظر گرفتن جایزه طراحی لباس در جشنواره تئاتر فجر بودیم که منجر به آن شد تا در یک دوره از جشنواره، جایزه طراحی لباس نیز در نظر گرفته شود اما بعد از آن باز هم این مهم به فراموشی سپرده شد.
این هنرمند عرصه تئاتر متذکر شد: نباید رشتهای به این تأثیرگذاری در عرصه تئاتر، مغفول واقع شود.
وی ضمن اظهار امیدواری برای در نظر گرفتن جایزه طراحی لباس در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، یادآور شد: نداشتن جایزه طراحی لباس در تئاتر فجر به نوعی ظلم به عدهای از متخصصان تئاتر است که حضورشان در عرصه هنرهای نمایشی بسیار مهم است.
عکس کنار خبر متعلق به نمایش «ردپای صورتی» به کارگردانی آروند دشت آرای است.