۳۰ بهمن ۱۳۹۳، ۱۴:۱۵

کزاری:

فرهنگ ایرانی آکنده از فسانه‌ها/ «قِصه کردن» همان فسانه است

فرهنگ ایرانی آکنده از فسانه‌ها/ «قِصه کردن» همان فسانه است

کرمانشاه- استاد و پژوهشگر ادبیات، گفت: در میان فرهنگ‌هایی که می‌شناسم، هیچ فرهنگی به اندازه فرهنگ ایرانی آکنده از فسانه فسون‌آمیز نیست و در فرهنگ کرد نیز سخن گفتن(قِصه کردن) همان فسانه است.

به گزارش خبرنگار مهر،  میرجلال الدین کزازی ظهر پنج‌شنبه  در آیین اختتامیه هفدهمین جشنواره بین المللی قصه گویی که  در محل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کرمانشاه برگزار شد گفت: نخستین داستانگر خداست که با زیباترین زبان آفرینش را بازگفته است و بازمی‌گوید.

وی خطاب به قصه گویان خارجی گفت: خوشامد میگویم به شما که به سرزمین سپندار اهورایی آمده‌اید.

کزازی تصریح کرد: ایران سرزمین فر و فروز و فرزانگی، مهر و دوستی و هزاره‌ها بوده است. هم‌چنین کرمانشاه کهن که در دامان بیستون بلند آرمیده است. بیستون کوهی است بشکوه و نگاهبان تاریخ و فرهنگ ایران زمین.

این استاد ادبیات، یکی از نمودها و نشان های فرهنگ ایرانی را قصه‌گویی و داستان سرایی دانست و گفت: در میان فرهنگ‌هایی که می‌شناسم، هیچ فرهنگی به اندازه فرهنگ ایرانی آکنده از فسانه فسون‌آمیز نیست.

یکی بود یکی نبود، خاصه قصه‌های ایرانی است/ تاکید بر یکتا پرستی

کزازی تصریح کرد: هر داستان گوی ایرانی هنگامی که قصه خویش را شروع می کند به خود بایسته می داند که جمله یکی بود یکی نبود  را که مغز و گوهره خداشناسی و یکتا پرستی است و در همین سخن بسیار کوتاه نهفته، بیان کند.

وی با بیان اینکه" چرا این جمله بر تارک داستان های ایرانی نشسته است"، گفت: داستان پیشینه ای است در این سرزمین و این جمله نغز شگفت آکنده از مغز معنی است و گویای این است که ایرانیان داستان گویند و داستان دوست.

این استاد ادبیات گفت:  افسانه واژه ای است در معنی برابر با داستان و اگر ریشه این واژه را بکاویم به همان واژه ای می رسیم که در افسون نیز به یادگار مانده است.

کزازی افزود: یکی از ویژگی های افسانه های راستین این است که ما را افسون می کند و با خود همراه می سازد.

اگر افسانه‌ها نبودند شاهنامه پدید نمی‌آمد

کزازی با بیان اینکه، ادب نوشتاری ما از ادب گفتاری ما بر می آید گفت: اگر افسانه ها در پیشینه تاریخی ما نبود،  شاهکارهایی چون شاهنامه پدیدار نمی گشت.

این استاد ادبیات، کرمانشاه را شهر فسون خیز فسانه ها دانست و گفت: در فرهنگ کرد نیز سخن گفتن(قِصه کردن) همان فسانه است و آنچه مردمان را به هم پیوند می دهد همین است.

جشنوراه قصه‌گویی کرمانشاه یکی از موزون‌ترین همایش‌هاست

کزازی، گفت: جهان برون و آنچنان دژم و دل آزار و مایه رنج و نومیدی است و ددمنشان و تاریک دلان در هرسوی جهان دیده می شوند و چاره ای جز آن نداریم که به افسانه ها پناه ببریم و دست کم می‌توانیم دل‌خوش باشیم که هنوز مردمی در جهان نمرده است و امیدواریم روزگاری بیاید که نامردمی‌ها به فسانه‌ها بپیوندد.

این استاد ادبیات در پایان با تشکر از برگزار کنندگان این جشنواره و ابراز خرسندی از برگزاری آن در کرمانشاه گفت: این همایش در بین بیشاز ۱۰۰ همایشی که تاکنون رفته‌ام یکی از موزونترین همایش‌هاست.

کد خبر 2501053

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha