به گزارش خبرگزاری مهر، عملیات نظامی گسترده ارتش ترکیه در داخل خاک سوریه که با همراهی ده ها تانک و هواپیما و صدها نیروی پیاده با هدف تخلیه مقبره شاه سلیمان در عمق 30 کیلومتری خاک سوریه صورت گرفت گمانه زنی های زیادی را در خصوص آینده سیاست های ترکیه در سوریه به وجود آورده است.
یکی از دلایلی دولت ترکیه برای عدم همکاری تمام و کمال با نیروهای ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا علیه داعش بیم این کشور از حملات تلافی جویانه داعش علیه نظامیان این کشور اعلام شده بود؛ نظامیانی که در مقبره شاه سلیمان در محاصره نیروهای این گروه تروریستی بوده اند. ترکیه با توسل به این موضوع پایگاه هوایی اینجرلیک را در اختیار ائتلاف به رهبری آمریکا قرار نداد.
حال بعد از تخلیه نیروهای ترک از داخل خاک سوریه برخی کارشناسان و تحلیلگران معتقد هستند که دست ترکیه برای مداخله نظامی بیشتر در سوریه و گسترش همکاری های خود با ائتلاف ضد داعش باز تر خواهد شد.
پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا اقدام اخیر ترکیه را می توان اقدامی در راستای هموار کردن راه برای اقدام نظامی بیشتر این کشور در خاک سوریه در آینده دید، گفت: الان خیلی زود است که با یک عملیات نظامی درباره سیاست دراز مدت ترکیه در قبال سوریه قضاوت کنیم.
وی افزود: با اینحال تجاوز نظامی به خاک سوریه رویه ای خطرناک است که می تواند تبعاتی به همراه داشته باشد که ممکن است در دراز مدت به ضرر ترکیه باشد. همچنین درباره میزان همکاری کردهای سوریه با ترکیه در این عملیات نظامی گزارش های ضد و نقیضی منتشر شده اند. اگر واحد دفاع مردمی کردهای سوریه با ترکیه همکاری کرده باشد این اقدام بیانگر تغییرات عمده در روابط ترکیه و کردهای سوریه است.
انتصار در خصوص این موضوع که با اشاره به گزارش های منتشر شده درباره همکاری نیروهای دفاع مردمی کردهای سوریه با ترکیه و هموار کردن شرایط برای اقدام نظامی ارتش ترکیه در خاک سوریه درحالیکه پیشتر دولت ترکیه کردهای سوریه را گروهی تروریستی می نامید، آیا این آب شدن یخ روابط بین دولت ترکیه و کردهای سوریه می تواند موجب تسهیل اقدامات نظامی ترکیه و متحدانش درخاک سوریه شود گفت: همانطور که قبلا اشاره شد نمی توانم صحت گزارش ها درباره همکاری ترکیه و کردهای سوریه را تایید کنم و درباره آن تضمین دهم اما اگر این همکاری ها درست باشند و صحت داشته باشند این همکاری ها شرایط را برای عملیات نظامی ترکیه و متحدانش در داخل خاک سوریه و هماهنگی های بیشتر با قدرت های خارجی آسانتر خواهد کرد.
این استاد دانشگاه آلاباما درباره تاثیر آب شدن یخ روابط ترکیه و کردهای سوریه در حل و فصل مسایل کردهای ترکیه با دولت این کشور گفت: قطعا هرگونه آب شدن یخ در روابط بین ترکیه و سازمان های کرد در منطقه بر روابط دولت ترکیه با کردهای این کشور تاثیرگذار خواهد بود.
با اینحال مسائل کردها در ترکیه دینامیک خود را دارا است و مشکلات کردهای داخل ترکیه صرفا با بهبود روابط دولت ترکیه با کردهای خارج از این کشور از بین نخواهد رفت زیرا اگر چنین بود باید روابط نزدیک ترکیه با دولت اقلیم کردستان عراق موجب می شد تا الان روابط کردها و ترک ها در ترکیه بهبود یابد.
گفتگو از پیمان یزدانی
نظر شما