به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری گلستان، نخستین جلسه کارگروه ساماندهی و مدیریت بنادر و سواحل استان گلستان به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار و با حضور مدیرکل سواحل و بنادر کشور و فرمانداران شهرستانهای بندرگز، بندرترکمن، گمیشان و دیگر مدیران در محل سالن جلسات معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری برگزار شد.
مدیرکل سواحل و بنادر کشور در این جلسه به ارایه نتایج مطالعات ICZM در استان گلستان پرداخت و گفت: ICZM به معنای طرح جامع مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی کشور است که با مشارکت 17 ارگان حدود 8 سال و در سه مرحله کار مطالعاتی بر روی آن انجام شده است.
محمدرضا الله یار گفت: ICZM و یا بعبارتی مدیریت یكپارچه مناطق ساحلی یك فرآیند مستمر و پویاست كه براساس آن تصمیمات لازم جهت بهرهبرداری صحیح، توسعه موزون و حفاظت از نواحی ساحلی و دریایی و منابع آن اتخاذ میگردد.
وی افزود: طول سواحل کشور با دقت 1:25.000 حدود 5800 کیلومتر است که از این میزان 890 کیلومتر در شمال کشور و 4900 کیلومتر در جنوب کشور واقع است و از مجموع کل سواحل کشور حدود 840 کیلومتر آن پیرامون جزایر توزیع شده است و استان های گیلان، مازندران، گلستان، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان در زمره 7 استان ساحلی کشورمان محسوب می شوند.
وی همچنین نوسانات سطح آب دریای خزر، فرسایش و رسوب گذاری سواحل، تجاوز به حریم دریا با احداث سازه های ساحلی، دریایی، نبود دسترسی همگانی به دریا، آلودگی آب های دریا (آلاینده های خانگی، صنعتی و کشاورزی) تهدید زیستگاه های گونه های کمیاب و نادر، نابسامانی های ناشی از تداخل وظایف و ماموریت های دستگاه های مرتبط، نبود رژیم حقوقی مشخص را از جمله چالش های سواحل دریای خزر دانست.
وی گفت: از نظر ژئوپلتیك و ژئواستراتژیك جزو کرانه های حساس سواحل کشور محسوب میشود و خوشبختانه ما در گلستان در مقایسه با دیگر استانهای ساحلی مشکلات کمتری را تاکنون داشته ایم.
وی در بخش دیگری ازسخنان خود گفت: به دلیل مسایل زیست محیطی و تبادل آب خلیج گرگان و دریای خزر امکان فعالیتهای تجاری در داخل خلیج گرگان میسر نیست.
الله یار همچنین دریاخواری و ساخت و سازغیرمجاز را یکی از دیگر معضلات و دغدغه خاطرها دانست و گفتک درمقایسه با دیگر استانهای ساحلی گلستان کمتر با این معضل مواجه است.
معاون هماهنگی امورعمرانی استاندار بابیان اینکه در حوزه سواحل دغدغه خاطرهای بسیار زیادی وجود دارد گفت: محدوده مرز رسمی سواحل استان گلستان با احتساب جزیره آشوراده بسیار بیشتر از آمار رسمی موجود است.
رضا مروتی با ابراز تاسف از اینکه دو شهربندرگز و بندرترکمن با توجه به اینکه ماهیت ایجاد و تشکیل آنها فعالیتهای بندری و تجاری ساحلی بوده است گفت: هم اکنون این شهرها متاسفانه این کاربریها را ندارد و تقریبا از حیث انتفاع خارج شده اند.
وی افزود: گرچه شاید طول نوار ساحلی ما چندان گسترده نباشد ولیکن انتظارات فراوانی جهت حداکثر استفاده و کارایی از همین مقدار اندک وجود دارد.
مروتی گفت: طرح ICZM کار بسیار جامع و کاملی جهت مدیریت یکپارچه سواحل و پرهیز از موازی کاری است که طرح آمایش و ارزیابی استان نیز منطبق با کاربریهای تعریف شده در طرح ICZM بویژه شیلات و گردشگری است.
وی با تاکید بر اینکه با هرگونه دریاخواری و ساخت و سازغیرمجاز به شدت برخورد خواهیم کرد گفت: مشخص نبودن دقیق حریم و سواحل، عقب نشینی آب دریا در سطح سواحل باعث شده بسترهای جدیدی سر از دریا بیرون آورد و برخی به فکر سودجویی و استحصال زمین از دریا بیافتند.
وی همچنین جزیره آشوراده را از جمله قطب های مهم گردشگری استان دانست و گفت: رسیدگی و توجه به رفع مشکلات مربوط به این جزیره از جمله مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان بوده است.
مروتی تاکید کرد: هر گونه استفاده و بهره برداری از سواحل قطعا با رویکرد توسعه پایدار و استفاده بهینه از ظرفیت و پتانسیل های آن است و سعی میکنییم که پنجره واحدی را برای توسعه سرمایه گذاری در استان به وجود آوریم.
معاون عمرانی استاندار و رئیس کارگروه استانی مدیرت سواحل استان همچنین گفت: ما به دلیل نوپا بودن نیازمند استفاده از تجربیات بقیه استانها در زمینه مدیریت و استفاده بهینه و نگهداشت سواحل هستیم و این کارگروه چراغ راهی است تا هدایت لازم را هم برای مردم و هم مسئولان داشته باشیم.
در ادامه این جلسه فرمانداران شهرهای ساحلی استان و دیگر مدیران به بیان دغدغه خاطرها و انتظارات خود درخصوص سواحل، بنادر و کشتیرانی پرداختند و تصمیمات لازم جهت پیگیری و رفع معضلات موجود گرفته شد.
پسروی آب دریا و نیاز به لایروبی، پراکندگی تصمیم گیریها و مدیریتی، احیای بندرسبزتجاری گمیش تپه،ضرورت آموزش بیشتر مسئولان و کارشناسان مرتبط، شکل گیری بیشتر و ملموس تر فعالیتهای تجاری، مشکلات بازرگانان استان در بندرامیرآباد از جمله مهمترین این موارد بود.
نظر شما