به گزارش خبرنگار مهر، مراسم نکوداشت کامران فانی کتابدار و مرجع نگار ظهر امروز دوشنبه ۵ مرداد با حضور چهره های فرهنگی و مسئولان کشور در کتابخانه ملی برگزار شد.
غلامرضا امیرخانی معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این برنامه گفت: به نوعی ترجمههای آقای فانی نگاه کنید! واقعا ترجمه های ایشان فوق العاده هستند. توازن در این ترجمه ها موج می زند. اصولا مترجم ها دوست دارند در ابتدای کار یا خود را معرفی کنند یا نویسنده اثر. اما آقای فانی سریع به اصل مطلب می پردازد و مقالات متعددی هم دارد که دهه ۶۰ به بعد در مجله نشر دانش چاپ شدند و ارزش بسیار زیادی دارند. زمانی که اینترنت نبود، مقالات آقای فانی واقعا جاهای خالی را پر می کرد. چون ایشان بسیار محققانه و دقیق می نوشت. فرهنگ دانش گستر ۱۸ جلدی و خلاصه یک جلدی اش هم که از دیگر کارهای ماندگار ایشان است.
وی افزود: کامران فانی در مجموع، کم حرف است ولی وقتی صحبت میکند، سخنی به گزاف نمی گوید. یکی از خاطراتم از ایشان این است که یک بار می خواستم آزمایشش کنم و ببینم از سینما هم سررشته دارد یا خیر. فیلمی کلاسیک به نام «رودخانه بی بازگشت» دیده بودم و وقتی پیش آقای فانی بودم گفتم به تازگی فیلمی کلاسیک با این نام دیده ام. ایشان گفت: بله خیلی سال پیش با مادرم این فیلم را درسینما دیده ام. یک بار دیگر وقتی مدتی از این گفتگو گذشته بود، فیلم «داگویل» را دیده بودم و می خواستم ببینم آقای فانی فیلم های جدید هم می بیند یا نه. وقتی اسم فیلم را گفتم، گفت: بله کارگردانش فیلم خوب و خاصی ساخته است.
معاون کتابخانه ملی در ادامه گفت: یک خاطره هم از تحلیل های جامعه شناسانه آقای فانی دارم. سال ۸۴ وقت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بود؛ زمانی که انتخابات دومرحله ای شده بود. کمی پیش از برگزاری مرحله دوم انتخابات، آقای فانی به من گفت: انتخابات، طبقاتی شده است. من عمق این جمله را آن زمان متوجه نشدم ولی معنی این جمله را من و همه بعد از گذشت ۸ سال فهمیدند و متوجه نعمات این ۸ سال شدند!
امیرخانی در پایان سخنانش گفت: نکته پایانی ام درباره وضع اسفناک مقالات علمی پژوهشی است. آقای فانی یک مقاله علمی پژوهشی ندارد. یا همه چیز الکی و مصنوعی شده و یا استغفرالله آقای فانی سواد ندارد. این نوع مقالات تبدیل به مقدمه برای پایاننامهها شدهاند و موجب همان وضعی شدهاند که آقای مسجدجامعی به آن اشاره کردند که مقابل دانشگاه تهران پایان نامه می فروشند. امیدوارم حاضران در برنامه، فکری برای این وضعیت بکنند.
در ادامه پیام بهاءالدین خرمشاهی برای گرامیداشت کامران فانی قرائت شد.
جامعیتی که آقای فانی دارد، برایم حیرت آور است
آیت الله مصطفی محققداماد رئیس بنیاد موقوفات افشار دیگر سخنران این برنامه بود که گفت: متاسفانه یک جریان بد در ادبیات ما در حال رخ دادن است و آن این است که جامعیت دارد نقص میشود. یعنی کسی که در چند رشته اطلاعات دارد و این یک نکته منفی است. زیرا نباید به آنانی که برای ما مجموعهای از معارف را گرد آوردند، ناسپاسی شود. چه کسی منکر کارهای عظیم مرحوم مصاحب و دهخداست؟ یا کاری که پیش تر، علامه مجلسی انجام داد و در دوران معاصر، آقای بجنوردی؟ این کارها هرکدام، یک هنگامه هستند. جای تاسف است که این روزها اگر برای مردی بزرگ در حقوق یا ریاضیات، غزل بخوانیم یا حسین کرد شبستری، برایش فرقی نمیکند. یا بالعکس، اگر فیلسوفی بخواهد نامه ای حقوقی بنویسد، معلوم است که چیزی در این باره نمی داند.
وی گفت: جامعیتی که آقای فانی دارد، برایم حیرت آور است. جالب بود که یک بار کتابی را به چاپ رسانده بودم و می خواستم آن را به آقای فانی تقدیم کنم. زمان زیادی از چاپ کتاب نمی گذشت و وقتی کتاب را برایش بردم، گفت من این کتاب را خوانده ام. فانی گزافه گو و گزافه نویس نیست؛ با این که اهل تشویق است. خانم ها، آقایان، نمی دانید این گزافه گویی ها چقدر مضر است و چه ضربه هایی می زند. حرف زدن درباره دیگری هم حدی دارد و تعریف و فحش دادن حد مشخصی دارد. اگر می خواهید به کسی فحش هم بدهید، گزافه گویی نکنید! اما کسانی را می بینیم که که به توزیع عادلانه فحش هم معتقد نیستند و همه چیز را به یک نفر نسبت می دهند. گزافه گویی ها، به فرهنگ ما ضربه خواهد زد.
این محقق در بخش پایانی سخنانش گفت: پیشنهاد میکنم از آقای فانی بخواهیم جزوه ای به نام «آموزش کتابخوانی» تهیه کند تا نسل جوان با مطالعه اش متوجه شود که باید چگونه مطالعه کند. و همچنین در آن توضیح داده شود که نسل جوان چگونه ممکن است به مطالعه علاقه مند شود. اما این نکته را هم بگویم که آقای فانی؛ این که می گویند قدر شما را نمیدانند، قبول ندارم چون من قدر شما را می دانم و خطاب به شما می گویم: فلک به مردم نادان دهد زمام مراد/ تو اهل فضلی و دانش همین گناهت بس.
پوری سلطانی از پایهگذاران علوم کتابداری و اطلاعرسانی در کشور، نیز با کمک دختر خود روی سن برگزاری برنامه آمد و گفت: یک بار به آقای فانی گفتم وقتی آقای خرمشاهی این قدر می نویسد، تو چرا نمینویسی؟ او هم گفت اگر بنویسم، از خواندن باز میمانم. این است که به آقای فانی دایره المعارف متحرک می گوییم.
بخش بعدی این مراسم نیز به قرائت بیانیه انجمن کتابداری و اطلاع رسانی اختصاص داشت.
نظر شما