نوشاد رکنی، رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی موزه ملک در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: ما فتوننامه همه اصناف، از بنا و نانوا و بقال را داریم اما تاکنون فتوتنامه معماری نداشته و نمیدانستهایم معماران چگونه کار میکردهاند و رسم و رسومشان چگونه بوده؛ چطور نقشه میکشیده و طراحی میکردهاند و یک سری سوالات دیگر. اما با کشف این لوح معماری به فتوتنامه معماران دست پپیدا کردهایم.
به گفته وی، پیشینه این لوح مشبک شطرنجی چوبی با روکش روغنی(لاکی) به میانههای دوره قاجار برمیگردد و دارای رقمی به سال ۱۳۰۹ هجری قمری است. نوشتههای کتیبه دورتادور این لوح بیانگر آن است که این اثر تاریخی، یک «فتوتنامه معماری» یا دستکم بخشی از آن است.
رکنی، این لوح معماری را منحصربهفرد دانست و افزود: اثر تاریخی «لوح رسم معماری»، آنگونه که مستندات تاریخی نشان میدهد بدیل و نمونهای در ایران ندارد و یگانه نمونه از این سند تاریخی در کشور به شمار میآید. در حاشیه دورتادور این لوح معماری، کتیبهای به خط شکستهنستعلیق خفی درج شده است. بررسی فنی کارشناسان کتابخانه و موزه ملی ملک نشان میدهد این کتیبه از آغاز جزیی از لوح بوده است.
رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی موزه ملک، اهل فتوت مرامنامههایی داشتند که به «فتوتنامه» معروف بوده و میثاق مکتوب میان شاگرد و استاد به حساب میآمده است. کسی که در حلقه فتوت درمیآمد، مقید بود فتوتنامه را رعایت کند. معماری که ساختن این لوح را سفارش داده، خواسته است فتوتنامه او را در حاشیه لوح بنگارند تا پیوسته آن را پیش چشم داشته باشد.
نمایشگاه نهمین تک اثر کتابخانه و موزه ملی ملک با موضوع «لوح رسم معماری»، بخشی از برنامههای نخستین موزه وقفی- خصوصی ایران و یکی از شش کتابخانه بزرگ کشور در حوزه نسخههای خطی در هفتمین جشنواره ماه هشتم است که در روز چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ در مکان نمایشگاه تک اثر این موقوفه گشایش خواهد یافت.
نظر شما