به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «آینده ذهن» با عنوان فرعی «جستجوی علمی برای شناخت، افزایش توانایی و پیشرفت ذهن»، نوشته میچیو کاکو با ترجمه محمداسماعیل فلزی توسط نشر ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است.
میچیو کاکو استاد فیزیک و یکی از بنیان گذاران «نظریه ریسمان» است و در این کتاب به پیچیده ترین موضوع مطرح در جهان علم یعنی مغز انسان پرداخته است. او در این اثر، تحقیقات مختلف و شگفت آوری را که در نقاط گوناگون جهان برپایه جدیدترین پیشرفت های علوم اعصاب و فیزیک انجام شده اند، بررسی کرده است. کتاب پیش رو از روی نسخه اصلی که در سال ۲۰۱۴ توسط انتشارات Doubleday منتشر شده است.
نویسنده در مقدمه کتاب آورده است: باید تاکید کنم که من متخصص علوم اعصاب نیستم، بلکه فیزیکدانی نظری ام که به فلسفه ذهن علاقه دارم. امیدوارم مزیت بررسی مسئله از دید یک فیزیکدان بتواند بر عمق دانش ما بیفزاید و درک تازه ای از آشناترین و در عین حال غریب ترین پدیده موجود در کیهان یعنی مغز ارائه دهد.
پیشگفتار کتاب، ۴ بخش با عناوین «انقلاب دوگانه»، «تقویت ذهن»، «بیماران روانی» و «چه عاملی این انقلاب را پیش می برد؟» را شامل می شود. مطالب کتاب نیز در ۳ بخش اصلی «ذهن و خودآگاهی»، «ذهن در برابر ماده» و «خودآگاهی تغییریافته» تدوین شده اند.
بخش اول کتاب در پی تبیین دو مفهوم کلی «واکاوی ذهن» و « خودآگاهی از دیدگاه فیزیکدان» است. «تله پاتی: دارید به چه چیزی فکر می کنید؟»، «تله کینزی: چیرگی ذهن بر ماده»، «ساخت سفارشی حافظه و افکار» و «مغز اینیشتن و ارتقای هوش ما» هم مطالب مربوط به بخش دوم کتاب هستند.
بخش سوم هم شامل این عناوین می شود: «درون رویاهای شما»، «آیا می توان ذهن را کنترل کرد؟»، «حالات تغییریافته خودآگاهی»، «هوش مصنوعی و خودآگاهی سیلیکنی»، «مهندسی معکوس مغز»، «آینده: ذهن ورای ماده»، «ذهن همچون انرژی ناب»، «ذهن موجودات بیگانه» و «نکات پایانی». در بخش پیوست کتاب هم مطالبی درباره خودآگاهی کوانتومی، خودآگاهی کیهانی و جهان های چندگانه و مغز کوانتومی درج شده است.
در قسمتی از این کتاب می خوانیم:
هرچند حیوانات می توانند فهم مناسبی از موقعیت خود در فضا داشته و تا حدودی در برابر دیگر اعضا هوشیار باشند، معلوم نیست آیا می توانند به طور سازمان یافته برای آینده برنامه ریزی کنند و تصوری از «فردا» داشته باشند یا خیر. بیشتر حیوانات، حتی حیوانات اجتماعی که مجهز به سیستم پیشرفته لیمبیک اند در برابر موقعیت هایی مثل حضور شکارچی یا جفت های بالقوه بیشتر با تکیه بر غریزه پاسخ می دهند تا برنامه ریزی سازمان یافته برای آینده.
مثلا پستانداران در زمستان برنامه خاصی برای خواب زمستانی ندارند و عمدتا بر اساس غریزه به هنگام افت دما به خواب می روند. نوعی حلقه بازخورد برای تنظیم خواب زمستانی وجود دارد. خودآگاهی آن ها تحت شعاع پیام هایی است که از حواس می رسد. هیچ گونه شواهدی دال بر این که آن ها برای فرورفتن به خواب زمستانی طرح ها و نقشه های گوناگونی را بررسی کنند، نداریم. شکارچی ها وقتی از هوش و حیله و راه رفتن آرام و بی صدا برای غافلگیر کردن طعمه استفاده می کنند در حال پیش بینی آینده اند. اما این برنامه ریزی غریزی و محدود به مدت زمستان شکار است. پریمات ها (نخستی ها) می توانند (مثلا برای پیدا کردن غذا) نقشه های کوتاه مدت بکشند. اما هیچ دلیلی در دست نداریم که آن ها قادر به برنامه ریزی به مدت بیش از چند ساعت باشند...
این کتاب ۴۷۲ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۲۴۰ هزار ریال منتشر شده است.
نظر شما