۲۳ بهمن ۱۳۹۴، ۹:۳۵

سالروز وقوع تلخ‌ترین حادثه فوتبال کشور؛

حادثه بمباران زمین فوتبال «چوار» در حسرت ثبت ماند

حادثه بمباران زمین فوتبال «چوار» در حسرت ثبت ماند

ایلام-۲۳ بهمن ۱۳۶۵ روز تلخ در فوتبال کشورمان؛ ۲۹ سال پیش زمین فوتبال «چوار» در استان ایلام در حین برگزاری یک مسابقه فوتبال بمباران شد و ۱۵ ورزشکار در این حادثه شهید شدند.

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: استان ايلام در طول هشت سال جنگی تحميلی، آماج حملات رژيم بعث عراق قرار گرفت، اما مردم دلاور اين استان تا آخرين لحظه پايداری کرده و از آب‌وخاک و شرف و ناموس مملکت دفاع کردند.

۲۳ بهمن ۱۳۶۵ روزی تلخ در تاریخ دفاع مقدس در استان ایلام و ورزش کشور است زیرا در این روز هواپیماهای نظامی عراق افراد بی‌گناه را درحالی‌که مشغول بازی فوتبال بودند با موشک نشانه گرفتند و ۱۵ ورزشکار در این حادثه شهید شدند این در حالی است که نامی از این حادثه در تقویم ثبت‌نشده است.

 ۲۹ سال پیش، زمین فوتبال «چوار» در استان ایلام در حین برگزاری یک مسابقه فوتبال بمباران شد، درحالی‌که هنوز ۳۵ دقیقه از زمان بازی باقی‌مانده بود و همه متمرکز روی یکی از دروازه‌ها منتظر زدن ضربه کرنر بودند، زمین فوتبال چوار زیر آتش جنگنده‌های بعثی، آسمانی شد و ۱۵ شهید و شش جانباز سند مظلومیت مردم بی‌دفاع ایلام را امضا کرد.

شهادت ۱۰ فوتبالیست، سه  کودک، یک داور، یک تماشاگر حاصل هجوم ناجوانمردانه دژخیمان صدام بود و اتفاقی تلخ در تاریخ ورزشی کشورمان رقم خورد.

شرح رویداد

در ۲۳ بهمن‌ماه سال ۱۳۶۵، تیم‌های فوتبال «منتخب چوار» و «منتخب جوانان استان ایلام» اقدام به برگزاری مسابقه در شهر چوار کردند، نیمه اول این مسابقه با پیروزی ۲ بر۱ تیم جوانان استان به پایان رسید. در بین دونیمه شهید حسین هزاوه مربی و بازیکن تیم منتخب چوار به بازیکنان گفت فرض کنید در خط مقدم جبهه هستید. با شجاعت و شهامت بجنگید گویی می‌دانست واقعه‌ای عظیم درراه است.

درحالی‌که حدود ۱۰ دقیقه از نیمه دوم گذشته بود، هواپیماهای دشمن بعثی با انواع و اقسام بمب‌ها، زمین فوتبال را تبدیل به خط مقدم واقعی کردند. شهید هزاوه که خودش یک پاسدار بود، لحظاتی قبل از بمباران سعی کرد با فریادهای خود همه را روی زمین بخواباند.

تعدادی از بازیکنان بر روی زمین خوابیدند و درحالی‌که شهید هزاوه سعی می‌کرد بقیه بازیکنان را نیز مطلع کند، به سمت فرزند خود رفت و او را به بغل گرفت تا از بمباران در امان بماند. شاید شهید هزاوه می‌خواست این فرزند عزیزش را حفظ کند تا سال‌ها بعد، این واقعه را به نسل‌های فعلی منتقل کند.

در این روز خونین یونس تلوکی، مجتبی ناصری، علی نجات کرمی، علی عباسی، محمد کمالوندی، جهانگیر کاوه، عبدالرزاق مهدیه، صید محمد زارعی ، حسین هزاوه( بازیکنان فوتبال)، حمیدرضا رضایتی ( داور مسابقه)، مراد آذرخش، خلیل مظفری، سجاد مظفری، محمدجواد مظفری، امجد حیدری(تماشاگران مسابقه) به شهادت رسیدند و علی قیطاس، رحمت محمود، الیاس گهرسودی، گل مراد فاضلی، فرمان فولادوند و سلمان کرد( بازیکنان فوتبال) به‌افتخار شهادت نائل شدند.

وعده‌هایی که برای ثبت و ماندگاری این واقعه عملیاتی نشد

زریبافان رئیس پیشین سازمان بنیاد شهید کشور، سعیدلو رئیس پیشین سازمان تربیت‌بدنی سابق و علی کفاشیان رئیس فدراسیون فوتبال کشور در سال‌های گذشته در بازدید از این زمین برای احداث یک ورزشگاه مجهز و ساخت یادمان قول مساعد دادند ولی به آن عمل نکردند، متأسفانه هم‌اکنون نیز مسئولان ذی‌ربط حتی از نصب یک تابلو در ورودی شهر چوار به‌طرف این زمین فوتبال لاله‌گون، دریغ کرده و هیچ کوششی برای معرفی این واقعه حساس از خود نشان نمی‌دهند.

حادثه‌ای که در سال‌های اخیر توانست تا حدی توجه مسئولان ورزش کشور را جلب کند، طوری که با حضور مسئولان وقت تربیت‌بدنی کشور و معاونان رئیس‌جمهور در سال ۸۹، تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه بین «بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور»، «سازمان تربیت‌بدنی کشور» و «استانداری ایلام» منعقد و هر سه دستگاه متعهد شدند که «با تدوین برنامه‌هایی ضمن تلاش برای توسعه و ترویج ایثار و شهادت در قالب فعالیت‌های ورزشی، نسبت به احداث مجموعه‌ فرهنگی و ورزشی شهدای زمین فوتبال چوار در مدت سه سال از محل اعتبارات عمرانی دولت و  سهم استانی و ملی متمرکز مبادرت کنند،؛ همچنین ساخت یادمان و موزه‌ شهدای ورزشکار کشور در کنار این مجموعه، نصب تندیس یادبود شهدای زمین فوتبال چوار در ورودی ورزشگاه آزادی و سنگ‌نوشته‌ای در مراکز AFC  و FIFA   و... از دیگر اقداماتی بود که بایستی انجام می‌شد.» تعهداتی که تاکنون عملی نشده و پس از گذشت چند سال، باوجودی که روند ساخت این مجموعه آغازشده است، اما عملیات ساخت آن به‌کندی صورت گرفته و معلوم نیست جوانان این دیار بایستی چند سال دیگر در انتظار حضور مسئولان قیچی به دست بالباس و گرم‌کن ورزشی باشند و این مجموعه به بهره‌برداری برسد؟

شنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۳؛ گودرزی: ۲۳بهمن‌ماه باید به‌عنوان روز شهدای ورزشکار در تقویم کشور ثبت شود

سال گذشته نیز محمود گودرزی وزیر ورزش طی پیامی به مناسبت سالروز شهدای زمین فوتبال چوار و شهیدان ورزشکار استان ایلام اظهار امیدواری کرد تا ۲۳ بهمن‌ماه به‌عنوان روز شهدای ورزشکار در تقویم رسمی کشور ثبت شود.

وی اظهار امیدواری کرد تا با برنامه‌ریزی مناسب و اتحاد و همدلی بین مسئولان محترم استان، سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران ، سازمان بسیج ورزشکاران، فدراسیون فوتبال و سایر سازمان‌ها و نهادهای مسئول در استفاده از ظرفیت‌های مردمی بتوانیم واقعه چوار را نه‌تنها در بعد ملی بلکه در بعد بین‌المللی نیز به بهترین وجه ممکن انعکاس دهیم و روز ۲۳ بهمن‌ماه به‌عنوان روز شهدای ورزشکار در تقویم رسمی کشور ثبت شود.

چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۲؛ مجتمع ورزشی شهدای چوار امسال اجرایی می‌شود

دو سال پیش نیز وعده‌هایی برای ساخت یک مجتمع ورزشی در محل این حادثه از سوی مسئولان کشوری و استانی داده شد، فرزاد فتاحی مدیرکل سابق تربیت‌بدنی استان ایلام در آن روز اظهار داشت: کلنگ مجتمع ورزشی شهدای چوار ماه گذشته به زمین زده‌شده است.

فتاحی افزود: برای اجرای این طرح اعتباری بالغ‌بر ۳۵۰ میلیون تومان از محل اعتبارات وزارت ورزش و جوانان هزینه خواهد شد.

وی ادامه داد: عملیات اجرایی این طرح آغاز و فاز اول این طرح امسال اجرایی می‌شود و فاز دوم آن در سال آینده احداث و به بهره‌برداری می‌رسد.

امروز جمعه ۲۳ بهمن‌ماه ۱۳۹۴؛ خبری از هیچ‌یک از وعده‌ها نیست

درحالی‌که هرسال در این مناسبت همایش‌هایی با حضور مسئولان کشوری در محل حادثه زمین فوتبال چوار برگزار می‌شود و وعده‌هایی برای ساخت یادمان، مجتمع ورزشی داده‌شده هنوز هیچ‌کدام از این وعده‌های عملیاتی نشده است.

حجت‌الاسلام جواد الیاسی، امام‌جمعه چوار در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هشت سال دفاع مقدس سراسر قهرمانی و رشادت و جان‌فشانی بود و جوانان از این رشادت‌ها و فداکاری‌ها رزمندگان الگو بگیرند.

وی بیان داشت: از واقعه زمین فوتبال چوار ۲۹ سال گذشته است و وظیفه ما بازگویی و اتفاقات و رخدادهای این واقعه عظیم است که در سطح بین‌المللی به جهانیان شناخته شود.

امام‌جمعه چوار بابیان اینکه واقعه زمین فوتبال یک سند برای مظلومیت مردم دلاور کشورمان است، افزود: پیام ۲۳ بهمن ۶۵ اوج زیبایی و شکوهی است که ورزشکاران ما با شهادت خود برای تبدیل این روزبه نام روز ورزش و شهادت ثبت کردند و می‌توان این روز را در تقویم جمهوری اسلامی ثبت کرد که‌برگ زرینی در افتخارات ملی است.

الیاسی از مسئولان خواست تا علاوه برساختن یادمان و مجتمع ورزشی در این مکان این روز را در تقویم ملی ثبت کنند.

 

کد خبر 3050190

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha