به گزارش خبرنگار مهر، تلويزيون به عنوان رسانه اي فراگير از جايگاه خاصي در ميان اقشار مختلف مردم برخوردار است كه همين ويژگي مي تواند ابزاري براي تأثيرگذاري مطلوب، فرهنگسازي و جهت دهي مناسب و شايسته قرار گيرد .
در دنياي امروز كه به واسطه دستيابي به تكنولوژيهاي فراگير جوامع در معرض تهديدهاي مختلف فرهنگي، اجتماعي و سياسي قرار دارند، نقش مؤثر تلويزيون بيش از پيش احساس شده و انتظار مي رود كه در اين راستا فعاليتهايي داشته و به خوبي در موقعيت مقابله و دفاع قرار گيرد .
عملكرد مناسب اين رسانه شرايطي را فراهم مي كند تا اقشار مختلف مردم و به ويژه جوانان جلب و جذب رسانه هاي بيگانه نشده و با حفظ و ارتقاء جايگاه خود به عنوان رسانه ملي كشور ، علاوه بر سرگرمي، در راستاي ارائه اطلاعات و آگاهيهاي لازم و همچنين آموزشهاي فرهنگي و اجتماعي نيز مفيد و مؤثر واقع شود .
صداوسيما در حال حاضر با هفت شبكه تلويزيوني فعاليت گسترده اي در ارائه برنامه هاي تصويري دارد ، كه برنامه هاي ديني و فلسفي نيز هر چند كمرنگ، در ميان آنها ديده مي شوند .
شك نيست كه تلويزيون براي جلب و جذب مناسب مخاطب و تأثيرگذاري مناسب مي بايست به شرايط روز توجه كرده و مطابق با خواستهاي روز جامعه و رفع نيازهاي عمومي در عرصه هاي مختلف از جمله دين و انديشه فعاليت داشته باشد . داشتن تنوع و جذابيت از قابليتهايي است كه برنامه هاي تلويزيوني از جمله برنامه هاي حوزه دين و انديشه نيز با برخورداري از آنها مي توانند در جذب مخاطب عام و خاص مؤثر بوده و سازنده واقع شوند .
برنامه هاي تلويزيون در اين حوزه طي چند سال اخير و به ويژه با راه اندازي شبكه چهار سيما كه شبكه اي تخصصي است، افزايشي نسبي داشته است .
اين شبكه فرودين سال 1375 بر اساس تصميمات اتخاذ شده سازمان صداوسيما براي رفع نيازهاي مخاطبان خاص راه اندازي شد .
انگيزه اساسي چنين تصميمي تهيه و تدارك برنامه هاي تلويزيوني با پشتوانه تحقيقي غني تر و تحليلي تر بوده است . همچنين نظر بر اين بوده كه شبكه بتواند بستري براي رشد و تعميق افكار و انديشه هاي مختلف در جهت ارتقاء انديشه ورزي باشد .
شبكه چهار شبكه اي است كه براي طرح پاسخگويي گفتگو و نقد علمي نو و البته تخصصي موضوعات علمي، فرهنگي، ديني، اجتماعي، اقتصادي و سياسي براي فرهيختگان و دانش پژوهان با رويكرد اطلاع رساني، آموزش و ارتقاء سطح تحليل مخاطبان در سراسر كشور و در همه قالبها راه اندازي شده است .
گسترش روحيه دانش دوستي، مطالعه، تفكر، پژوهش، نقادي، گسترش نگاه ديني به علم، گسترش دين باوري در مخاطبان، افزايش گرايش مخاطبان به نظام ديني، همگرايي انديشمندان و متفكران اسلامي از ديگر اهدافي است كه شبكه چهار سيما دنبال مي كند .
اين شبكه داراي گروههاي تخصصي دانش، فرهنگ و انديشه ديني، مستند، ادب و هنر، اجتماعي، اقتصادي و سياسي است كه برنامه هاي شكبه را تهيه و توليد مي كنند .
تعميق و تقويت معرفت مخاطبان به انديشه هاي والاي ديني و انديشه هاي نو در عرصه ديني و همچنين تعميق مباني معرفتي نظام اسلامي در ميان مخاطبان از جمله اهداف پيش بيني شده براي گروه فرهنگ و انديشه اسلامي در شبكه چهار سيما است .
اين گروه در راستاي تقويت گرايش مخاطبان به انديشه هاي ديني، مباني اسلام ، ولايت فقيه و نيز ايجاد فضاي گفتگو، نقد، نظر و تضارب آراء در عرصه دين به فعاليت و برنامه سازي پرداخته است كه با مشاركت صاحبنظران و فرهيختگان و با ايجاد و گسترش رفتار ديني در روابط فردي و مناسبات اجتماعي و نيز گسترش فرهنگ مطالعه و پژوهش درعرصه انديشه و معارف ديني برنامه هايي در قالبهاي متنوع توليد مي كند.
برنامه هايي چون آفاق ، ديدار با فرزانگان ، حكمت علوي، حكمت ناب رواق و معرفت شناسي از توليدات اين گروه هستند .
روشنفكر ديني، نشست مردمسالاري ديني و ليبرال دموكراسي، نسبت عالم ديني و روشنفكر ديني، متدولوژي تعريف عالم ديني، مباحث بين روشنفكر ديني و عالم ديني و تفاوت بين روشنفكر ديني قبل و بعد از انقلاب از ديگر برنامه هاي تهيه شده در اين گروه است .
البته شك نيست با توجه به قابليتهاي موجود و نياز معنوي جامعه، رسانه تلويزيون و اين شبكه تخصصي بيشتر و جدي تر مي توانند به برنامه هاي حوزه دين و انديشه پرداخته و در راستاي فرهنگسازي مناسب، رشد ديدگاهها، ارائه انديشه هاي منطقي و صحيح و همچنين ايجاد تفكر خلاق، عملكرد بهتري داشته باشد .
براي آنكه نسل جوان امروز، به عنوان آينده سازان كشور به درستي تربيت و راهنمايي شده ، از تهاجمات مختلف نيز مصون بمانند، تلويزيون وظيفه مهمي بر عهده داشته و لازم است براي رسيدن به جايگاه مطلوب و تأثيرگذاري مناسب، با برنامه ريزي دقيق و صحيح در اين راستا حركت كند .
چنانچه رسانه ملي كشور فعاليت مثبت ، جذاب و تأثيرگذاري داشته باشد به خوبي مي تواند در بين جوانان نفوذ كرده و با ارائه الگوهاي مناسب ، ضمن جهت دهي مثبت به اين قشر، مانع كجروي ها شده و فرهنگ سازي ديني، اسلامي و ايراني مناسبي داشته باشد .
بازنگري در شيوه پرداخت و ارائه برنامه هاي ديني و انديشه اي رسانه فراگير سيما همراه با مطالعه، تحقيق، بكارگيري خلاقيت و مخاطب شناسي، دستاورهاي ارزشمندي براي تلويزيون داشته و اين رسانه فراگير را در انجام رسالتهاي خود موفق خواهد كرد .
اگر مي خواهيم جايگاه تلويزيون از يك رسانه صرفا سرگرم كننده ، آنهم در مقاطعي خاص خارج شده ، به عنوان يك دانشگاه در ميان اقشار مختلف نفوذ كرده و تأثيرگذار باشد ، مي بايست تغييراتي اساسي در برنامه سازي اين رسانه اعمال شود تا ارتقاء جايگاه آن را شاهد باشيم .
نظر شما