ستار هدايت خواه عضو كميسيون فرهنگي مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر اخلاق را مجموعه صفات ثابت انسان تلقي كرد كه فرد بدون تفكر و سنجش به آن مي پردازد. اعمالي كه فرد بر اساس فكر به خوبي يا بدي آن پي برده و در مرحله عمل خوبي يا بدي آن را نمي سنجد بلكه تنها عمل مي كند و اين صفات جزء خلق و خوي او مي شود كه مي تواند پسنديده و يا ناپسند باشد.
هدايت خواه با بيان اينكه اخلاق داراي تقسيماتي است و يكي از بخشهاي آن اخلاق اجتماعي است، ياد آور شد: نحوه رفتاري كه فرد در ارتباط با ديگران دارد، اخلاق اجتماعي گفته مي شود كه ممكن است متصف به صفات حسن يا صفات قبح باشد. چرا كه امكان دارد فرد در ارتباط با ديگران خوب يا بد رفتار كند.
عضو كميسيون فرهنگي مجلس تصريح كرد: آنچه در ارتباط و برخورد انسانها با ديگر همنوعان خود وجود دارد، رعايت حق و حقوق آنها است كه منجر به تعالي روحي و رشد فردي مي شود.
وي در تقسيم بندي حقوق به حق الناس، حق النفس و حق الله اشاره كرد و گفت: بايد حق ديگران را كاملا ادا كرد و از ضايع شدن حقوق ديگران برحذر بود، از سويي عمل به حق الناس نبايد منجر به ضايع شدن حق النفس يا حق الله شود. در واقع ضمن رعايت حق الناس بايد حق النفس و حق الله نيز رعايت شود.
وي به پايبندي به ارزشهاي اخلاقي اشاره كرد و ياد آور شد: اگر افراد يك جامعه قصد دارند به رشد و تعالي برسند، بايد به ارزشهاي اخلاقي كه يكي از آنها احسان و مهرورزي است، علاوه بر رعايت حقوق ديگران پايبند باشند تا زمينه هاي رشد، تعالي و تكامل افراد فراهم شود.
هدايت خواه با بيان اينكه يكي از فرامين خداوند احسان و نيكوكاري است، افزود: در يك جامعه اسلامي كه پايبندي به تعاليم ديني به صورت واضح وجود دارد، بايد اعضاي آن جامعه كه مانند پيوند يا حتي شديدتر از آن مانند يك روح و يك جان واحد هستند، در مقاطع مختلف با يكديگر رفتاري نيكوكارانه داشته باشند.
عضو كميسيون فرهنگي مجلس در ادامه ياد آور شد: از آنجايي كه ميان افراد جامعه نوعي پيوند روحي وجو دارد، بنابراين افراد در اين جامعه نبايد نسب به يكديگر بي تفاوت باشند و اگر غمي به آحاد جامعه برسد بايد به ديگر افراد نيز سرايت كند تا در سايه كمك و احسان به يكديگر شاهد جامعه اي سرشار از مهر و محبت باشيم.
نظر شما