به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر ، فرشاد مومني امروز در موسسه مطالعات دين و اقتصاد درباره اهداف و شرايط زندگي عالي نسب كه اولين سالگرد درگذشت وي روز پنج شنبه برگزار مي شود ، گفت : اگر وي در قيد حيات بود از سياستهاي اقتصادي فعلي كشور به دليل دور شدن از اهداف انتقاد مي كرد .
وي در پاسخ به سئوال مهر مبني بر اينكه اگر مرحوم عالي نسب درقيد حيات بود درباره اقتصاد كنوني چه نظري ارايه مي كرد، گفت : وي وضعيت كنوني اقتصاد را مورد انتقاد قرار مي داد اگر چه انتظار اتفاق يا حادثه اي خارق العاده را درحوزه اقتصاد ايران نداشت اما اصرار داشت ما رو به هدف حركت كنيم .
وي تصريح كرد : اگر وي در قيد حيات بود همانند سال 1368 به يكي از منتقدين تبديل مي شد، زيرا اين اقتصاد از بسياري از جهات رو به هدف حركت نمي كند.
فرشاد مومني اضافه كرد : مهمترين هدف مرحوم عالي نسب برقراري موازين عادلانه درمناسبات اقتصادي و اجتماعي در كنار ارتقاي توان توليد در رقابت هاي ملي بود و از نظر وي مسئله اساسي اين بود كه مديريت توسعه در ايران اين است كه اين سه مورد با هم همراه شوند .
وي اضافه كرد : به عبارتي ديگر، وي معتقد بود كه در عين داشتن مناسبات عادلانه اقتصادي و اجتماعي، ارتقاي توان رقابت ملي هم حاصل مي شود و اين درحالي است كه ارزيابي ها نشان مي دهد كه هم اكنون به هيچ يك از اين نمونه ها توجه كافي نمي شود .
به گفته وي ، مرحوم عالي نسب متولد سال 1296 هجري شمسي بود و در سال 1384 در سن 88 سالگي از دنيا رفت.
وي گفت : تحصيلات آكادميك وي بعد از ديپلم ، تحصيل دانشگاهي حسابداري پيشرفته بود.
فرشاد مومني درباره اهداف اقتصادي پدر صنعت ايران گفت : وي در يك دوره 50 ساله به طور منظم مسائل اقتصادي ايران را دنبال مي كرد و نگاهي تركيبي نيز به اين موضوع داشت .
وي افزود : مرحوم عالي نسب از نظر روان شناسي تحت تاثير منطق تاريخي آلمان بود و معتقد بود مسائل اقتصادي ايران را نمي توان جداي از ديگر مسائل تاريخي درك كرد .
مدير عامل موسسه دين و اقتصاد اضافه كرد : مرحوم عالي نسب شناخت عميقي از مسائل ايران را داشت و مهمترين رسالت يك اقتصاد دان اين است كه بين نظريه و محيط بتواند رابطه برقرار كند .
فرشاد مومني گفت : وي بارها گفته بود اگر چه من اقتصاد سياسي رانتي را خوب مي شناسم اما عهد كرده ام كه از اين آگاهي درجهت بهره مندي شخصي استفاده نكنم .
وي با اشاره به فعاليت هاي توليدي مرحوم عالي نسب درتوليد چراغ هاي نفت سوز گفت : از آنجا كه وي پيش بيني مي كرد قيمت جهاني گاز درآينده در مقايسه با قيمت نفت افزايش مي يابد درنتيجه وي نام شركت خود را در هنگام تاسيس شركت صنايع نفت وگاز سوز عالي نسب نام گذاشت .
وي يادآور شد :مصدق در سال 1329 به وي گفته بود كه براي حمايت از صنايع توليدي در دولت بايد تحريم واردات كالاهاي صورت گيرد اما مرحوم عالي نسب با اين امر مخالفت كرده بود و گفته بود ايران سرزميني پر فراز و نشيب است و من با اين حمايت تعرفه اي از خودم مخالفت مي كنم، زيرا ممنوعيت واردات تنها باعث مي شود نوآوري و ارتقاي توان رقابت در كارخانه من فروكش كند .
مومني گفت : اين درحالي بود كه در سال 1332 در ايران كودتايي ايجاد شد و راهبرد آزاد سازي واردات در دستور كار قرار گرفت و در همان زمان 90 درصد بنگاه هاي تازه متولد شده به دليل آزاد سازي واردات ورشكسته شدند در صورتي كه كارخانه مرحوم عالي نسب هنوز به عمر خود ادامه داد.
نظر شما