به گزارش خبرنگار مهر، جلد پنجم «تاریخ فلسفه راتلج» (فلسفه بریتانیایی و عصر روشنگری) با ویراستاری استوارت براون با ترجمه علی معظمی توسط نشر چشمه منتشر و راهی بازار نشر شده است.
فلسفه اروپایی از اواخر قرن هفدهم میلادی و طی اکثر قرن هجدهم عموما به عنوان روشنگری شناخته می شود؛ دوره واکنش علیه سیستمهای جاه طلبانه متافیزیکی فیلسوفان عقل گرای قرن هفدهم. تاریخ فلسفه راتلج مربوط به فلسفه این دوران می شود و جلد پنجم آن، با هربرت اهل چربوری و افلاطونیان کمبریج، نیوتن و روشنگری اولیه انگلیسی آغاز می شود. در فصول بعدی نیز لاک به عنوان چهره ای کلیدی مطرح می شود.
جلد پنجم از مجموعه «فلسفه بریتانیایی و عصر روشنگری» مباحث مربوط به روشنگری اسکاتلند و تاثیر آن بر روشنگری آلمانی و در نتیجه تاثیر آن بر کانت را شامل می شود. اندیشه فرانسوی هم که به نوبه خود بر روشنگری رادیکال متاخر به ویژه بر بنتام تاثیر گذاشت، در این جلد مورد بررسی قرار گرفته است.
تاریخ فلسفه راتلج ۱۰ جلد دارد که در هر جلد آن ۱۰ تا ۱۵ فصل به قلم نویسندگان مختلف درج شده است. اسامی مجلدات این تاریخ عبارت اند از: «از آغاز تا افلاطون»، «از ارسطو تا آگوستین»، «فلسفه سده های میانه»، «رنسانس و عقل باوری سده هفدهم»، «فلسفه بریتانیایی و عصر روشنگری»، «عصر ایده آلیسم آلمانی»، «فلسفه سده نوزدهم»، «فلسفه قاره ای در سده بیستم»، «فلسفه علم، منطق و ریاضیات در سده بیستم»، «فلسفه معنا، شناخت و ارزش در سده بیستم».
لرد هربرت چربوری و افلاطونیان کمبریج، علم و فلسفه بریتانیایی: بویل و نیوتن، لاک: دانش و محدودیت هایش، نظریه سیاسی لاک، جورج برکلی، هیوم و فهم بشری، هیوم: فلسفه اخلاق و سیاست، اخلاق گرایان قرن هجدهم بریتانیا شافتسبری، باتلر و پرایس، روشنگری فرانسوی بخش نخست: علم، مادی گرایی و جبرگرایی، روشنگری فرانسوی بخش دوم: دئیسم، اخلاقیات و سیاست، روشنگری اسکاتلندی، روشنگری آلمانی و فلسفه بریتانیایی، جامباتیستو ویکو، روسو و برک عناوین بخش های مختلف مجلد پنجم تاریخ فلسفه راتلج هستند.
در قسمتی از این کتاب میخوانیم:
پرداختن تورنبال به همه این گرایشها _ دئیسم، فلسفه برکلی، آزادی دینی، اصلاح آموزشی، مبانی اخلاقی هنر، قانون اخلاقی، بازسازی فضیلت مدنی _ در یک مجموعه نوشتاری واحد، موجب شده است که محققان جدید توجه خاصی به او پیدا کنند که در زمان حیاتش که بیشتر کتابهایش فروش نمیرفتند، از آن برخوردار نبود. مرتبط کردن همه این مطالعات روشی منسجم داشت که در آن همه آنها را میشد با ترکیب مطالعات تاریخی و تجربی به مجموعهای از قوانین تحویل داد. تورنبال پیش از آن که هیوم به فکر طرحش برای «وارد کردن روش استدلال تجربی به موضوعات اخلاقی» بیفتد، آن را به کار می برد، اما نکته مهم این است که اینها هر دو در دانشگاه ادینبرو شاگردان رابرت استیوارت «استاد فلسفه طبیعی و اخلاق» بودند.
این کتاب با ۶۷۰ نسخه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۴۵۰ هزار ریال منتشر شده است.
نظر شما