۱۳ آبان ۱۳۹۵، ۸:۴۳

آمریکا بدون روتوش/۵

تحقیر آمریکا از تسخیر لانه جاسوسی تا بازداشت تفنگداران دریایی

تحقیر آمریکا از تسخیر لانه جاسوسی تا بازداشت تفنگداران دریایی

از مصادیق تحقیر آمریکا توسط جمهوری اسلامی ایران، توقیف شناورهای رزمی آمریکا در خلیج فارس بود که توسط واحدهای شناوری رزمی منطقه دوم نیروی دریایی سپاه توقیف و به جزیره فارسی منتقل شدند.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست، سیدمحمدمهدی توسلی: مهمترین شاخصه نهضت امام خمینی (ره) از ابتدا تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از پیروزی انقلاب اسلامی مبارزه با هژمونی امپریالیست در ایران است و امام خمینی (ره) با تأکید بر اینکه همه گرفتاری‌های ما از آمریکاست می فرمودند: «آمریکا از انگلیس بدتر، انگلیس از آمریکا بدتر، شوروی از هر دو بدتر؛ همه از هم بدتر؛ همه از هم پلیدتر. اما امروز سر و کار ما با این خبیث‌ها است. با امریکا است. رئیس جمهور امریکا بداند ـ بداند این معنا را ـ که منفورترین افراد دنیاست پیش ملت ما. امروز منفورترین افراد بشر است پیش ملت ما... ا. تمام گرفتاری ما از این امریکاست.» از این رو مبارزات ملت ایران در برخورد با رژیم پهلوی بر پایه مبارزه با آمریکا و هژمونی امپریالیست شکل گرفت و در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز همان مشی و روش در جمهوری اسلامی به کرسی اجرا درآمد.

بر اساس پایه ریزی بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، ملت ایران نیز در برهه‌های مختلف تاریخی همواره در میدان مبارزه با امپریالیست و به خصوص آمریکا پیش قدم بودند و توانستند در مقاطع مختلفی، آمریکا را در نظام بین‌الملل تحقیر کنند. یکی از نقاط عطف تاریخی که آمریکا در نظام بین‌الملل تحقیر شد، تسخیر سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ بود. یکی دیگر وقایعی که موجب تحقیر آمریکا شد، توقیف شناورهای امریکایی در آب‌های خلیج فارس بود که در سال ۹۴ برای همیشه در تاریخ ثبت شد.

تسخیر لانه جاسوسی و روحیه ضدآمریکایی دانشجویان

دانشجویان پیرو خط امام در ۱۳ آبان سال ۵۸ مصادف با ۴ نوامبر ۱۹۷۹ توانستند وارد سفارت آمریکا در تهران شدند و دیپلمات‌ها و کارکنان حاضر در سفارت را به گروگان گرفتند و محل سفارت را تسخیر کردند.

 اقدامی که نتیجه روحیه ضدآمریکایی دانشجویان بود و با ورود شاه به آمریکا شدت گرفت و در نهایت منجر به تسخیر سفارت آمریکا شد. یکی از مصادیق روحیه ضدآمریکایی دانشجویان را می‌توان در پلاکاردی که در جلوی در سفارت آمریکا نصب کردند مشاهده کرد. دانشجویان پس از ورود به سفارت آمریکا پلاکاردی را با عنوان «خمینی می‌رزمد، آمریکا می‌لرزد» نصب کردند و عملیات تسخیر سفارت آمریکا آغاز شد.

آتش زدن نمادین رئیس جمهور آمریکا توسط دانشجویان در ۱۳ آبان ۵۸

جان کینفر خبرنگار مجله نیویورک تایمز که اخبار مربوط به ایران را قبل از انقلاب اسلامی تا آزادی گروگان‌های آمریکایی برای روزنامه متبوع خود گزارش می‌کرد، به روحیه ضدآمریکایی دانشجویان اشاره می‌کند و در گزارشی می‌نویسد:‌ ده‌ها و صدها هزار نفر از مردم که در مقابل سفارت آمریکا تجمع کرده بودند، در حالی که پیکرهایی که شبیه کارتر درست کرده بودند، می‌سوزاندند و فریاد می‌زدند «مرگ بر آمریکا» و مرتب به جمعیت‌های سازمان یافته مختلف به گروه‌های تظاهر کننده اضافه می‌شدند.

از سوی دیگر نیز جیمز ای. بیل در کتاب «عقاب و شیر» به روحیه ضدآمریکایی دانشجویان اشاره می‌کند و معتقد است: مبارزان مدت‌ها پیش از ۴ نوامبر قصد حمله به سفارت را داشتند و این برنامه را وقتی به اجرا درآوردند که کلام و احساسات ضدآمریکایی در سه روز اول آن ماه به اوج خود رسیده بود.

همچنین راکی سیک‌من از کارکنان سفارت آمریکا در ایران که توسط دانشجویان پیرو خط آمریکا به گرونگان گرفته شده بود نیز در کتاب خاطرات خود می‌نویسد: به ما خبر رسیده بود که قرار است بیرون سفارت تظاهرات گسترده‌ای بر پا شود که در آنجا امام خمینی قصد داشت صحبت کند. با ورود شاه به آمریکا، احساسات ضدآمریکایی شدت گرفته بود...

بر همین اساس دانشجویان پیرو خط امام (ره) با روحیه ضدآمریکایی خود وارد سفارت آمریکا شدند و بسیاری از کارکنان و دیپلمات‌های سفارت آمریکا را گروگان گرفتند. اقدامی که از سوی امام خمینی (ره) با عنوان «انقلاب دوم» مطرح شد و مورد تحسین و تمجید بینانگذار کبیر انقلاب اسلامی قرار گرفت.

تحقیر آمریکا با تسخیر لانه جاسوسی

خبر تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام (ره) صدایش در جهان پیچید. صدایی که تحقیر آمریکا را به گوش جهانیان رساند و ابرقدرت غرب نمی‌توانست در مقابل اقدام دانشجویان انقلابی کاری کند و فقط باید نظاره‌گر ضعف و ذلت خود می‌شد. هامیلتون جردن درباره تحقیر آمریکا در خاطرات خود می‌نویسد: مردم آمریکا که در مقابل سفارت ایران در امریکا به شدت علیه ایران شعار می دادند می‌گفتند: ما نمی توانیم این تحقیر را تحمل کنیم.

همچنین ای. ام روزنتالسردبیر روزنامه نیویورک تایمز در مورد افکار عمومی آمریکا پس از تسخیر سفارت آمریکا در ایران به تحقیر آمریکا در نظام بین‌الملل اشاره می‌کند و طی گزارشی می‌نویسد: در طی آن روزها مردم آمریکا از خود نظرهای مختلفی ابراز داشتند. عده‌ای معتقد بودند که ماجرای گروگان‌گیری یک اهانت و شرمساری ملی است. عه‌ای دیگر عقیده داشتند که اکنون وقت آن رسیده که آمریکا به ضعف خود اعتراف کرده و قدمی در جهت رفع آن بردارد یک عده‌ای نیز ابراز می‌داشتند که گروگان گیری نشان داده است که آمریکا در دنیای جدید ناتوان است و دسته‌ای نیز اعتقاد داشتند که مشکل آمریکا فقدان قدرت نیست بلکه فقدان دل و جرأت در کاخ سفید است.

راکی‌سیک من از گروگان‌های آمریکایی که در بند دانشجویان پیرو خط امام (ره) بود از نگاه دیگری تحقیر آمریکا را در خاطرات خود می‌نویسد. راکی سیک‌من می‌گوید: از ما خواستند جلوی دوربین برویم و مردم آمریکا را از سلامت حال خود با خبر کنیم. تنها به خاطر خانواده خود حاضر به انجام چنین کاری شدیم...با چشم‌های بسته ما را به طبقه پائین بردند. سپس چشم‌بندهایمان را باز کردند. ما را درست مقابل دوربین نشاندند سپس ما را به زور به اتاقی بردند که لامپ‌هایش روشن بود. بعد از انجام کار دوباره چشم‌هایمان را بستند و به زور ما را به اتقامان برگرداند. کار اهانت آمیزی بود.

تحقیر و شکست آمریکا در طبس

تسخیر سفارت آمریکا شوکی جدی‌ را به ایالت متحده وارد کرد و رئیس جمهور آمریکا به صراحت اعتراف کرده بود که پس از شنیدن خبر تسخیر سفارت آمریکا در ایران، دچار کابوسی شده بود. رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای در پلین جورجیا می‌گوید:من مجسم کردم که انقلابیون ۷۲ کارمند و یا هر تعداد افرادی که در سفارتخانه بودند به گروگان گرفته و تا زمانیکه ما شاه را به ایران بازنگردانده و یا اینکه قول‌هایی به آنها نداده‌ایم آنها هر روز صبح زود یکی از گرونگها را اعدام می‌کنند. این خاطره هنوز نیز برای من باقیمانده و به صورت یک خاطره روشن و زنده در مغزم حک شده است.

به دلیل همین کابوس‌هایی که دولتمردان آمریکایی داشتند در پی آن بودند تا با هر روشی که هست گروگان‌ها را آزاد کنند. از یک سو روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع و از سوی دیگر سعی کردند با اعزام ناوگان نظامی خود به خلیج فارس وانمود کنند هر لحظه آماده حمله به ایران هستند. اما وقتی دیدند این روش‌ها کارساز نیست، در حدود دو هفته بعد از قطع رابطه کامل با ایران عملیات «دلتا» را پایه‌ریزی کردند.

عملیات دلتا با هدف آزاد کردن گروگان‌های آمریکا طرح ریزی شده بود و نیروهای آمریکایی برای اجرای این عملیات در فورت برگ آموزش نظامی دیده بودند و در فرودگاه کارولینای شمالی تمرین می‌کردند و سعی داشتند با همه توان و قوای خود به ایران اعزام شوند. کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا می‌گوید: من فکر کردم آن طرح نقشه نجات بسیار خوبی است. این بهترین نقشه‌ای است که ما می‌توانستیم طرح ریزی کنیم.

به هر حال پس از طرح‌ریزی عملیات و آموزش و تمرین‌ها، نیروهای آمریکایی در چهارم اردیبهشت‌ماه ۱۳۵۹ برای انجام عملیات در صحرای طبس پیاده شدند. اما هواپیماهای امریکایی پس از استقرار در طبس و قبل از آنکه به تهران حرکت کنند دچار حادثه شدند و باعث شد ۸ تن از نظامیان آمریکایی به هلاکت برسند.

شکست آمریکا صحرای طبس، تحقیر آمریکا به شمار می‌رفت، زیرا همانطور که کارتر می‌گوید آمریکا همه توان خود را گذاشته بود تا بتواند گروگان‌ها را نجات دهد ولی باز شکست می‌خورد. اوج نشانه تحقیر آمریکا در ایران در شرایطی است کارتر از این شکست اشک می‌ریزد. کارتر در خاطرات خود می‌نویسد در لحظه شنیدن خبر کشته و مجروح شدن نیروهای آمریکایی در طبس گریه می‌کند و می‌گوید ای خدای بزرگ، خدای خمینی بر خدای من پیروز شد و این دقیقاً نقطه عطفی در کشور ماست.

تحقیر آمریکا در ماجرای توقیف شناورهای آمریکایی توسط سپاه پاسداران

یکی دیگر از مصادیق تحقیر آمریکا توسط جمهوری اسلامی ایران، توقیف شناورهای رزمی آمریکا در خلیج فارس بود که توسط واحدهای شناوری رزمی منطقه دوم نیروی دریایی سپاه پاسداران توقیف و به جزیره فارسی منتقل شدند و در نهایت نیز با گذشت کمتر از ۲۴ ساعت از بازداشت نظامیان آمریکایی با وساطت وزارت امور خارجه بازداشت‌شدگان به آبهای آزاد رها شدند و روابط عمومی کل سپاه پاسداران در اطلاعیه‌ای با اشاره به قطعیت غیر عمدی بودن ورود غیر قانونی و غیر مجاز شناورهای رزمی امریکایی به آب‌های سرزمینی ایران در خلیج فارس، از رها سازی تفنگداران دستگیر شده امریکایی در آب‌های بین المللی خبر داد.

بعد از انتشار خبر توقیف شناورهای امریکایی در ایران و سپس انتشار تصاویری از دست‌های بسته نظامیان آمریکایی در ایران، هارولد راد مشاور سابق پنتاگون در گفتگویی با روزنامه جروزالم پست گفت:ایران در ماجرای بازداشت و آزادسازی ۱۰ تفنگدار آمریکایی بدون هیچ پیامدی، آمریکا را تحقیر کرده است.

روزنامه وال استریت ژورنال نیز پس از آنکه مقام معظم رهبری به فرماندهان بازداشت کننده نظامیان متجاوز آمریکایی «نشان فتح» دادند، طی گزارشی با عنوان اعطای مدال برای تحقیر آمریکا نوشت: آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران به فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که اخیرا تفنگداران آمریکایی را بازداشت و تحقیر کرده بودند، مدال اعطا کرد و اذعان کرد اقدام ایران به منظور تحقیر آمریکا صورت گرفته است.

همانطور که با گذری در تاریخ انقلاب اسلامی و همچنین تورقی در اخبار سال‌های اخیر مشاهده می‌شود هنوز پس از گذشت بیش از ۳۷ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران همچنان آمریکا را در مقاطع مختلف تحقیر کرده است.

کد خبر 3809942

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha