مازیار مشتاق گوهری کارگردان مستند بلند «زیمُل بلوچستان» که در بخش مسابقه ملی دهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت حضور دارد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به روند تولید این اثر توضیح داد: ما ابتدا طرح و ایده این کار را به مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ارائه دادیم که متاسفانه مرکز طرح را رد کرد و ما به سازمان صدا و سیما فکر کردیم ولی با خود گفتیم این نهاد هم چندان مایل به حمایت از یک طرح موسیقایی نیست. در آن شرایط یا باید فیلم را می ساختیم و یا باید از تولید آن صرف نظر می کردیم که من با توجه به درگیری که بیش از ۹ سال با پروژه داشتم در نهایت تصمیم گرفتم به هر مشکل و مشقتی که شده فیلم را بسازم.
وی افزود: با توجه به اینکه از این کار حمایت نشد مجبور شدم با مراجعه به یکی از بانک های خصوصی و گرو گذاشتن سند خانه مادرم و مسائلی که هر شهروندی برای دریافت وام با آن مواجه هست ۱۰۰ میلیون بگیرم و فیلم را بسازم. به هر ترتیب من و عوامل سازنده فیلم کار را شروع کردیم و با وجودی که هیچ حمایتی در این زمینه نداشتیم و کار برای ما بسیار سخت بود اما ما تلاش خود را انجام دادیم که کار را تا انتها به ثمر برسانیم. البته بعد از ساخت اثر شبکه الجزیره آن را از ما خریداری کرد.
مشتاق گوهری ادامه داد: بعد از ماجرای تامین هزینه ساخت فیلم که فقط با وام بانکی صورت گرفت، ما در ساخت اثر نیز با مشکلات بسیاری مواجه شدیم چرا که ساخت یک فیلم با سوژه فرهنگی کار بسیار سختی است. در سال های اخیر فارغ از مشکلاتی که در حوزه تولید وجود دارد و من اصلا دوست ندارم درباره موانعی که به سیاست های دولت بازمی گردد و اغلب کارگردانان درباره آن انتقاد می کند، صحبت کنم، اما اهالی بومی منطقه بلوچستان هم در برخی از موارد کوتاهی کردند چرا که در بین مردم عزیز منطقه بلوچستان که بنده نیز متعلق به آن منطقه هستم افراد متولی هستند که می توانند از این گونه کارها حمایت مالی کنند اما نمی دانم چرا تمایل چندانی برای ورود به کارهای فرهنگی ندارند و دوست دارند تنها در فضای اقتصادی به سرمایه گذاری مشغول باشند.
کارگردان فیلم مستند «زیمُل بلوچستان» با اشاره به محتوای این اثر نیز بیان کرد: این فیلم مستند ۹۰ دقیقه ای داستان زندگی گل محمد بلوچی یکی از بزرگان موسیقی منطقه بلوچستان را روایت می کند که برای تشکیل یک گروه موسیقی بلوچی در تمامی استان سیستان و بلوچستان سفر می کند. در جریان این سفر به نوعی زندگی این هنرمند و شرایط دشوار فعالیت او در این حوزه برای مخاطب روایت می شود. البته بنده چندان به لحاظ علمی به موسیقی واقف نیستم اما این فیلم حاصل تجربه چندین ساله بنده با یک گروه پژوهشی حوزه موسیقی با حضور محسن شهرنازدار و سایر دوستان است که به شدت من را درگیر خود کرد.
وی گفت: محسن شهرنازدار از جمله پژوهشگران و منتقدان فعال حوزه موسیقی است که چندین سال پیش همراه با برخی از همکاران و دوستانش برای جمع آوری موسیقی منطقه سیستان و بلوچستان به زاهدان سفر کرد و من هم با توجه به رفاقت و دوستی که با وی داشتم به پروژه ملحق شدم. در جریان این سفرها من به شدت درگیر فضای موجود شدم و شخصا شروع به تحقیق و سفرهای جداگانه ای کردم که نتیجه آن ساخت فیلم مستند «زیمل بلوچستان» شد. البته بماند که ما قرار بود پیش از اینها درباره موسیقی منطقه کارهایی را تولید کنیم اما متاسفانه تعدادی از بزرگان موسیقی منطقه از دنیا رفتند و ما بعد از درگذشت موسی بلوچ، ماشالله بامری و تعدادی دیگر از پیشکسوتان ما بالاخره موفق شدیم از گل محمد بلوچی فیلم بسازیم.
مشتاق گوهری در بخش پایانی صحبت های خود اظهار کرد: در گروه گل محمد بلوچی هنرمندان مطرحی چون موسی بلوچ حضور داشتند که او از رانندگی در جاده ارتزاق می کرد و بر اثر سانحه تصادف جان خود را از دست داد و به دلیل درگذشت تعدادی دیگر از هنرمندان مطرح این گروه، گروه گل محمد بلوچی از هم پاشید و همین موضوع من را ترغیب کرد تا فیلمی را با موضوع موسیقی تولید کنم. به هر ترتیب قصد من برای ساخت این فیلم به هیچ عنوان سیاه نمایی نبوده و نیست بلکه می خواستم با این اثر به معرفی جغرافیای زیبا و موسیقی بلوچستان در کنار بیان منطقی برخی از مشکلات هنرمندان در این منطقه بپردازم که امیدوارم مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.
محمدرضا تیموری تصویربردار، حسن شبانکاره صدابردار و صداگذار، بابک بهرامبیگی تدوینگر، گلمحمد بلوچی گوینده و آهنگساز، غلامعلی سرگزی مدیر تولید و بابک مشتاقگوهری عکاس نیز از دیگر عوامل تولید این اثر مستند هستند.
مازیار مشتاقگوهری متولد سال ۱۳۵۷ در جیرفت و ساکن شهر زاهدان است. از آثار مستند وی میتوان به مچ، گاندو، پرواز در آب، مرجانها، میرزا، بدوار، سچانوک، ماجراجویان، آیین همدلی، دستبافتهای سیستان و بلوچستان اشاره کرد.
نظر شما