به گزارش خبرنگار مهر، در حالی کمتر از ۱۰ روز از انتشار گزارش خبرگزاری مهر با تیتر «خطوط نفت بلوطستان را شخم زد؛ طلای سیاه «زاگرس» را از عیار انداخت» می گذرد که مسئولان از تعطیلی پروژه در حال احداث شرکت نفت خبر می دهند.
مهرداد فتحی بیرانوند مدیر کل محیط زیست استان لرستان روز سه شنبه در جلسه بررسی مسائل و مشکلات زیست محیطی شهرستان پلدختر اظهار داشت: اداره محیط زیست وقتی متوجه تخریب بخشی از زیست گاه های محیط زیست شهرستان پلدختر شد بلافاصله با هماهنگی دستگاه قضایی و دادستان شهرستان پلدختر مجوز تعطیلی فعالیت شرکت نفت در منطقه را گرفت.
مهرداد فتحی بیرانوند افزود: بر اساس قانون تمام طرح هایی که مشمول طرح مطالعاتی بزرگ باشد باید به طور حتم طرح ارزیابی زیست محیطی داشته باشند.
مدیر کل محیط زیست لرستان گفت: خطوط فرآورده های نفتی و تعویض لوله هیدروکربنی مانند خط انتقال نفت از جنوب به مرکز کشور که موجب تخریب محیط زیست شهرستان پلدختر شده طرح ارزیابی زیست محیطی نداشته است.
فتحی بیرانوندافزود: اداره محیط زیست استان لرستان اعلام کرده که تا این شرکت مجوز طرح ارزیابی زیست محیطی نداشته باشد و خسارات وارده را پرداخت نکند به هیچ وجه به آن اجازه کار داده نخواهد شد.
وی با بیان اینکه اداره محیط زیست در حال ارزیابی خسارات وارده است گفت: در دستگاه قضایی در این رابطه دادخواست صادر شده و مردم مطمئن باشند تا جبران خسارت و اخذ مجوزهای قانونی صورت نگیرد اجازه فعالیت مجدد داده نخواهد شد.
مدیر کل محیط زیست لرستان با اشاره به اینکه منطقه تخریب شده جنگلی و تحت مدیریت محیط زیست نیست گفت: محیط زیست بر اساس وظیفه ذاتی به مسئله ورود پیداکرده و هم اکنون نیز تنها دستگاه مدعی این قضیه محیط زیست است.
بنابراین گزارش شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برای عبور خطوط انتقال نفت شروع به تخریب بخش زیادی از منابع طبیعی در شهرستان پلدختر کرده و تراژدی قلعوقمع بلوطهای کهنسال را در این منطقه رقمزده است.
یکی از اهالی روستای «قلعه نصیر» هم که در منطقه احداث و عبور خطوط لوله نفت واقعشده در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: فعالیت این شرکت موجب تخریب درختان باارزشی مانند بلوط و «بنه» در منطقه شده و علاوه بر آن موجب از بین رفتن مراتع نیز شده است.
زیستگاه حیاتوحش از بین رفت
محمد بابایی بیان کرد: عبور خطوط لوله نفت از این منطقه موجب تخریب و از بین رفتن زیستگاه حیوانات مختلفی مانند سنجاب ایرانی، خرگوش، روباه، شغال و ... شده که حیاتوحش منطقه را مجبور به فرار کرده است.
وی گفت: درختان بلوط نشان هویت طبیعی و تاریخی مردم منطقه است که امروز از سوی شرکت نفت شاهد قطع بیرحمانه آنها هستیم.
همچنین یکی از اهالی روستای «ریخان» در مسیر عبور خطوط نفت در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این خط انتقال نفت توسط پیمانکار شرکت نفت از پل «بابا حسین» خرمآباد آغازشده و پس از گذشت از روستاهای «شهنشاه»، «داد آباد» و ... به روستای «چمشک» پلدختر رسیده است.
شهرام میر رضایی رئیس اداره منابع طبیعی پلدختر هم پیش از این در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این خط انتقال نفت از «پل زال» شروع و تا «پاچک جا دوآب» که جزو حوزه این شهرستان بوده ادامه دارد.
وی گفت: شرکت پیمانکاری «گستره دو» زیر نظر شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران مجوز احداث این خطوط نفت را در مکاتبات اولیه برای ۲۱ متر عرض گرفته اما این شرکت در خیلی از نقاط از این محدوده تجاوز کرده است.
رئیس اداره منابع طبیعی پلدختر افزود: با بازدیدهایی که از این خط انتقال نفت توسط منابع طبیعی صورت گرفت این تعرضها مشخص و خسارات وارده برآورد شده است.
میر رضایی گفت: منطقه «پل زال» و روستاهای «تنگ فنی»، «بادامک»، «چم مورت»، «برآفتاب غزال»، «قلعه نصیر»، «چمشک»، «ریخان» و «پاچک جا دوآب» مسیر خط انتقال نفت از آنها میگذرد که جزو حوزه شهرستان پلدختر محسوب میشوند.
وی بابیان اینکه تخریبهای صورت گرفته در طبیعت منطقه باید جایگزین شود افزود: خسارات واردشده به منابع طبیعی شهرستان با جریمه جبران نمیشود و دردی از شهرستان دوا نمیکند، ضمن اینکه جریمه پرداختشده نیز به خزانه وارد میشود و بهحساب سازمان جنگلها و منابع طبیعی شهرستان و استان واریز نمیشود.
تشکیل پرونده در دستگاه قضایی
نعمت اله دستیاری فرماندار شهرستان پلدختر هم پیش از این با تائید این خبر در گفتگو با خبرنگار مهر گفته بود: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با ایجاد خط انتقال نفت به عرصههای طبیعی و جنگلهای بلوط این شهرستان خسارات جبرانناپذیری وارد کرده است.
وی از تشکیل پرونده در این رابطه در دادگستری شهرستان پلدختر خبر داد و افزود: پروندهای تشکیل و به محاکم قضایی برای برخورد با متخلفان ارسالشده است.
بههرحال آنچه جای تأمل دارد این است که نه پرداخت خسارات بلوطهای ازدسترفته را به زاگرس برمیگرداند و نه توقف پروژه آنچه از بین رفته را دوباره زنده خواهد کرد. این ماجرا گوشهای از آن چیزی است که طی چند دهه به برکت احداث خطوط انتقال نفت بر محیطزیست لرستان رفته است و به نظر میرسد رفع این مشکل چندین ساله نیازمند چارهاندیشی اصولی و اتخاذ راهکارهای مثمر ثمر است.
نظر شما