به گزارش خبرگزاری مهر، سید محسن طباطبایی مزدآبادی استاد دانشگاه و نائب رئیس هیئت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در نشست جهاد کارآفرینی در حوزه شهری که در سرای محله خواجه نظام الملک برگزار شد با اشاره به اینکه امروز شهرها از یک بستر خدماتی در حال تبدیل به یک بستر تولیدی و اقتصادی هستند، گفت: نگاهی به وضعیت تولید ناخالص داخلی جهان و سهم شهرها در آن نیز نشان می دهد که روز به روز بر اهمیت «شهر» در اقتصاد جهانی افزوده می شود.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد از GDP کل جهان در شهرها تولید می شود، ادامه داد: تنها یکصد شهر بزرگ توان تولید ۳۵ درصد GDP جهانی را دارا هستند.
وی به رشد آمار شهرنشینی در سطح جهانی نیز اشاره ای داشت و افزود: در نیمه قرن بیستم جمعیت جهان زیر یک میلیارد نفر بوده اما در سال ۲۰۱۴ این رقم نزدیک به ۴ میلیارد شده که رشد سریع و فزاینده ای را تجربه کرده است.
مدیرمسئول فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری بخش عمده ای از این رشد جمعیتی را در کشورهای در حال توسعه خواند و یادآور شد: سهم جهان در حال توسعه از این رشد بسیار بیشتر از کشورهای پیشرفته بوده و در کشور خود ما نیز این سهم جمعیتی به ۷۴ درصد رسیده که بیش از نرم جهانی است.
استاد دانشگاه ادامه داد: این رشد گسترده در حوزه جمعیت و همچنین بررسی نقش شهرها در حوزه اقتصادی نشان می دهد ظرفیت های بسیاری برای کشورهای در حال توسعه وجود دارد تا شهرها را به عنوان لوکوموتیو پیشرفت خود قرار دهند.
طباطبایی مزدآبادی به نام گذاری سال ۹۶ از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال «اقتصاد مقاومتی تولید- اشتغال» نیز اشاره کرد و گفت: بر همین مبنا می توان راهکاری اندیشید که سهم شهرها در تحقق این شعار کلیدی و اساسا الگوی اقتصاد مقاومتی تبین و اجرایی شود.
متخصص دانش اقتصاد شهری کارآفرینی را یکی از شاه کلیدهای توسعه اقتصادی در شهرها خواند و افزود: در پاردایم های توسعه استفاده از سرمایه های اجتماعی و مشارکت های مردمی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و کارآفرینی به نوعی استفاده از خلاقیت های عموم مردم برای حرکت اقتصادی به سمت جلوست.
وی به آماری در خصوص نسبت رشد کارآفرینی با توسعه اقتصاد شهرها نیز اشاره کرد و ادامه داد: طبق بررسی های علمی در کشورهای توسعه یافته هر ۱۰ درصد افزایش کارآفرینی شهری بعد از یک دهه می تواند بین یک تا ۱.۵ درصد سطح اشتغال شهری را افزایش دهد و تا حدود ۳.۵ درصد درآمد شهری را ارتقا دهد و در کشور ما نیز با توجه به ظرفیت های بالا تخمین زده می شود افزایش ۱۰ درصدی کارآفرینی شهری تا حدود ۵ درصد می تواند اشتغال را بهبود بخشیده و تا ۸ درصد درآمد شهری را ارتقا بخشد.
نائب رئیس هیئت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در پایان این نشست خواستار تدوین طرح جامع برای حمایت از کارآفرینی شهری ذیل سیاست های اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال شد و گفت: انجمن علمی اقتصاد شهری ایران آمادگی دارد در کنار نهادهای ذی ربط و ذی نفع در این مساله طرح جامع کارآفرینی شهری را تدوین کند.
نظر شما