به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، مراسم اختتامیه یازدهمین دوره مسابقه طراحی مفهومی جایزه معماری میرمیران با موضوع «معماری پاسخگو» یکشنبه ۳ اردیبهشت در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد و از برگزیدگان این دوره تقدیر به عمل آمد.
در ابتدای این مراسم مجید رجبی معمار ضمن خیرمقدم به شرکت کنندگان گفت: جای بسی خوشحالی است که خانه هنرمندان ایران در یازده دوره برگزاری جایزه معماری میرمیران همراه این رویداد مهم معماری بوده است.
وی افزود: معماری رد زمان بر فضا است و میرمیران انسان بسیار بزرگی بود و از خود رد بسیار خوبی به یادگار گذاشت. او پس از رفتنش از این جهان، زندگیاش پایان نپذیرفت و موجد شکلگیری اتفاق مهمی در معماری ایران شد و امروز ما برگزاری این جایزه و مسابقه را مدیون میرمیران هستیم.
مدیرعامل خانه هنرمندان با اشاره به حضور انجمن معماران در خانه هنرمندان ایران گفت: بسیار خوشحال هستیم که یکی از انجمنهای خوب فعال در مجموعههای هنری انجمن معماران در کنار خانه موسیقی، خانه سینما، خانه تاتر، انجمنهای خوشنویسان، نقاشان، عکاسان، ادبا و شعرا هستند، شاید به دلیل وجه هنری ای است که مساله معماری دارد.
او در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به جلسه ای که در شورای شهر تهران برگزار شد و در آن جلسه مصوب شد که خانه معمار معاصر بزرگ ایران استاد لرزاده به عنوان خانه معمار نام بگیرد، گفت: خانه استاد لرزاده ساختمان شماره دو خانه هنرمندان است که انجمنها هنری در آن جا مستقر هستند. براساس صحبت هایی که شده است برخی از اعضای هیات امنای این خانه مشخص شده اند و امیدواریم که تا ماه آینده شاهد بازگشایی این خانه باشیم.
به گفته رجبی معمار، انجمن معماری یکی از فعال ترین انجمن های فعال در خانه هنرمند در سال گذشته بوده است و نشست های متعددی از سوی این انجمن در خانه هنرمندان ایران برگزار شد امیدوارم که در سال جاری نیز شاهد برنامه های پربار و متعدد این انجمن در خانه هنرمندان ایران باشیم.
دستاوردهای بنیاد میرمیران منتشر می شود
در ادامه پیام عباس آخوندی به مناسبت روز معمار قرائت شد وپس از آن ایرج اعتصام یشکسوت معماری و شهرسازی (مدیرعامل بنیاد معماری میرمیران) گفت: من شانس و افتخار این را داشتم که میرمیران از زمان ورود به دانشگاه تا آخرین روزها به آتلیه من رفت و آمد داشت و به همین واسطه همکاری متنوع و متعددی با هم داشتیم. به جرات می توانم بگویم میرمیران عاشق معماری بود و تا آخرین لحظه زندگی اش از معماری غافل نشد.
او افزود: ایده کلی این بنیاد حتی در زمان حیات هادی میرمیران شکل گرفته بود و بحثهایی دراین باره داشتیم و میرمیران علاقه مند بود که این مساله نهادینه شود و سازمانی خارج از دانشگاهها و سازمانهای دولتی باشد که بتواند این مساله را پیگیری کند. پس از درگذشت زنده یاد میرمیران، این بنیاد در سال ۱۳۸۵ رسماً شکل گرفت.
مدیرعامل بنیاد معماری میرمیران در ادامه سخنانش به موضوعات جایزه «میرمیران» در هر یک از دورههای برگزاری اشاره کرد و اظهار داشت: اولین دوره این جایزه را به ورودیهای دانشگاه معماری و نفرات اول تا سوم کنکور اختصاص دادیم که از آنها تقدیر شد. در دوره دوم همین را در مورد خروجیهای برتر دانشگاه در کارشناسی ارشد اختصاص دادیم. در سومین دوره شورای سیاستگذاری برای بنیاد میرمیران شکل گرفت که موضوعات مسابقه را مشخص میکردند. در وهله اول معماری را در بستر طبیعت و عناصر طبیعی بررسی کردند و در هر دوره به فراخور اهمیت به موضوعی اختصاص دادیم.
او در ادامه سخنانش با ابراز تاسف برای از دست دادن دو تن از اعضای هیات مدیره بنیاد میر میران در سال گذشته گفت: ما سال گذشته عباس کیارستمی و علی اکبر صارمی را از دست دادیم و بسیار برای این موضوع متاسف هستیم.
ایرج اعتصام در بخش پایانی سخنان خود گفت: یکی از آرزوهای من در سال های گذشته انتشار دستاوردهای ۱۰ ساله بنیاد میرمیران بود که خوشبختانه این آرزو به زودی برآورده خواهد شد و کتاب دستاوردهای این رویداد در حال حاضر آماده انتشار شده است اما هنوز این فرصت و امکان را داریم که نظرات شما را برای بهتر و پربار تر شدن این کتاب بشنویم و در صورت لزوم این تغییرات را در این کتاب اعمال کنیم. البته در این مسیر باید از همکاری بسیار ارزنده «خانه مهندسان نقش جهان پارس» تشکر کنم.
یاد و خاطره پلاسکو در قالب سازه ای جدید زنده می شود
«پیروز حناچی» معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی نیز در این مراسم گفت: در این مراسم باید یادی کنم از سید هادی میرمیران که جایشان واقعا امروز در میان ما خالی اما یادشان همواره با ما است. او انسان بزرگی بود و نقش ماندگاری از خود به جا گذاشت. هیچ وقت یادم نمی رود زمانی که زلزله بم اتفاق افتاد با این که نشانه های عارضه ای که به آن دچار شد در او مشهود بود اما او در این شرایط نیز دلش برای وطنش می تپید و راهی بم شد تا خودش ناظر شکل گیری گروه بازسازی بم شود.
او افزود: یکی از میراثی که میرمیران برای ما گذاشت طرح مجموعه فرهنگی تپه های عباس آباد بود. این طرح نخستین طرح مصوب شورای عالی شهر سازی است و در بدترین شرایط در اواخر دوره اصلاحات تصویب شد. امروزه پارک آب و آتش و پل طبیعت از نتایج مثبت این طرح هستند.
حناچی در ادامه سخنان خود با اشاره به اهمیت ادبیات و معماری در فرهنگ و تمدن ایرانی گفت: امروزه اگر ما از معماری مان راضی نیستیم این موضوع را باید براساس وضیعت موجود در جامعه بررسی کنیم و امروزه معماری در جهان معناهای مختلفی پیدا کرده است و سهم بسزایی دراقتصاد کشورها دارد ما باید به این موضوع بیش از گذشته بهاء بدهیم.
او دربخش پایانی سخنان خود با اشاره به سازه پلاسکو و واقعه دلخراشی که در ماه های پایانی سال رخ داد و شاهد فرو ریزی این بنای و از دست دادن جان آتشنشان ها بودیم گفت: پس از فرو ریزی این بنا صحبت های متعددی پیرامون این موضوع که به جای پلاسکو چه سازه ای بسازیم در شورای عالی شهر سازی مطرح شد ا ما در نهایت تصمیم گرفتیم براساس فراخوانی که اعلام خواهیم کرد از همه اهل فن بخواهیم که به ما کمک کنند تا سازه ای بسازیم که یاد و خاطره واقعه پلاسکو را از طریق معماری در اذهان مردم جاودانه کنیم.
جایگاه کیارستمی در فرهنگ ما گذرا نیست
بخشی از مراسم بزرگداشت روز معمار، یادمان و جایزه معماری میرمیران، به تجلیل از زنده یاد عباس کیارستمی و علی اکبر صارمی اختصاص داشت.
در ادامه آیدین آغداشلو درباره سخن گفتن درباره عباس کیارستمی گفت: من پس از رفتن عباس با خودم عهد کرده بودم که درباره او سخن نگویم و تا به امروز نیز چنین کردم جز در فستیوال فیلم تورنتو که به طور مفصل درباره او سخن گفتم. چون می خواستم زمان بگذرد و واضح تر او را ببینم. هنوز تصویر کیارستمی برای من واضح نیست. آخرین باری که او را دیدم می خواستم به سفر بروم و او در بستر بیماری بود و به خاطر مشکلی که برایش پیش آمده بود نمی توانست حرف بزند. به او گفتم غذا بخور و او به علامت تایید سری تکان داد. حیف دیگری فرصتی نشد که با هم دیدار کنیم.
او افزود: من دوست دارم در این فرصت درباره دوران تکوین شخصیت هنری کیارستمی صحبت کنم. من کیارستمی و علی اکبر صادقی و چند نفر دیگر از بچه های قلهک بودیم و در آن دبیرستان جم درس می خواندیم. در آن دوره ما امکانات بسیار کمی برخوردار بودیم و محیط پیرامونی ما توان این را نداشت آن چه را که می خواستیم به ما بدهد. در واقع ما خودمان را زاییدم و بزرگ کردیم و از جانب هیچ کسی حمایت نمیشدیم.
این نقاش پیشکسوت ادامه داد: در آن دوران اصلا به ذهن هیچ کدام از ما خطور نمی کرد که عباس کیارستمی چنین آینده ای خواهد داشت و ذوق و ذهن درخشانی برخوردار است. پس از ورود به دانشکده هنرهای زیبا مرحله دیگری در زندگی او شروع شد. او در دوران دانشجویی کارهایی حتی بی ربط نسبت به هنر انجام داد و پس از این که وارد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان شد فرصتی برای بیان ایده هایش پیدا کرد. در آن دوران ما کمتر با هم مانوس بودیم اما با این همه از دور کارهای یکدیگر را دنبال می کردیم.
آغداشلو با اشاره به گفت و گو با ابراهیم گلستان درباره فیلم های کیارستمی گفت: در همان دوران یک روز با ابراهیم گلستان گپ و گفتی درباره فیلم های عباس کیارستمی داشتم و به او گفتم که فیلم های کوتاهی که کیارستمی ساخته برای من هیچ جذابیتی ندارد. آن زمان من کیارستمی را درست به جا نمی آوردم، اما گلستان نظرش چیز دیگری بود. گلستان به من گفت فیلم «لباسی برای عروس» را ببین این فیلم سراسر اضطراب است و من پس از مدتی فکر کردن به نتیجه حرف او رسیدم و همان جا اتفاقی در من افتاد و فرصتی فراهم شد تا عباس کیارستمی و خلاقیت او را کشف کنم.
او افزود: وقتی دوران نوجوانی عباس کیارستمی را مرور می کنم واقعا هیچ بارقه ای نمی بینم که براساس آن بخواهم بگویم که او از آغاز انسان خاصی بود. او از همان آغاز آشنایی آدم آرامی بود و این آرامش را آنچنان گسترش داد که در فیلم هایش به جست و جوی واقیعت محض برود. البته سهراب شهید ثالث نیز در شکل گیری این تحول در جهان فیلم های کیارستمی بی تاثیر نبود. هر دو آن ها در فیلم هایشان اعتقادی به موسیقی نداشتند و می خواستند به جوهره واقعی در فیلم هایشان دست پیدا کنند. کیارستمی آن قدر تلاش کرد تا توانست به مینی مالیست مطلق در برخی از آثارش دست پیدا کند.
آغداشلو با اشاره به نقدهایی که درباره آثار کیارستمی نوشته است گفت: در برخی از این نقدها من به کیارستمی تاخته ام اما برای این موضوع اصلا ناراحت و پشیمان نیستم.
او در ادامه با اشاره به بنای صخره ای «معبد داش کسن» در جنوب شرقی شهر سلطانیه زنجان گفت: روی دیواره های صخره ای این بنا یک اژدها سرخ رنگ کنده شده است که این اژدها تلفیقی از هنر ایران و چین است. من اگر قرار باشد برای عباس نماد تمثیلی بخواهم فرض کنم، باید بگویم که عباس یک اژدها بود. اژدها بسیار باشکوه و با هیبت است و در چین در جشن ها همواره حضور دارد عباس کیارستمی هم چنین و هست.
آغداشلو در بخش پایانی سخنانش گفت: عباس کیارستمی مرد زیبا و با ابهتی بود و جایگاه او در فرهنگ و هنر ما گذرا نیست. این چیزی است که من با اطمینان کامل می توانم درباره آن حرف بزنم.
دربخش پایانی مراسم یازدهمین دوره مسابقه میرمیران از برگزیدگان این دوره تقدیر شد و پس از آن نمایشگاه این دوره از جایزه در گالری میرمیران و پاییز افتتاح شد.
نظر شما