به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از جامعه ایمانی مشعر، حجتالاسلام علیرضا پناهیان در مراسم افتتاحیه دومین همایش ملی هیأتهای فعال در عرصه اربعین طی سخنانی با موضوع «رسالت هیأتها در ابعین» با اشاره به اینکه زیارت اربعین آداب مشخصی دارد، اظهار کرد: هیأتهای مذهبی باید نسبت به این آداب حساس بوده و برای رعایت آنها اهتمام جدی داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه رعایت ادب در محضر اهل بیت(ع) باید مورد توجه قرار گیرد، اضافه کرد: فردی که عاشق باشد خواه یا ناخواه به ادب میرسد و نسبت به معشوق خود نگاه متفاوتی خواهد داشت.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: فردی که در اربعین حسینی با پای پیاده به سمت کربلای معلا حرکت میکند باید ادب را مورد توجه قرار دهد، این فرد باید به میزانی مؤدب باشد که بتواند در رفتار دیگران نیز تأثیرگذار باشد.
وی با بیان اینکه ادب و محبت با یکدیگر ارتباط مستقیمی دارند، عنوان کرد: فردی که نسبت به خداوند متعال ادب داشته باشد در قلب خود به جز تقوا و ایمان راه نمیدهد؛ ادب به پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت(ع) نیز مراتب مشخصی دارد که هر فرد با توجه به ایمان و اخلاص خود میتواند به این مراتب برسد.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به اینکه همگان باید در راستای رعایت آداب اربعین تلاش کنیم، تصریح کرد: همانطور که در هیأتهای مذهبی ادب رعایت میشود باید در اربعین حسینی نیز رعایت ادب پر رنگ شود؛ زیارت اربعین حسینی یک ادب و پیادهرفتن به سمت کربلا یکی از آدابی است که اگر به آن توجه داشته باشیم به معرفت میرسیم.
وی با تأکید بر اینکه اثر ادب گاهی از محبت نیز بیشتر است، اظهار کرد: باید مراقب باشیم که بیادبی نکنیم چرا که گاهی بر اثر برخی بیادبیها برخی افراد به صورت ناآگاه و ناخواسته از دستگاه امام حسین(ع) اخراج شدهاند.
حجت الاسلام پناهیان بر لزوم جمعآوری آداب مختلف اربعین تأکید کرد و گفت: باید بتوانیم برخی از آداب را در اربعین حسینی ترویج داده و به عنوان یک فرهنگ دنبال کنیم؛ هیأتهای مذهبی باید همراه اعضای خود به سمت سفر اربعین حرکت کنند تا قوام هیأت و تداوم ارتباط میان اعضای هیأت بیشتر شود.
وی یادآور شد: برترین نوع زیارت اربعین حضور در کاروانهای زیارتی با محوریت هیأتهای مذهبی است چرا که در صورت اجرایی شدن این هدف برنامههای مختلف اربعین حسینی به صورت ساماندهی شده دنبال میشود و حرکت کاروانها آثار و فواید بسیاری را به دنبال خواهد داشت.
این سخنران برجسته کشوری با اشاره به اینکه هیأتها باید برای اعزام کاروانهای اربعین تشویق شوند، گفت: استفاده از ظرفیت جوانان در کنار افراد با تجربه میتواند نتایج خوب بسیاری را به دنبال داشته باشد و از آسیبهای متعددی نیز جلوگیری کند.
وی داشتن رفتار و گفتار نیک را از آداب زیارت اربعین حسینی دانست و افزود: هر چند انسان در زیارت باید از سخنان خود بکاهد و پرحرفی گاهی سبب آسیب نیز میشود اما در صورت سخن گفتن باید مراقب رعایت ادب باشد.
پناهیان با تأکید بر اینکه پرداختن مستمر به اذکار مختلف باید در مسیر پیادهروی اربعین مورد توجه قرار گیرد، مطرح کرد: در سفر اربعین حسینی باید از گناهان دور باشیم تا بتوانیم اجر و فضای معنوی سفر را درک کنیم.
وی با بیان اینکه در سفر اربعین حسینی تقیه باید رعایت شود، گفت: امیدواریم در اربعین حسینی از فرصتهای مختلف استفاده شود تا بتوانیم به رعایت آداب مورد نظر برسیم.
رونمایی از کتاب «پادشاهان پیاده»
کتاب «پادشاهان پیاده» به همت جامعه ایمانی مشعر در همایش ملی هیأتهای فعال در عرصه اربعین با حضور مدیران هیأتهای مذهبی رونمایی شد.
مراسم افتتاحیه دومین همایش ملی هیأتهای فعال در عرصه اربعین ظهر امروز با حضور جمعی از مدیران و مسؤولان هیأتهای مذهبی در سالن همایشهای غدیر مجتمع آموزشی و فرهنگی یاوران مهدی(عج) در قم آغاز به کار کرد.
در این مراسم از کتاب «پادشاهان پیاده» نوشته بهزاد دانشگر و محمدعلی جعفری رونمایی شد.
همچنین بهزاد دانشگر طی سخنانی با بیان اینکه در تهیه این کتاب از گفتههای شخصیتهای مختلف استفاده شده است، عنوان کرد: خاطرات بسیاری از غیرشیعیان و غیرمسلمانان در این کتاب جمعآوری شده است تا به همگان اثبات کنیم که پیادهروی کربلا به افرادی اختصاص دارد که عاشق امام حسین(ع) و اهل بیت(ع) هستند.
وی با تاکید بر اینکه شبکههای مختلف وهابی و دشمنان شبهات مختلفی در مورد حرکت پیادهروی اربعین حسینی مطرح کردهاند، اظهار کرد: در کتاب «پادشاهان پیاده» به دنبال پاسخگویی به شبهات اربعین حسینی بودهایم اما توانستهایم به نگاههای جدیدی در مورد اربعین حسینی نیز برسیم.
نویسنده کتاب «پادشاهان پیاده» خاطرنشان کرد: هیأتهای مذهبی از کتابها فاصله گرفتند در حالی که یکی از رسالتهای این مجموعهها ترویج فرهنگ کتابخوانی است؛ مسؤولان هیأتهای مذهبی باید تلاش کنند تا آموزههای حسینی را با استفاده از کتابهای معتبر به مردم انتقال دهند.
لازم به ذکر است، این همایش دو روز به همت جامعه ایمانی مشعر و با حضور جمعی از شخصیتهای برجسته ملی تا فردا عصر کار خود را در قم دنبال میکند.
اعزام بیش از ۱۶۰۰ مبلغ انقلابی به مواکب اربعین حسینی
دبیر ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه فعالیتهای اربعین با محوریت مردم به شیوه مطلوبی در حال پیگیری است، اظهار کرد: در ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی به دنبال پر کردن خلاهای موجود در حوزه اربعین هستیم و تا کنون برنامههای خود را در استانهای مختلفی دنبال کردهایم.
عباس کاظمی با تأکید بر اینکه دستگاههای دولتی ظرفیت بالای جریانهای مردمی را پذیرفتهاند، تصریح کرد: تولید محتوا، حضور در فضای مجازی، فعالیتهای هنری و رسانهای و هماهنگی برای اعزام برخی از کاروانها از جمله اقدامات ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است.
دبیر ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: برای برنامهریزی دقیق در حوزه اربعین باید نگاه جامعی به فرصتها و تهدیدها داشته باشیم تا بتوانیم با همافزایی موجود به آثار و برکات مورد نظر برسیم.
وی از ورود ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی به عرصه تکریم زوار غیرایرانی یاد کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران محل عبور زائران اربعین کشورهای پاکستان، افغانستان، روسیه، ترکیه و آذربایجان است به همین علت میتواند در حوزه اربعین با برنامهریزی مطلوب از این ظرفیت استفاده کند.
کاظمی با بیان اینکه هشت استان مختلف در کشور درگیر ورود زائران غیر ایرانی اربعین هستند، تصریح کرد: اکنون در حال برنامهریزی هستیم تا از رخدادهای ناگوار و ناهماهنگیهایی که در سال گذشته وجود داشت جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه بازتولید فرهنگ اربعین در جمهوری اسلامی نیازمند تلاش همگانی است، عنوان کرد: بعد از دهه نخست محرم فضای کشور به سمت برنامهریزی برای اربعین حسینی سوق یافته است چرا که در اربعین حسینی یک حادثه بزرگ فرهنگی رقم زده میشود.
دبیر ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی از ساماندهی بیش از هزار و ۶۰۰ مبلغ انقلابی برای حضور در مواکب اربعین و تبلیغ آموزههای دینی و انقلابی یاد کرد و ادامه داد: دستاوردهای کنونی به همت فعالیتهای مردمی به دست آمده است در حالی که برخی از دستگاههای مسؤول این حجم از کارهای انجام شده را غیرقابل امکان میدانند.
وی با تأکید بر اینکه جامعه ایمانی مشعر در راستای اربعین حسینی برنامههای مختلفی را دنبال کرده است، گفت: اکنون فعالیتهای جبهه فرهنگی انقلاب با استفاده از فرصت اربعین در حال بینالمللی شدن است و در سیاستهای ابلاغی اربعین ۹۶ نیز به این موضوع توجه شده است؛ نقش دادن به ظرفیتهای مردمی با محوریت هیأتهای مذهبی نیز به عنوان یک اولویت دنبال میشود.
کاظمی اربعین را فرصتی برای تجلی حضور مسلمانان دانست و گفت: اربعین یک حرکت شیعی نیست چرا که در این حرکت باید به دنبال تبلیغ آموزههای دینی اسلام و در نتیجه افزایش وحدت امت اسلامی باشیم.
وی با بیان اینکه مجموعههای رسانهای مختلف از جمله سراج، اوج و افق در حوزه هنری و رسانهای اربعین در حال تلاش هستند، مطرح کرد: در بخش فعالیتهای مردمی رخدادهای بزرگی انجام میشود که انعکاس ندارد به همین علت ضرورت مستندسازی در این حوزه به خوبی قابل احساس است.
کاظمی با اشاره به اینکه از سال گذشته در حوزه کارگروه قرآن خیمههای آموزش قرآن در مسیر اربعین حسینی پیشبینی شده است، عنوان کرد: استانها امسال نیز در راستای این برنامه مشارکت مطلوبی دارند و از ظرفیتهای مختلف استفاده میکنند.
دبیر ستاد اربعین جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی از ایجاد سامانه راهنمای زائر یاد کرد و ادامه داد: گروههای مختلفی به منظور راهنمایی زائران و خدمات مختلفی که در حاشیه این راهنماییها ارائه میشود تعیین شدهاند و یک شبکه ملی نیز در این عرصه در حال شکلگیری است.
تبلیغ فرهنگ عاشورا مهمترین عنصر اربعین است
یکی از رهبران جبهه مقاومت عراق نیز در این مراسم با بیان اینکه سخن از نهضت امام حسین(ع) بدون سخن از پیروزی خون بر شمشیر امکانپذیر نیست، اظهار کرد: امام حسین(ع) در روز عاشورا نتوانستند به پیروزی ظاهری برسند اما به پیروزی ارزشها و معنوی مورد نظر رسیدند و این دستاورد نشان از هنر کربلاست.
حجتالاسلام سید هاشمالحیدری با تأکید بر اینکه غلبه معنوی و ارزشها نسبت به پیروزی ظاهری و نظامی بسیار بالاتر است، اضافه کرد: هدف و مرز پیروزی معنوی نسبت به پیروزی دنیوی بسیار گستردهتر است چرا که در پیروزی معنویت افکار، اخلاقها و ارزشها مطرح میشود.
وی از رسیدن به عبودیت به عنوان هدف پیروزی معنوی نام برد و تصریح کرد: در پیروزی معنوی یک نفر نیز میتواند بر یک امت غالب شود که این حقیقت به خوبی در مورد کربلا قابل مشاهده است، اکنون نیز در کشورهای مختلف جبهه مقاومت از جمله لبنان، سوریه، نیجریه و عراق باید به پیروزی معنوی امام حسین(ع) متوسل شویم.
وی با اشاره به اینکه خون شهدا موجب حفظ اسلام شده است، عنوان کرد: اکنون در شرایط عاشورا هستیم اما با پیروزی خونها میتوانیم پیروزی شمشیرها را نیز رقم بزنیم که دستاوردهای شهادت امثال شهید حججی به خوبی این موضوع را به اثبات میرساند.
الحیدری خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی نخستین کشوری بود که از استقلالطلبی کردستان عراق استقبال کرد اما به لطف خداوند متعال، مجاهدت حشدالشعبی و توجه مرجعیت عراق شمشیر شیعه بر نقشه دشمن غالب شد.
وی با بیان اینکه غلبه نظامی با غلبه معنوی نیز میتواند همراه باشد، گفت: باید در جبهههای مختلف به دنبال غلبه عقل بر جهل، غلبه ارزشها بر ظلم و غلبه آخرت بر دنیا باشیم تا بتوانیم به نتایج مورد نظر برسیم.
الحیدری یادآور شد: هر چند در اربعین حسینی باید به فکر رفاه زائران باشیم اما تبلیغ فرهنگ و پیام عاشورا مهمترین عنصر است که باید در قالب بصیرت و آموزههای دینی مورد توجه قرار گیرد؛ اینکه بعد از اربعین در بصیرت و رفتار خود به تغییری نرسیم نشان میدهد که این سفر برای ما هیچ کاربردی نداشته است.
این کارشناس مسائل دینی با تأکید بر اینکه ایمان به اسلام واقعی باید مورد توجه زائرین اربعین قرار گیرد، اظهار کرد: اسلام سیاسی، انقلابی جهادی و با بصیرت با اسلام آمریکایی، انگلیسی، افراطی و کوتاه فکر متفاوت است؛ ایران اسلامی با تکیه بر اسلام ناب محمدی(ص) توانسته به جایگاه کنونی برسد.
وی با اشاره به اینکه مبارزه با دشمن در سنگر فرهنگی سختتر از جنگ در سنگر فیزیکی است، عنوان کرد: مقابله با نفوذ نظامی سخت است اما ایستادگی در مقابل نفوذ نرم دشمن سختتر است به همین علت در اربعین حسینی باید به دنبال ترویج آموزههای درست فرهنگی درست باشیم.
الحیدری اضافه کرد: هدف آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان تقسیمبندی عراق است اما به تعبیر رهبر انقلاب اسلامی اجازه نمیدهیم که به وحدت کنونی عراق خدشهای وارد شود؛ عراق اکنون وضعیت مطلوبی دارد اما برخی از حرکتها نیز به منظور اختلافافکنی در این کشور دنبال میشود؛ مسعود بارزانی به دنبال ایجاد قدمگاه برای رژیم صهیونیستی در کرستان عراق هستند اما رهبر انقلاب اسلامی و نیروهای مقاومت اجازه تحقق این هدف را نمیدهند.
وی ادامه داد: اگر جمهوری اسلامی ایران قوی باشد، نیروهای مقاومت عراق نیز توانمند خواهد بود و اگر ایرانیها دچار هر اختلافی شوند دیگر کشورهای مقاومت مورد تأثیر قرار میگیرند.
الحیدری با تأکید بر اینکه وجود برخی از مشکلات در نظام اسلامی طبیعی است، تصریح کرد: اکنون دستاوردهای انقلاب اسلامی در کشورهای دیگر نیز به خوبی قابل مشاهده است اما بیان مشکلات کنونی نباید این دستاوردها را مورد تاثیر قرار دهد.
این رهبر جبهه مقاومت عراق با بیان اینکه در اربعین حسینی باید برای حفظ پیروزی انقلاب اسلامی و ترویج آموزههای عاشورا تلاش شود، عنوان کرد: امیدواریم با تبلیغ طلاب و هیأتهای مذهبی ایران بتوانیم در اربعین امسال شاهد دستاوردهای متفاوتی در حوزه وحدت اسلامی باشیم.
نظر شما