به گزارش خبرنگار مهر، هدف این کتاب ارایه روایتی است فلسفی از علم تاریخ: نگاهی بین رشته ای به آنچه موضوع این رشته تلقی می شود، مسیری که در طول قرنها پیموده است، اصولی که بر می گزیند، هدفی که فرا روی خود نهاده یا الزامات اخلاقی و انسانی نوینی که باید در نظر گیرد.
تاریخ به روایت فلسفه، شرح حال فلسفی و روشی علم تاریخ را به نقد و ارزیابی کشیده و آن را به زبان خاص فلسفه بیان می دارد؛ در این کتاب، از نسبت عمیق تاریخ با فلسفه و دیگر علوم اجتماعی سخن رفته و بر هویت فلسفی آن همچون آمیزه ای از نگریستن، دریافتن و نوشتن تأکید می شود.
کتاب در یازده فصل تنظیم شده است: فصل اول ضمن بررسی مفاهیم و اصول روش شناسی علوم انسانی با تکیه بر تاریخ، به مفاهیمی نظیر تبیین، عینیت، تفهم، توصیف، تفسیر و تجمیع اختصاص دارد.
فصل دوم، نگاهی اجمالی به تاریخِ تاریخ نگاری از دوره باستان تا قرن بیستم و یکم دارد. هدف نویسنده در این فصل نشان دادن سیر تکاملی در روش ها و موضوع های پژوهش و دگرگونی های دورهای در آنها بوده است. در فصل سوم، به رویکردها و رهیافت های نظری عمده در فلسفه علوم اجتماعی با محوریت تاریخ و تاریخ نگاری پرداخته شده است. با آنکه ادبیات نظری وسیعی در این زمینه در دسترس است، اما بیان ارتباط این ادبیات نظری با تاریخ یا اشارتهایی که برای علم تاریخ و تاریخنگاری دارد، چندان روشن نشده است. از این رو، در فصل سوم، سعی بر آن شده است ارتباط هر یک از رویکردها و رهیافتهای مورد بحث با تاریخ و پژوهش تاریخی روشن شود.
کتاب از فصل چهارم به بعد شیوه متفاوتی را دنبال کرده و بر برخی مکاتب و متفکران کلیدی متمرکز می شود. رهیافتها و متفکرانی که در این فصول آورده شدهاند، همگی بر سر یک نکته اشتراک نظر دارند: ضرورت بازگشت به ریشهها برای دستیابی به معرفت رادیکال. باور به چنین ضرورتی هم در اگزیستانسیالیسم، پدیدارشناسی، رویکرد انتقادی و مطالعات فرهنگی دیده میشود و هم در آرای متفکران متأخری چون دلوز، بدیو، آگامبن و ژیژک که از هر کدام در کتاب به تفصیل سخن رفته است. به علاوه، همه مکاتب و متفکران مذکور را می توان کمابیش در چارچوب ماتریالیسم استعلایی یا تجربه گرایی معناگرا قرار داد.
کتاب حاضر مقدمه ای نسبتاً جامع و بسیار متفاوت برای علاقه مندان به فلسفه علوم اجتماعی و به ویژه فلسفه تاریخ و تاریخنگاری.
کتاب «تاریخ به روایت فلسفه: از هرودت تا آلن بدیو»، آخرین اثر احمد محمدپور، جامعه شناس و پژوهشگر دپارتمان انسان شناسی دانشگاه ماساچوست ـ آمریکا، در 640 صفحه و در قطع رقعی با دو نوع جلد نرم و سخت توسط نشر لوگوس به چاپ رسیده است.
نظر شما