به گزارش خبرنگار مهر، رحمت الله مه آبادی ظهر سه شنبه در جمع اصحاب رسانه اظهار کرد: در دو سال گذشته ۱۰ پروژه مهم با اعتباری بالغ بر ۷۰ میلیارد تومان در فرودگاه بین المللی گرگان به بهره برداری رسید.
وی با تاکید بر این که این پروژه ها بدون تقاضای مدیران و مسئولان استانی و بر اساس رویکردهای شرکت انجام شد، افزود: سامانه ناوبری ناقص بود و نشست و برخاست های ناوبری تسهیل نشده بود و به خاطر بدی آب و هوا پروازها لغو می شد.
رئیس هیئت مدیره شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی کشور با بیان این که پیشرفته ترین سیستم های ناوبری کشور و دنیا را در فرودگاه بین المللی نصب شده است، گفت: با اتمام ترمینال جدید گرگان تا پایان سال، تمام برنامه ها و توسعه طرح های فرودگاهی در آن به پایان می رسد.
وی با اشاره به این که فرودگاه گرگان و مدیر آن از نمونه های فرودگاهی کشور هستند، ادامه داد: با پایان برنامه های فرودگاه گرگان در سال جاری این فرودگاه تا دو دهه آینده نیاز به توسعه ندارد.
مه آبادی از فرودگاه بین المللی گرگان به عنوان یک نمونه موفق توسعه فرودگاهی و ناوبری در کشور نام برد و اضافه کرد: رویداد بزرگ دیگری که در آینده نزدیک اجرای آن به پایان می رسد، طرح یا قانون کاداست و ما به عنوان نخستین دستگاه اجرایی بزرگ کشور آن را در ظرف یکسال و نیم به پایان می رسانیم.
سومین فرودگاه کشور را وارد رنکینگ جهانی می کنیم
وی با یادآوری این که در دو سال گذشته طرح توسعه خدمت به مسافران را به طور پایلوت آغاز کردیم از پایان طرح پایلوت و اجرای جاری آن خبر داد و گفت: امسال همچنین سومین فرودگاه کشور را وارد رنکینگ جهانی می کنیم.
وی با بیان این که هنوز برای انتخاب این فرودگاه تصمیم نهایی نگرفته ایم و فرودگاه شیراز و اصفهان کاندیدای این موضوع هستند، تصریح کرد: نمره فرودگاه های کشور را از پنج به ۴.۶ رسانده ایم و این امر نشان می دهد ما در دنیا در این حوزه خوش درخشیده ایم.
مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی کشور با اشاره به این که ۲۰ پروژه ناظر بر توسعه مدیریت در صنعت فرودگاهی را به قرارداد رسانده ایم، بیان کرد: از دو سال قبل طرح مدیریت جهانی را شروع کرده ایم و امسال بنا داریم سطح مدیران خود را به تراز جهانی افزایش دهیم.
وی همچنین اشاره ای هم به آمار پروازها و پذیرش بار و مسافر در سالجاری داشت و گفت: در سال ۹۶ نسبت به ۹۵ در نشست و برخاست هفت درصد، پذیرش و اعزام مسافر و بار ۱۰ درصد رشد داشته است اما در مقایسه آمار فروردین ۹۷ و سال گذشته، نشست و برخاست و بار تغییری نداشته اند اما اعزام و پذیرش مسافر دو درصد رشد داشته است.
مه آبادی با بیان این که به جز فرودگاه امام خمینی هیچ یک از فرودگاه های کشور نمی توانند هزینه های خودشان را در بیاورند، افزود: هم اکنون هیچ فرودگاه غیر اقتصادی در کشور نداریم اما تعرفه های ما واقعی نیست و ثابت مانده است و به عنوان مثال هزینه جاری و بهسازی فرودگاه گرگان در سال گذشته ۱۴ میلیارد تومان بود اما فقط پنج میلیارد تومان درآمد داشت.
با لغو برجام هم دچار اختلال هوایی نمی شویم
وی به موضوع برجام و تحریم ها هم گریزی زد و گفت: ما لغو تحریم ها را موقت دیده بودیم و در صورت لغو برجام هم در هیچ یک از حوزه ها با چالشی که اختلال هوایی ایجاد کند، روبرو نخواهیم بود و خیالمان راحت است که با تصمیم ترامپ آسیب نمی بینیم.
وی با یادآوری این که تجهیزات لازم را خریداری کرده ایم و در حال نصب آن ها هستیم، ادامه داد: در حوزه نظارت راهداری شرایط موجود اجازه نمی دهد با چالش مواجه شویم.
مه آبادی با اشاره به این که ارتقاء کیفیت ارائه خدمات در دستور کار قرار داده ایم، در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر تعطیلی فرودگاه مهرآباد، خاطرنشان کرد: این فرودگاه تعطیل نمی شود اما با افزایش کیفیت ارائه خدمات این فرودگاه به یک فرودگاه گران تبدیل می شود.
نظر شما