خبرگزاری مهر-گروه فرهنگ: سومین هفته پسِ از سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، همانطور که از روند هفتههای گذشته میتوان حدس زد، یک هفته کمخبر برای حوزه کتاب و نشر است و آمار اخبار مهم آن حتی کاهش داشته است.
گزارشهای مروری دو هفته ابتدایی پس از نمایشگاه، حاوی ۱۲ خبر بودند اما این هفته، گزارش هفتگی اخبار حوزه کتاب را با ۱۱ خبر مرور میکنیم. هفته گذشته همچنین، خبرهای بینالمللی گزارش، ۵ عنوان بودند که این هفته تعدادشان به ۴ خبر کاهش پیدا کرده است.
در گزارش این هفته، ضمن مرور خبرهایی درباره قاچاق کتاب، تشریح جزئیات خرید جدید وزارت ارشاد از ناشران، جایزه کتاب سال، اتفاقات و حواشی مربوط به مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی، کتابخانه ملی ایران و کره شمالی، چند خبر خارجی را نیز در حوزه کتاب و جوایز خارجی و بینالمللی مربوط به این حوزه را در بر میگیرد.
توقیف صدها کتاب قاچاق در پایتخت
از جمله اخبار مهم این هفته، توقیف محموله حاوی کتابهای قاچاق در ساعات پایانی روز شنبه این هفته بود. ماجرا از این قرار بود که شامگاه شنبه ۵ خرداد پلیس تهران پس از وصول دستور مقام قضایی برای ضبط و جمع آوری تعداد زیادی کتاب که به صورت غیرقانونی توسط عوامل یک باند متخلف در این حوزه منتشر شده بود، در هماهنگی با اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران مبادرت به جمع آوری و توقیف این کتاب ها و انتقال آنها به انبار اتحادیه ناشران جهت انجام مراحل قضایی بعدی کرد.
تعداد این کتاب ها بسیار زیاد و حجمی حدود ۱۰ وانت را تشکیل میداد. این کتاب ها آثار تعداد زیادی از ناشران از جمله انتشارات امیرکبیر، خوارزمی، فرهنگ معاصر، ققنوس، نشر قطره، نیلوفر، علمی، سخن، علم، پیکان، جاویدان چشمه، مازیار، آگاه، بهجت، آموت، اختران، آبی، جامی، پیام و انتشاراتی های زمان و نیل (که البته هر دو آنها تعطیل شده اند) بودند که پلیس ضمن پلمپ دو مغازه محل کتابفروشی های راسته خیابان انقلاب، دو تن از متخلفین را هم با دستور مقام قضایی بازداشت کرد.
هشدار اتحادیه ناشران درباره جرایم مربوط به کتاب
پس از اتفاق رخ داده درباره کشف محموله قاچاق کتاب، محمود آموزگار رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در نشستی خبری اطلاعاتی در این باره در اختیار اصحاب رسانه قرار داد. همچنین اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در اطلاعیهای به اعضای خود، نسبت به چاپ و نشر غیرقانونی کتابهای ناشران توسط عدهای سودجو و فرصتطلب، هشدار داد.
اعلام فهرست خرید یک میلیارد تومانی ارشاد از ناشران
روز سهشنبه این هفته خبری درباره خرید جدید هیئت انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد از ناشران منتشر شد که به موجب آن، در زمان برگزاری سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، فهرست ۱۵۹۹ عنوان کتاب در ۷۰۳۱۸ نسخه به مبلغ کل ۱۰ میلیارد و ۸۴۹ میلیون و ۲۴۳ هزار ریال توسط کارگروه انتخاب و خرید کتاب مشخص شد.
این خریدها بر مبنای سهمیه خرید از ناشران خصوصی متناسب با متراژ غرفههای نمایشگاهی و بر حسب الگوی مندرج در دستورالعمل این کارگروه انجام شده است.
تشریح جزئیات خرید کتاب از ناشران در نمایشگاه کتاب
در تکمیل خبر پیشین، مهرزاد دانش مدیرکل چاپ و نشر از خرید هزار و ۵۹۹ عنوان کتاب از ناشران شرکتکننده در نمایشگاه کتاب تهران خبر داد و گفت: کارگروه انتخاب و خرید کتاب سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با ۱۰ کارشناس آثار ۱۲۱۰ ناشر را در نمایشگاه مورد ارزیابی قرار داد و پس از بررسی و ارزیابی تعداد ۱۵۹۹ عنوان کتاب برای خرید انتخاب شد. با تصمیم این کارگروه تعداد ۷۰ هزار و ۳۱۸ کتاب از ناشران خریداری شد که ارزش آنها ۱۰ میلیارد و ۸۴۹ میلیون و ۲۴۳ هزار ریال است.
به گفته دانش، از این میزان کتاب خریداری شده تعداد یک هزار و ۲۱۹ عنوان آثار تالیفی و ۳۸۰ اثر نیز ترجمه است.
انتشار بیست و ششمین دوره جایزه جهانی کتاب سال
دیگر خبری که شنبه منتشر شد، درباره فراخوان جایزه کتاب سال بود که به موجب آن، فراخوان بیست و ششمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در دو حوزه مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی منتشر شد.
مراسم پایانی این جایزه بهمنماه سال جاری برگزار میشود.
ادامه ماجرای مرکز دائرهالمعارف اسلامی
ماجراهای مربوط به مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی که به نظر میرسید به پایان رسیده و چند هفته خبری از آنها نبود، این هفته خود را دوباره نشان داده و یک خبر از خبرهای هفته را به خود اختصاص دادند. طی هفتههای گذشته، حکم اخراج سیدصادق سجادی از مرکز به عنوان معاون پژوهشی آن و همچنین اظهار نظر سیدجواد طباطبایی در خصوص وضعیت مرکز و میل به عدم تمدید قراردادها، نشان از وجود مشکلاتی عمیقتر در این مرکز بود. اگرچه سیدمحمدکاظم موسوی بجنوردی در مصاحبهای علت مشکلات به وجود آمده را صرفاً مالی و مضیقههای متأثر از آن دانست اما این به تنهایی عامل مشکلات نبود و مشکلات دیگری هم خود را نشان دادند.
این هفته اما محمد میلانی پژوهشگر حوزه فلسفه مدرن با اشاره به مشکلات به وجود آمده در مرکز مذکور، به طرفین دعوا پیشنهاد کرد برای اعتمادسازی در باب نگرانیهایی که از بین نرفتهاند، مناظره کنند.
امضای تفاهمنامه همکاری کتابخانههای ملی ایران و کره شمالی
این هفته، همچنین گانگ سام هیون سفیر کره شمالی با اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار کرد و تفاهمنامه همکاری میان کتابخانههای ملی دو کشور امضا شد.
این دومین دیدار سفیر کره شمالی از کتابخانه ملی ایران بود. گانگ سام هیون ۲۸ فروردین ماه امسال هم به همراه هیئتی دیپلماتیک با اشرف بروجردی دیدار و گفتگو کرده بود.
معرفی فینالیستهای بوکر طلایی
جایزه بوکر طلایی که قرار است امسال به بهترین کتاب برنده بوکر در طول ۵ دهه اهدا شود، فینالیستهای خود را معرفی کرد. به این ترتیب، هیات داوران انتخاب برنده بوکر طلایی با معرفی ۵ فینالیست، یک گام به انتخاب بهترین برنده بوکر در طول ۵۰ سال اهدای این جایزه نزدیک شدند.
معرفی نامزدهای مهمترین جایزه ادبی استرالیا
جایزه مایلز فرانکلین که مهمترین جایزه ادبی استرالیاست فهرست اولیه نامزدهایش را در سال ۲۰۱۸ معرفی کرد. پیتر کری نویسنده نامدار استرالیایی، میشل دی کرستر و کیم اسکات برندگان دورههای پیشین این جایزه هستند که در کنار ۸ نویسنده دیگر در فهرست سال ۲۰۱۸ این جایزه معتبر ادبی جای گرفتهاند.
این جایزه ۶۰ هزار دلاری که از سال ۱۹۵۷ کارش را شروع کرده، از آن زمان تاکنون بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار دلار به برندگانش جایزه داده است.
جایزه ویژه مسابقات جهانی کتابهای آشپزی به اثر ایرانی
یکی از خبرهای روز دوشنبه این هفته مربوط به یک جایزه خارجی دیگر در حوزه کتاب بود. به این ترتیب کتاب «شیرینیهای خشک» یکشنبه ۶ خرداد (۲۷ May) در مسابقه جهانی گورمند، مقام اسپشیال ۲۰۱۸ را از آن خود کرد و جایزه آن در مراسم پایانی این مسابقه، به مولف کتاب «سمیرا جنتدوست» اعطا شد.
گورمند، نام معتبرترین مسابقه جهانی کتابهای آشپزی است که از آن به عنوان اسکار آشپزی هم یاد میکنند. هر ساله صدها سرآشپز، نویسنده و ناشر کتابهای آشپزی از نقاط مختلف جهان در این مسابقه به رقابت میپردازند.
اعلام آمار سال گذشته چاپ کتاب در ترکیه
یکی دیگر از خبرهای خارجی این هفته در حوزه کتاب، مربوط به کشور ترکیه بود. طبق اطلاعات درجشده در این خبر، سازمان آمار ترکیه، با انتشار گزارشی در مورد انتشار کتاب با دریافت شابک «ISBN» (شمارهٔ استاندارد بینالمللی کتاب) در سال ۲۰۱۷، اعلام کرد در سال گذشته ۵۸ هزار و ۲۷ عنوان کتاب توسط ناشران ترک منتشر شده است.
در سال ۲۰۱۷ در ترکیه ۵۸ هزار و ۲۷ کتاب کاغذی، ۲۱۲ کتاب الکترونیکی (DVD, VCD, CD) و ۱۷۶۷ عنوان کتاب اینترنتی، ۲۶ عنوان کتاب صوتی و ۳۰۳ عنوان کتاب از انواع گوناگون با دریافت شماره شابک توسط ناشران ترک منتشر شده است.
نظر شما