به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان نوسازی شهر تهران، زهرا نژاد بهرام، عضو شورای اسلامی شهر تهران در این جلسه با بیان این که سازمان نوسازی شهر تهران یکی از اصلی ترین، مهمترین، جدی ترین و اثرگذارترین دستگاه هایی است که فعالیت های آن می تواند در سطح محدوده خاصی از شهر تهران تأثیر بسزایی داشته باشد، از انتصاب دکتر کاوه حاجی علی اکبری به عنوان مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران ابراز خرسندی کرد و گفت: امروز مجموعه شهرسازی از تیم خاصی تشکیل شده و همه اعضای تیم به آنچه می خواهند انجام دهند واقف هستند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: رویکرد شورای پنجم در موضوع نوسازی بافت های فرسوده، برخاسته از نظرات مردم است و حضور دکتر افشانی، دکتر حناچی و دکتر علی اکبری نشانگر میل به تغییری است که شهروندان تهران خواستار آن بودند.
نژاد بهرام، نخستین اولویت شورای اسلامی شهر تهران در رویکرد جاری را توجه به انسان و شهروندان نام برد و عنوان کرد: اگر می خواهیم در مورد هر اتفاقی در سطح شهر تهران تصمیم گیری کنیم، می بایست حتماً نیازها و خواسته های شهروندان را نصب العین اقدامات خود قرار دهیم.
عضو شورای اسلامی شهر تهران افزود: توجه به منابع موجود در شهر از دیگر اولویت های شورای پنجم است که امانتی نزد اعضای شورا است و اعضاء شورا ، نگهبانان و حافظان این منابع هستند تا به نحو شایسته به آیندگان انتقال یابد.
نژاد بهرام با بیان این که پیش از این فکر می کردیم حلقه مفقود بافت های فرسوده فقط زوال اقتصادی است، یادآور شد: تجربه نشان داد تنها زوال اقتصادی حلقه مفقوده بافت های فرسوده نیست، بلکه کاهش ارزش سکونت است؛ وقتی بافت به ارزش سکونت دست پیدا کند، ارتقاء اقتصادی خود را هم پیدا می کند.
به گفته ی این مقام مسئول، بهسازی محیطی یکی از اولویت های اصلی در نوسازی است که باعث ایجاد ظرفیت های لازم به منظور افزایش ارزش سکونت در بافت های فرسوده خواهد شد.
وی تأکید کرد: ضرورت توجه به موضوع "ارزش سکونت" اصلی ترین مسئله ای است که انتظار می رود با حضور مدیرعامل جدید سازمان نوسازی شهر تهران، مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که میل به سکونت، میل به نوسازی و بازآفرینی را ایجاد می کند.
نژاد بهرام وجود دفاتر خدمات نوسازی را به عنوان یکی از افتخارات سازمان نوسازی دانست که می توانند منجر به رونق و تصحیح شکاف اعتماد شده و در ادامه ابراز امیدواری کرد که این دفاتر در محلاتی که دارای بافت فرسوده نیستند نیز تأسیس شوند.
پیروز حناچی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز موضوع نوسازی بافت های فرسوده شهری را موضوعی بسیار حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۴۷ که قانون نوسازی و عمران شهری به تصویب رسید تا بعد از پیروزی انقلاب، عملاً استفاده از ظرفیت های این قانون مغفول مانده بود و شاید اولین پروژه جدی در این زمینه را بتوان پروژه نواب نام برد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نقطه عطف فعالیت های سازمان نوسازی را بعد از اجازه اخذ فاینانس توسط دولت در اواسط دهه ۸۰ عنوان کرد و یادآور شد: شهرداری تهران پس از زلزله بم از این فاینانس برای نوسازی بافت های فرسوده استفاده کرد.
حناچی ضمن اشاره به ضرورت استفاده از تجربیات جهانی و همچنین تجربیات گذشته در حوزه نوسازی، تأکید کرد: علیرغم این که شهرداری تهران در زمینه مکتوب کردن تجربیات گذشته، وظیفه ترویجی ندارد اما مکتوب کردن تجارب یکی از اقداماتی است که امروز به آن نیاز داریم. چرا که این امر، امکان تجربه مکرر تجربیات غلط را به حداقل می رساند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان این که ادبیات تخصصی، از تجربیات مدون گذشته منبعث می شود، اظهار داشت: ادبیات تخصصی در موضوع نوسازی بافت های فرسوده شکل نگرفته است و گاهاً در سه حوزه بهسازی، نوسازی و بازسازی که زیرمجموعه های نوسازی بافت های فرسوده هستند این ادبیات به تخریب و بازسازی تقلیل یافته است.
حناچی خاطرنشان کرد: همه بافت های فرسوده، بافت های تاریخی نیستند که واجد ارزش باشند اما نمی توان گفت که بافت های غیر تاریخی فاقد ارزش هستند؛ ارزش این بافت ها لزوماً از جنس ارزش های تاریخی و معنوی نیست اما ارزشهایی است که برای ساکنان و ذی نفعان نوسازی مهم است و چنانچه در مداخله هایی که در راستای نوسازی صورت می گیرد، توجه به ارزش های مذکور مد نظر قرار گرفته نشوند، به طور یقین در بهره برداری اقدامات دچار مشکل خواهیم شد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در بخش دیگری از سخنان خود به تجربه نوسازی باب الاحمر در قاهره اشاره کرد و متذکر شد: مرمت مساجد، برگزاری کلاس های آموزشی برای زنان خانه دار و کودکان، ایجاد مراکز بهداشتی و غیره از جمله نخستین اقداماتی بود که در بهسازی و نوسازی این منطقه از قاهره مورد توجه قرار گرفت و اقدامات کالبدی در این حوزه، آخرین اقدام بود.
وی در ادامه تصریح کرد: هیچ یک از اقداماتی که در تجربه نوسازی قاهره به آن اشاره شد جزء وظایف اصلی سازمان نوسازی نیست، اما با تأثیر مأموریت های سازمان در محلات دارای بافت فرسوده ارتباط مستقیم دارد.
کاوه حاجی علی اکبری، مدیرعامل جدید سازمان نوسازی شهر تهران نیز در این جلسه ضمن تشکر از شهردار محترم تهران به دلیل اعتماد و انتخاب ایشان، از تمامی مدیران گذشته این سازمان به ویژه دکتر میرصادقی تقدیر و تشکر کرد.
علی اکبری با بیان این که سازمان نوسازی در دهه ۱۳۸۰ که آغاز فعالیت های شهرداری و شکل گیری بافت های فرسوده در ایران و تهران بود، مأموریت پیدا کرد تا وارد این عرصه شود، گفت: فعالیت نوسازی با ورود به مداخله ای که از یک رویکرد متمرکز، اقتدارگرایانه و برنامه ریزی از بالا به پایین شروع شد به دلیل بن بستی که در این رویکرد وجود داشت به روش های مبتنی بر تسهیل گری، مشارکت و همکاری دخیلان رسید و مهمترین دستاورد این موضوع، سیاست شکل گیری دفاتر تسهیل گری بود.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران اظهار داشت: نگاه تحلیلی به فعالیت های گذشته در نوسازی بافت های فرسوده ما را با وضعیت دوگانه مواجه می سازد، از یک سو شاهد رشد و پیشرفت قابل ملاحظه در نوسازی عرصه های خصوصی یعنی نوسازی مسکن هستیم که حرکتی بی بدیل در تهران بود و انباشتی از تجربه و دانش مربوط به نوسازی مسکن در سازمان شکل گرفت که شاید در سطح جهانی بی نظیر باشد، اما در عین حال شاهد نمونه های معدود و محدودی از اقدام در حوزه های نرم افزاری و در قلمرو عمومی به ویژه در تأمین خدمات پشتیبان سکونت، تسهیلات آسایش زیست و ارتقاء کیفیت محیط عمومی هستیم.
علی اکبری در ادامه تحلیل اقدامات گذشته و توضیح راهکارهای عبور از عدم توازن ایجاد شده در حوزه نوسازی، تصریح کرد: بر این اساس کلید واژه اقدام در بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری تمرکز بر"توسعه محله" است؛ توسعه از این بابت که می بایست به جنبه های انسانی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی مربوط به مشکل فرسودگی بپردازد و تأکید بر مقیاس محله که باید به عنوان مقیاس برنامه ریزی، اقدام و مدیریت در نوسازی بافت های فرسوده شهری اصالت پیدا کند.
وی مهمترین مسئولیت سازمان نوسازی را ارتقاء کیفیت زندگی و بطور مشخص زیست پذیری محروم ترین محلاتی که با مشکل فرسودگی و ناکارآمدی مواجه هستند عنوان و تأکید کرد: فرآیند برنامه ریزی برای این محلات، تمرکز بر توسعه در مقیاس محله است که کاربست اجرایی و سیاست مورد تأکید شهردار محترم تهران در رویکردها و برنامه های این دوره از مدیریت شهری خواهد بود.
علی اکبری خاطرنشان کرد: انتظار داریم برای نوسازی بافت های فرسوده در برنامه ها و سیاست های شهری جایگاه ویژه ای در نظر گرفته شود تا با هدایت منابع عمومی بتوان بخشی از کمبودهای مربوط به خدمات و زیرساخت ها و بهسازی محیط عمومی را فراهم کرد؛ خوشبختانه این امر با استقرار شورای شهر پنجم از سال گذشته آغاز شده و امیدواریم ادامه پیدا کند.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان این که نوسازی یک امر بین بخشی و چند دستگاهی است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه با شکل گیری ستاد بازآفرینی پایدار شهر تهران و به تبع آن ستادهای منطقه ای، زیرساخت های لازم برای تحقق همکاری سایر دستگاه های ذی مدخل در امر نوسازی فراهم شده است و هر اقدامی در نوسازی محلات دارای بافت فرسوده به یقین می بایست با مشارکت و برقراری ارتباط با دخیلان و به ویژه اجتماعات محلی صورت پذیرد.
وی در خاتمه ابراز امیدواری کرد که از پشتیبانی شورای اسلامی شهر تهران، شهرداری تهران و تمامی دستگاه ها در مسیر تحقق مأموریت های سازمان نوسازی شهر تهران برخوردار باشد.
سید رضا میرصادقی، مدیرعامل اسبق سازمان نوسازی شهر تهران نیز در این جلسه با بیان این که مدیریت در سازمان نوسازی در طی ۲۳۱ روز حضور وی در این سازمان تجربه ای کاملاً متفاوت بوده است، خاطرنشان کرد: شرایط رو به بهبود است، حضور دکتر حناچی در معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران یک فرصت و حضور دکتر نژاد بهرام در شورای اسلامی شهر تهران یک انگیزه است.
میرصادقی از همکاری دکتر علی اکبری در طی سه ماه گذشته در سازمان نوسازی به عنوان معاون نوسازی و توسعه محلی تشکر کرد و ضمن تبریک انتصاب، برای ایشان آرزوی توفیق کرد.
نظر شما