۱۳ مهر ۱۳۹۸، ۲۱:۱۷

گزارش تحلیلی؛

اردوغان شمارش معکوس برای حمله به کردها در شرق فرات را شروع کرد

اردوغان شمارش معکوس برای حمله به کردها در شرق فرات را شروع کرد

رئیس جمهور ترکیه از عملیات نظامی گسترده ای که طی روزهای آتی در شرق فرات علیه کردهای مورد حمایت آمریکا انجام خواهد داد، سخن گفته است اما باید دید که آیا این تهدید عملی خواهد شد یا خیر.

خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه پنجم اکتبر ۲۰۱۹ اعلام کرد: برای برقراری صلح در شرق فرات در سوریه عملیات هوایی و زمینی در این منطقه انجام خواهیم داد. ما برای انجام این عملیات از آمادگی برخوردار هستیم و طرح عملیات نظامی در شرق فرات را کامل کرده ایم.

رئیس جمهوری ترکیه خاطرنشان کرد که دستورات لازم درخصوص اجرای عملیات در شرق فرات صادر شده است.

در پی اظهارات «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه مبنی بر اجرای عملیات زمینی و هوایی در شرق فرات علیه شبه نظامیان کُرد تحت حمایت آمریکا تصاویر ویدئویی انتشار یافته بر روی رسانه های اجتماعی و تلویزیون ملی ترکیه نشان می دهد که این کشور در حال اعزام نیروهای نظامی کمکی به مرز سوریه است.

دهها فیلم و تصویر گرفته شده از این کاروانهای نظامی ادعای رئیس جمهور ترکیه مبنی بر آمادگی این کشور برای تشکیل یک منطقه امن در خاک سوریه و در امتداد مرز ترکیه  «در زمانی بسیار نزدیک» را تأیید می کند.

شبکه دولتی تی آر تی ترکیه نیز تأیید کرد که خودروهای زرهی و نیروهای مسلح اضافی به شهر «آقچه قلعه» ترکیه در آنسوی شهر «تل أبیض» سوریه اعزام شده اند. همچنین چندین تصویر ویدیوئی انتشار یافته بر روی توئیتر دهها خودرو و اتوبوس نظامی را نشان می دهد  که گفته می شود حامل پرسنل نظامی بوده و به سمت مرز در حال حرکت هستند.

پنجشنبه  گذشته نیز مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه گفته بود گمان نمی‌کند تلاش‌ها با آمریکا در راستای ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه راه به جایی ببرد و کشورش برای رسیدن به خواسته مطلوب خود، آماده حمله نظامی است.

آمریکا و ترکیه بر سر ایجاد منطقه امن به عمق ۳۰ کیلومتر در خاک سوریه که عاری از یگان‌های کرد مدافع خلق باشد؛ توافق کرده‌اند. آنکارا به این یگان‌ها به چشم شاخه‌ای از پ ک ک نگاه کرده و آنها را تروریستی می‌داند حال آنکه واشنگتن با آنها شراکت راهبردی دارد.

ادعاها مبنی بر مرزبندی یا عملیات نظامی در خاک سوریه در حالی مطرح می‌شود که ترکیه و آمریکا هیچ یک برای حضور در این کشور، از دولت دمشق کسب تکلیف نکرده‌اند!

با توجه به این به نظر می رسد که شمال شرق سوریه آبستن تحولات جدید خواهد بوبه نظر می رسد شمال شرق سوریه آبستن تحولات جدید خواهد بود؛ این همان جایی است که کردهای مورد حمایت آمریکا در آن حضور دارند و آنکارا تهدید به دخالت نظامی در این منطقه کرده است. این در حالی است که دمشق حضور نظامی آمریکا و ترکیه در اراضی سوریه را نامشروع می داند.

این در حالی است که چندی قبل بشار اسد رئیس جمهور سوریه تاکید کرد که در برابر کردها در شمال سوریه دو گزینه است؛ یا به آغوش حاکمیت سوریه بازگردند یا با آنها با زور برخورد خواهد شد.

اهمیت شرق فرات

شرق فرات دارای مهمترین و بزرگترین میادین نفتی از حیث مساحت و تولید است به ویژه که میدان نفتی «العمر» قبل از سال ۲۰۱۱ حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت تولید می کرد.

الرقه به تنهایی ۷۰ درصد از منابع آبی سوریه را در خود دارد و این منطقه همچنین دارای زمین های حاصلخیز و محل کشت مهم محصولات کشاورزی سوریه است. مساحت منطقه راهبردی شرق فرات حدود یک سوم اراضی سوریه است و سبد غذایی و اقتصادی سوریه محسوب می شود.

این منطقه ۹۰ درصد از درآمدهای نفتی و گازی سوریه و بیش از نیمی از گندم و پنبه سوریه را در خود دارد. استان دیرالزور در شرق فرات دومین استان سوریه از حیث مساحت(حدود ۳۳ هزار کیلومتر مربع) محسوب می شود. بیشتر تولید نفت سوریه در این مناطق است و غنی ترین منابع گازی سوریه را داراست.

آیا اردوغان تهدید خود علیه کردهای مورد حمایت آمریکا را عملی خواهد کرد؟

رای الیوم در مطلبی در این باره آورده است: «رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه تهدید به عملیات نظامی گسترده زمینی و هوایی برای ایجاد منطقه امن در شرق فرات کرده است و اینکه برنامه ریزی انجام شده است و دستورات برای حمله صادر شده است و این حمله در آینده نزدیک انجام خواهد شد.

این رسانه می نویسد: این اولین بار نیست که اردوغان تهدید به عملیات نظامی می کند و این به سبب خشمی است که در جریان عمل نکردن آمریکا به تعهداتش دارد. آمریکا از نیروها کُردی حمایت می کند که اردوغان آنها را تروریست می داند و آنها را شاخه نظامی پ ک ک می داند که این اوج بحران در روابط آمریکا و ترکیه را نشان می دهد که پس از خرید اس ۴۰۰ از روسیه به اوج خود رسیده است.

رای الیوم آورده است: نمی دانیم که این تهدیدات مانند قبل است یعنی تلاشی برای جلب توجه آمریکا و تسریع در ایجاد منطقه امن یا قصد حمله یکجانبه و اعمال شرایط مورد نظرش را در میدان دارد؟ نمی دانیم که این تهدیدات مانند قبل است یعنی تلاشی برای جلب توجه آمریکا و تسریع در ایجاد منطقه امن یا قصد حمله یکجانبه و اعمال شرایط مورد نظرش در میدان دارد؟ نیروهای قسد اعلام کرده اند که مقابله خواهند کرد و این موضع بدون وجود تضمین های حمایتی آمریکا ممکن نیست به ویژه که در منطقه بیش از ۲۰۰۰ نظامی آمریکایی هست.

این رسانه می نویسد: سئوالاتی مطرح می شود از جمله اینکه آیا نیروهای آمریکایی به کردها برای مقابله با حمله ترکیه خواهند پیوست یا خیر؟ موضع دولت سوریه چیست؟ آیا حامی نیروهای ترکیه خواهد بود یا بی طرفی اتخاذ می کند و فقط تماشاگر اوضاع و لو در روزهای اول در صورت بروز درگیری نظامی خواهد بود؟ ما بعید می دانیم که اردوغان به گزینه نظامی روی آورد و وارد جنگ فرسایشی با کردهای مورد حمایت آمریکا شود.

رای الیوم آورده است: دولت سوریه شاید موضعی اتخاذ نکند زیرا بروز درگیری میان طرفین یعنی ترکیه با نیروهای قسد و آمریکایی ها را به منفعت خود می بیند به ویژه که نیروهای قسد همه توافقات را نقض کرده اند و در جبهه آمریکا قرار گرفته اند و دیگر اعتمادی به آنها نیست. مهمتر از آن دولت سوریه تمایل به حفظ دستاورد بزرگ خود یعنی بازگشایی گذرگاه مرزی البوکمال با عراق دارد به ویژه که بازگشایی این گذرگاه به شکستن تحریم آنها می انجامد و بازار عراق را در برابر کالاها سوریه باز می کند. اولویت کنونی دمشق بازپس گیری ادلب و پایان دادن به سیطره گروههای تروریستی بر آن است و پرونده شرق فرات را به بعد موکول می کند به ویژه که شرق فرات ذخایر نفت و گاز و محصولات کشاورزی دارد. هشت سال گذشته میزان محاسبات دقیق و راهبردی دمشق را مشخص کرده است».

قدر مسلم آن است منطقه شرق فرات پس از اینکه ارتش سوریه بسیاری از مناطق را به آغوش دمشق بازگردانده است؛ هم اکنون در کانون توجه جدی قرار دارد به ویژه که مقامات سوریه همواره بر ضرورت کنترل دمشق بر همه اراضی این کشور تاکید کرده اند. اما هر گونه اقدام نظامی ترکیه در شرق فرات سبب می شود که آنکارا در باتلاق سوریه فرو برود. ترکیه به جای تهدید و انجام حمله بهتر است که گزینه دیگری را جستجو کند. البته به اعتقاد  تحلیلگران امور بعید است که ترکیه دست به گزینه نظامی بزند و بیشتر شاید تلاشی برای باج گیری از آمریکا درباره ایجاد منطقه امن است؛ اما به هر حال باید منتظر ماند و دید چه تحولاتی در شرق فرات رخ خواهد داد.

کد خبر 4737898

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha