به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، بازماندگان جنگ بوسنی از جمله مادرانی که شوهران و پسرانشان را در کشتار سربرنیتسا از دست دادند روز سهشنبه در سارایوو به نشانه اعتراض گرد هم آمدند و از کمیته نوبل خواستند تصمیم خود برای اهدای جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۹ به نویسنده اتریشی پیتر هاندکه را عوض کند.
معترضان بیرون سفارت سوئد در مرکز شهر سارایوو گرد هم آمدند و بنرهایی با شعارهایی داشتند که هاندکه را با اسلوبودان میلوشویچ دیکتاتور صرب و رادووان کاراجیچ و راتکو ملادیچ رهبران دوران جنگ بوسنی و صربستان مقایسه میکرد.
هر سه رهبر سابق صرب به خاطر نسلکشی در دادگاه سازمان ملل محاکمه شدند. میلوشویچ در سال ۲۰۰۶ پیش از پایان محاکمه خود از دنیا رفت و کاراجیچ و ملادیچ محکوم شده و حکم زندان تا پایان عمر دریافت کردند.
هاندکه ۷۶ ساله مدتهاست که به خاطر دفاع سفتوسخت خود از صربها طی جنگهای دهه نود میلادی که منطقه بالکان را دریدند مورد انتقاد قرار گرفته است. او حتی در مراسم دفن میلوشویچ سخنرانی کرد و با وجود اینکه دادگاه سازمان ملل هم رای بر این داد که او مسئول نسلکشی بوده، هاندکه بارها اصرار کرده که هیچ نسلکشیای صورت نگرفته است.
زنان مسلمان بوسنیایی که همسران و پسرانشان در کشتار سربرنیستا جان خود را از دست دادند در اعتراضها به هاندکه عکسی از او را حمل میکردند که رویش نوشته بود «جایزه دادن به هاندکه برابر با جایزه دادن به جنایت است».
مورات تاهیروویچ یکی از معترضان گفت کمیته نوبل باید تصمیم خود را عوض کند. او گفت: «هاندکه از جنایتکاران جنگی حمایت کرده و مستحق جایزه نوبل نیست».
هر سال در روز یازدهم جولای دهها هزار بازمانده کشتارها بیرون سربرنیتسا جمع میشوند تا برای قربانیان مراسم یادبود بگیرند و بقایای تازه کشف شده قربانیان را دفن کنند. معمولا رهبران بینالمللی در این رخداد حضور پیدا میکنند.
مونیرا سوباسیچ که شوهر و پسرش را در کشتار از دست داد گفت گروه مادران قربانیان سربرنیتسا نامهای به ملکه سوئد نوشتهاند تا به او درباره حمایت هاندکه از جنایتکاران جنگی صربستان طی جنگهای دهه نود میلادی اطلاعرسانی کنند. آنها ملکه را دعوت به شرکت در مراسم بعدی یادبود قربانیان کردند.
سوباسیچ گفت: «به نظرم انکار نسلکشی آخرین مرحله آن جنایت است و دادن جایزه نوبل به هاندکه آخرین مرحله نسلکشی است».
نظر شما