به گزارش خبرنگار مهر، آئین تکریم آیت الله اراکی و معارفه حمید شهریاری به عنوان دبیران کل سابق و جدید مجمع تقریب مذاهب اسلامی با حضور شخصیتهایی مثل آیت الله محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، حجت الاسلام ابوترابی، حجت الاسلام مختاری، آیت الله تسخیری، صبح امروز در سالن همایش بصیرت مجتمع فرهنگی بسیج دانشجویی برگزار شد.
آوردن تقریب از بین علما به طبقات دیگر جامعه
آیت الله تسخیری در ابتدای این مراسم گفت: تأسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی یکی از خواستههای اجلاس جهانی مجمع اهل بیت (ع) بود. یکی از بندهای مهم این اجلاس درخواست شیعیان جهان از مقام معظم رهبری مبنی بر تشکیل مجمع بزرگ جهانی تقریب مذاهب اسلامی بود. این امر نشان دهنده وحدت مسیر مجمع جهانی اهل بیت و مجمع تقریب بود که به لطف خدا هر دوی آنها برای یک هدف قرآنی بزرگ تشکیل شد. رهبر معظم انقلاب در آن زمان گفتند که حرکت دارالتقریب مصر حرکت خوبی بود و ما متأسفیم که چرا این حرکت به سوی هدفهای اصلی خود ادامه نداد. در اجلاس بزرگ اهل بیت که با حضور ۸۰ شخصیت بزرگ جهان اسلام برگزار شد، ایشان درخواست کردند که باید مجمع جهانی تقریب تأسیس شود.
وی افزود: اولین دبیرکل مجمع تقریب آیت الله واعظ زاده بودند که در دوره ایشان اتفاقات خوبی افتاد. انتشار کتاب «کنز العرفان» از جمله اتفاقات این دوره است. بعد از ایشان مرحله تشکیلات مجمع و حرکتهای عملی شروع شد و مدیریت مجمع به بنده محول شد که در آن دوره ما فعالیتهای دوره قبل را تقویت کردیم و با مجامع بزرگ جهانی ارتباطات گستردهای برقرار کردیم. در زمان بنده اولویت اصلی، توسعه ارتباطات بود. بعد از من آیت الله اراکی آمدند که ایشان هم حرکات قبلی را تقویت کردند و بیشتر به سمت آوردن تقریب از بین علما به طبقات دیگر جامعه حرکت کردند و موفق شدند اتحادیهها و مراکز خوبی را تأسیس کنند. امیدواریم در چهارمین دوره ریاست این مجمع که به آقای شهریاری محول میشود، اتفاقات خوبی بیفتد.
رئیس شورای عالی تقریب مذاهب اسلامی در پایان به معرفی و ذکر سوابق آیت الله اراکی و حجت الاسلام شهریاری پرداخت.
تأسیس دانشگاه مذاهب اسلامی از اتفاقات خوب دوره دبیری آیت الله اراکی بود
پس از وی مولوی نذیر احمد سلامی، عضو شورای عالی مجمع تقریب مذاهب و نماینده سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبری سخنرانی کرد و گفت: جابجایی مدیران، رسم متداولی است که حکمتها و فلسفه خودش را دارد. یکی از حکمتهای آن تجدید نشاط است. بنده باید اعلام کنم که اداره کردن چنین ارگانی که باید یک امت را به وحدت دعوت کند، عمل بسیار سختی است. چون دشمنان، امت اسلامی را هدف گرفته اند. آیت الله واعظ خراسانی در جلسهای به من گفتند که من متهم به سنی بودن هستم. بنده در پاسخ گفتم اتفاقاً من هم متهم به شیعه بودن هستم. امیدوارم مدیرکل جدید در دوره ریاست خود موفق باشد. بنده در اینجا اعلام میکنم که اهل سنت در رکاب شما هستند و شما را همراهی میکنند. در اینجا باید از زحمات دکتر تبرائیان هم در طول این سالها تشکر کنم.
وی افزود: یکی از اتفاقات خوبی که در دوره آیت الله اراکی رخ داد، تأسیس دانشگاه مذاهب اسلامی بود که خروجی این دانشگاه در جهت تأمین منافع جمهوری اسلامی ایران بود که به عقیده بنده این خروجی از بسیاری از کنفرانسهایی که برگزار میشود، بهتر است. بنده در سال ۹۱ که واحد زاهدان این دانشگاه تأسیس شد، به آنجا رفتم. در سالهای اول چند دانشجوی افراطی داشتیم که وارد دانشگاه شده بودند، اما با درسها و آموزشهایی که دیدند تا قبل از پایان ترم، هر کدامشان یک مبلغ وحدت شده بودند. امیدواریم که چه آقای شهریاری و چه هر دبیر دیگری که بیاید عنایاتی به پیشبرد اهداف این دانشگاه داشته باشد.
مجمع جهانی تقریب به ابتکار رهبر انقلاب تأسیس شد
آیت الله محمدی گلپایگانی در ادامه این مراسم گفت: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منشأ خدمات بزرگی است که در سال ۱۳۶۹ به ابتکار رهبری تشکیل شد. چون رهبری از این ناحیه احساس خطر میکردند و میدانستند اگر اتحاد بین ملت اسلامی برقرار شود، وضعیت نابسامان مسلمانان وجود نخواهد داشت. آشنایی بنده با آیت الله تسخیری بیش از ۵۰ سال است. زمانی که هر دو در قم تحصیل میکردیم. آیت الله اراکی هم که منشأ خدمات بزرگ و شایانی بودند و من مطمئنم در زمان تصدی حجت الاسلام شهریاری این مجمع از گذشته بهتر هم خواهد شد.
وی در ادامه به ذکر سیر تاریخی وحدت بین شیعه و سنی اشاره و تصریح کرد: از زمان صدر اسلام تا اکنون، همواره وحدت مورد هجمه دشمنان اسلامی بوده است و در طول تاریخ براساس اختلاف و تفرقه، هزاران مسلمان در جنگهای خانمان انداز کشته شدند. از زمان نادرشاه افشار فعالیتهایی در جهت وحدت بین مسلمانان صورت گرفت. تا زمان ما که سید جمال الدین اسدآبادی فعالیتهای مختلفی در این باره انجام داد. بعد از وی هم آیت الله بروجردی فعالیتهای شایانی برای وحدت بین مسلمانان انجام دادند. متأسفانه ما گذشتگان خود را خیلی خوب نمیشناسیم. آیت الله بروجردی سالها شاگرد آخوند خراسانی بودند و وقتی به قم آمدند حوزه علمیه را احیا کردند.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری اضافه کرد: ضربهای که امروز ملت مسلمان از تفرقه میخورند، بی سابقه است. ما منادی وحدت هستیم و در چشم ما همه مسلمانان یکی هستند. هر کسی که گفت «لا اله الا الله، محمد رسول الله» مسلمان است و خون و مالش قابل احترام است. حالا چه شیعه باشد و چه سنی و کسی که ندای تفرقه سر دهد و موجب اختلاف شود، شیطان است. امروز بیشتر مردم فلسطین، اهل سنت هستند اما از نظر ما خون آنها برابر خون شیعه است. امروز چرا باید پول مردم مسلمان حجاز صرف فتنه شود؟ کسانی که در خون فلسطینیها شریک هستند، اموال مسلمانان را غارت میکنند، بنابراین اگر بخواهیم به عزت از دست رفته مسلمانان بازگردیم، راهی جز اتحاد و برادری نداریم.
آیت الله محمدی گلپایگانی اظهار داشت: رهبر انقلاب چشم بیدار امت اسلامی هستند و حوادث را پیش از اتفاق پیش بینی میکنند که اغلب پیش بینیهایشان هم درست است. ما روحانیون وظیفه داریم در جهت وحدت، کوشش کنیم و اجازه ندهیم میدانی برای افراد تفرقه افکن وجود داشته باشد.
در پایان آیت الله گلپایگانی متن حکم انتصاب و معارفه حجت الاسلام شهریاری که توسط رهبری برای وی صادر شده را قرائت کرد.
نظام اسلامی توانست جبهه تفرقه گرا را شکست دهد
سخنران دیگر این مراسم، آیت الله اراکی گفت: از مقام معظم رهبری تشکر میکنم که در طول ۸ سال گذشته چنین مأموریت بزرگ و سنگینی را روی دوش من گذاشتند. از شورای عالی تقریب مذاهب هم تشکر میکنم که به همراه آنان توانستیم دوره سخت و استثنایی را در عرصه تقریب طی کنیم. در طول سدههای اخیر در کمتر دورهای در عرصه چالش تقریب و وحدت شاهد چنین اتفاقاتی بوده ایم. جهان استکبار و دشمن در تمامی این سالها بسیج برای ایجاد جنگ و تفرقه شد، اما در این میان فقط مقام معظم رهبری پرچمدار وحدت شد. مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در رکاب رهبری به جنگ بسیار سختی پرداخت. بنده وقتی مجموعاً به پشت سر نگاه میکنم مشاهده میکنم که جبهه وحدت توانسته پیروز شود و نظام اسلامی توانست جبهه تفرقه گرا را شکست دهد.
آیت الله اراکی افزود: امیدوارم نظام اسلامی با اقتدار به سمت هدفهای بلند پیش برود و ما هر چه زودتر شاهد فرج امام عصر (عج) باشیم. از مرحوم واعظ خراسانی که امروز در بین ما نیستند و آیت الله تسخیری که بنده مدیون ایشان هستم و همواره از عنایات و ارشادات ایشان استفاده کرده ام، تشکر میکنم و امیدوارم خداوند به آقای شهریاری هم توفیق عنایت کند.
در تقریب بین مذاهب، احتیاج به نوگرایی و برندسازی داریم
در پایان این مراسم حجت الاسلام شهریاری پس از دریافت حکم انتصاب خود از آیت الله محمدی گلپایگانی سخنرانی کرد و گفت: در این جلسه ذکر خیری از آیت الله بروجردی که مؤسس نظریه تقریب در حوزههای علمیه بودند، شد و خوب است یادی کنیم از مرحوم واعظ زاده و تشکر کنیم از زحمات آیت الله تسخیری و آیت الله اراکی. بنده میخواهم سخنان خود را در سه محور محتوای تقریب، صورت تقریب و رویکرد آینده مجمع تقریب دسته بندی کنم. برنامه ما براساس اصول و چارچوبهایی است که چهار محور آن عبارت است از پرهیز جوامع از تعرض به یکدیگر و حرکت به سمت وحدت، همکاری اسلامی و اتحاد در مقابل دشمن مشترک، هم افزایی در حوزههای مختلف و تأسیس تمدن اسلامی. این چهار محور در فرمایشات رهبری هم تأکید شده بود که ما قصد داریم اینها را به راهبرد عملیاتی تبدیل کنیم.
وی افزود: اما در مورد محور صورت تقریب؛ یکی از پرسشهایی که ایجاد میشود این است که اگر مذاهب مختلف، مواضع متفاوتی دارند، چگونه تقریب حاصل میشود. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ما نباید به سمت هم دیگر حرکت کنیم. ما باید یک موضع ثالثی را تشکیل دهیم و این موضع منطقه حرکت ما باشد. آن موضع عروه الوثقی و موضع خاتم الانبیا است. بنده معتقدم که ما باید به سمت معیارهای اسوه گونه حضرت محمد (ص) حرکت کنیم. ما انقلاب اسلامی و نظام اسلامی را تشکیل دادیم، اما هنوز دولت اسلامی و جامعه اسلامی را تشکیل نداده ایم و با آنها فاصله داریم. با تمدن نوین اسلامی هم که خیلی فاصله داریم. لازم است به این موارد که خواسته رهبری است، توجه ویژه کنیم.
دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در خصوص رویکرد سوم خود که درباره آینده مجمع تقریب است، توضیح داد: براساس حکمی که به بنده تحویل داده شده، یک معماری جدید به بنده تکلیف شده است و شاید یکی از دلایلی که بنده برای این مسئولیت انتخاب شدم، همین معماری نوین باشد. چون بنده در حوزههایی که قبلاً کار میکردم، نورسازی های متعددی انجام دادم. در کنار این نوسازیها، باید برند سازی و نشان سازی را هم مدنظر داشته باشیم. ما امروز در تقریب بین مذاهب، احتیاج به نوگرایی و برندسازی داریم. برای نوسازی هم لازم است که گردش اطلاعات داشته باشیم، با یکدیگر گفتگو کنیم و به رسانه تقریب توجه داشته باشیم، چون امروز ابزار رسانه، ابزار شبکه سازی است. تعامل، همکاری و تعاون بین دولتهای اسلامی هم میتواند به ما کمک کند. جهان اسلام ظرفیتهای زیادی دارد که باید از آنها استفاده شود.
وی در پایان با تأکید بر اینکه امیدوارم اعتمادی که رهبری به بنده کردند، اثر بخش شود، گفت: تشکیل اتاق فکر از فرزانگان تقریبی، تقویت مراوده اثربخش با علمای داخل و خارج، حرکت به سمت تجمیع امکانات و … از جمله مأموریتهای اصلی ما است. در حکمی که رهبری به بنده ابلاغ کردند بر دو موضوع بهره مندی از عقلانیت اسلامی و استفاده از برگزیدگان جوان و پرنشاط در کنار استفاده از تجربیات گذشتگان و قدیمیهای این حوزه تأکید شده است که امیدواریم بتوانیم در این راستا نیز قدم برداریم.
نظر شما